İki çocuk arasında en az 3 yaş fark olmalı!

Pedagog Sevil Yavuz uyardı: İki çocuk arasında en az 3 yaş fark olmalı! ilk 3 yaş duygusal bağ kurulması için kritik öneme sahip. Bu dönemde anne bebeğini ihmal etmemeli!

Sağlık 15.08.2015 08:51:04 0
İki çocuk arasında en az 3 yaş fark olmalı!
Pedagog Sevil Yavuz uyardı: İki çocuk arasında en az 3 yaş fark olmalı! ilk 3 yaş duygusal bağ kurulması için kritik öneme sahip. Bu dönemde anne bebeğini ihmal etmemeli!

Neden kardeşler arasında en az 3 yaş fark olmalı?

Anne ile bebek arasından güvenli bağlanmanın gelişmesi ve duygusal bağ kurulması için bebeklik döneminde annenin bebeğin ihtiyaçlarını zamanında ihmal etmeden karşılaması ve ona yeterli ilgi ve sevgiyi göstermesi gerekir. Eğer daha erken ikinci bir bebeği doğurursa ilgi bölünür.  İkisi de bebek olduğu ve bakıma muhtaç oldukları için iki çocukta annesine doyamaz. İki çocukta duygusal olarak ihmal edilmiş olabilir. Bu nedenle ikinci çocuğa hazır hissetmeniz, şartlarınızın uygun olması kadar iki çocuk arasındaki yaş farkının en azından 3 olmasına dikkat etmeniz çok önemlidir.

Birçok anne baba ikinci çocuğu yapma konusunda tereddüt ediyor. Ya çocuğumu ihmal edersem, ona haksızlık olursa diyor ve bir türlü ikinci çocuğu yapmak kendi hazır hissetmiyor ve iki çocuk arasında yaş farkı çok artıyor. Bazı anneler ise bu endişeyi taşımadan arka arkaya çocuk doğruyorlar ve iki çocuk arasındaki yaş farkı çok az oluyor.

Hangisi daha doğru sorusunu duyar gibiyim.  Evet iki çocuk arasında çok yaş farkı olması da doğru değil, çok az yaş farkı olması da doğru değil. Peki ideal yaş aralığı nedir? Aslında avantajlarına ve dezavantajlarını değerlendirmek gerekir. Anne babanın hazır olduğunda şartların uygun olduğunda ikinci çocuğu yapmak daha doğru ama çocuk açısından değerlendirmek gerekir. Çocuk açısından yaş aralığın kısa olması daha büyük bir problem. Çünkü 0-3 yaş dönemi gelişimsel açıdan çok kritik bir dönem. Her şeyin temellerinin atıldığı bir dönem ve bu dönemdeki ihmallerin telafisi mümkün değil. Yani ikinci çocuğu doğururken en azından ilk çocuğunuzun 3 yaşını doldurmuş olmasına dikkat etmelisiniz. Çok yaş olması da jenerasyon problemleri neden olabilir. Kardeş gibi değil de daha fazla yetişkin gibi bir diyalog gelişir kardeşler arasında. Bu nedenle ikinci çocuğu yaparken kardeşler arasında en az 3 yaş fark olmasına dikkat etmelisiniz.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI


25.2° / 13.9°
  • BIST 100

    10218,58%-0,49
  • DOLAR

    32,19% -0,11
  • EURO

    34,79% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2444,59% 0,51
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 1,88