İKAMETGAH BELGESİ İÇİN NÜFUS MÜDÜRLÜKLERİNE GİTMEYE GEREK YOK

Üniversite ve Okul kayıtları dahil olmak üzere çoğu iş ve işlemler için istenilen Nüfus Aile Tablosu ve Yerleşim Yeri (İkametgah İlmühaberi) belgesi, e-Devlet üzerinden Vatandaşların hizmetine sunulmuştur.Bundan haberdar olmayan vatandaşlar Nüfus Müdürlük

Gündem 9.09.2017 13:01:57 0
İKAMETGAH BELGESİ İÇİN NÜFUS MÜDÜRLÜKLERİNE  GİTMEYE GEREK YOK

Üniversite ve Okul kayıtları dahil olmak üzere çoğu iş ve işlemler için istenilen Nüfus Aile Tablosu ve Yerleşim Yeri (İkametgah İlmühaberi) belgesi, e-Devlet üzerinden Vatandaşların hizmetine sunulmuştur.Bundan haberdar olmayan vatandaşlar Nüfus Müdürlüklerine giderek saatlerce sıra beklemekte ve iş yoğunluğuna sebep olmaktadır.

 

 Vatandaşlar Nüfus Müdürlüklerine gitmeden, e-Devlet sistemi üzerinden, rahatlıkla söz konusu belgeleri sorgulayabilecekleri gibi çıktı almak suretiyle ilgili kurum ve kuruluşlara resmi belge olarak ibraz edilebilmektedirler.


 

Tüm vatandaşları ilgilendiren bir uygulama daha yürürlüğe kondu. Artık ikametgah belgesi diğer adıyla yerleşim yeri belgesi almak için muhtarlığa veya nüfus müdürlüklerine gitmeye gerek kalmadı.
 
 
Vatandaşların en fazla talep ettiği belgeler arasında yer alan ikametgah evrakı artık e-Devlet üzerinden alınabilecek  ikametgah belgelerinin, nüfus müdürlüğüne veya muhtarlığa gitmeden turkiye.gov.tr adresinden temin edilmesine başlandığı bildirildi.
 
İşte bu soruların cevabı; e-Devlet Kapısı'ndan ikametgah belgesi nasıl alınır? İkametgah belgesi ne işe yarar? İkametgah belgesi doğrulama nasıl yapılır? 7 gün 24 saat işlem yapabilme kolaylığı sağlayan e-Devlet'ten ikametgah belgesinin nasıl alınacağı ve merak edilen soruların cevabı.
 
 

 

E-DEVLET KAPISI'NDAN İKAMETGAH BELGESİ NASIL ALINIR?
 
 
 
Öncelikle e-Devlet girişi yapabilmek için PTT şubelerinden temin edeceğiniz bir şifreye ihtiyacınız olacak. Eğer şifreniz var veya temin etmişseniz turkiye.gov.tr adresine giriş yapın.
 
 
Artık e-Devlet Kapısı'nın ana sayfasındasınız. Bu sayfada sağ üst köşede yer alan 'Sisteme Giriş'i tıklayın. Burada sizden T.C. Kimlik No ve e-Devlet Şifrenizi girmeniz istenecektir. TC kimlik no ve şifrenizi girip 'Sisteme Giriş Yap'ı tıklayın. Sisteme girişi gerçekleştirdiniz. Daha sonra açılan sayfanın sol üstünde bulunan 'e-Hizmetler'i tıklayın. Açılan listede 'Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü' hizmetini bulun. Burada yer alan 'Yerleşim Yeri ve Diğer Adres Belgesi Sorgulama' seçeneğini tıklayarak açılan sayfadaki bilgileri okuyup 'Yukarıdaki bilgilendirme yazısını okudum' yazısının yanındaki kutucuğu işaretleyin. Sonrasında Devam Et yazısının üzerine tıkladığınızda kimlik bilgileriniz karşınıza gelecek. Kimlik bilgilerinizin altında bulunan 'Belgenin Neden Verileceği' seçeneğinde ne için alacağınızı seçin. Bir kuruma vercekseniz seçtiğinizde açılan 'Kurum Adı' bölümüne belgeyi vereceğiniz kurumun adını yazın. sonrasında 'Sorgula' yazısının üzerine tıklayın. Artık belgeniz yazdırmaya hazır hale geldi. Bu sayfada sağ üstte bulunan Dosyayı İndir seçeneğinden belgeyi bilgisayarınıza indirebilirsiniz. e-Devlet mobil uygulamada aynı işlemi cep telefonunuzdan yaparak da ikametgah belgesini alabilirsiniz. Belge doğrulama işlemini aynı yolları izleyip 'Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü' hizmeti bölümünden ya da turkiye.gov.tr e-Devlet Kapısı'na giriş yaptığınızda sayfanın alt kısmında bulunan Belge Doğrulama seçeneğinden elinizdeki belgenin üzerindeki kodla yapabilirsiniz.

 

 

İKAMETGAH NEDİR?

 
 
İkametgah belgesi, bir kimsenin ikamet ettiği yani yaşamını devamlı olarak sürdürdüğü yerin resmi olarak belirtildiği, devlet kayıtlarında bulunan adrestir. Hukuken herkesin tek bir ikametgah adresi bulunur. Bir başka deyişle ikametgah, bir kimsenin yerleşme kast ve niyetiyle oturduğu yer anlamına gelir. Tüzel kişilerin ikametgahı ise, tüzüğünde aksine hüküm bulunmadıkça, işlem merkezinin bulunduğu yer anlamına geliyor.
 
İKAMETGAH BELGESİ NE İŞE YARAR?
 
 
İkametgah belgesi ise bir şahsın daimi olarak ikamet ettiği yani hayatını sürdürdüğü yerin resmi olarak belirtilmiş olduğu ve devlet kayıtlarında da bulunan adres demektir. Yani nerede yaşadığınızı resmi olarak gösteren belgedir. İş görüşmeleri ya da resmi kurumlarla olan işlerde ve daha çok sayıda alanda kişilerden ikametgah belgesi talep edilmektedir.
 
 
Yetkililer,vatandaşların kesinlikle Nüfus Müdürlüklerine gitmesine gerek kalmadan,Üniversite ve Okul kayıtları dahil olmak üzere çoğu iş ve işlemler için istenilen Nüfus Aile Tablosu ve Yerleşim Yeri (İkametgah İlmühaberi) belgesinin , e-Devlet üzerinden Vatandaşların hizmetine sunulduğunu ve aynen İlçe Nüfus Müdürlüklerinden alınan Belge gibi işlem gördüğünü belirterek,Kolayca İnternet ortamında alınabilecek Belge için ilçe NÜfus Müdürlüklerinde saatlerce beklenmesinin hem iş,hem zaman ,hem de iş yükünün artmasıne neden olduğu hatırlatılarak,Belgelerin   e-Devlet üzerinden kolayca alınabileceğini duyurdu.

24.5° / 13.9°
  • BIST 100

    10160,42%-0,13
  • DOLAR

    32,24% -0,06
  • EURO

    35,03% 0,16
  • GRAM ALTIN

    2460,54% 0,60
  • Ç. ALTIN

    3945,17% 0,82