MÜSİAD Ankara Başkanı İlhan Erdal, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu için ABD?nin aldığı yaptırım kararının uluslararası hukuk bağlamında ve iki ülke arasındaki müttefiklik ilişkisi bağlamında düşündürücü olduğunu söyledi.
MÜSİAD Ankara Başkanı İlhan Erdal, ABD’nin Rahip Andrew Brunson’ın yargılanmasını gerekçe göstererek Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya yönelik yaptırımları içeren kararına ilişkin bir açıklama yaparak kararı kınadı. Başkan Erdal, ABD yönetiminin iki ülke arasındaki hem siyasi hem de ekonomik ilişkilerinin zedelenmemesi adına, bu tavrını gözden geçirmeli dedi.
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu için ABD’nin aldığı yaptırım kararının uluslararası hukuk bağlamında ve iki ülke arasındaki müttefiklik ilişkisi bağlamında düşündürücü olduğunu söyledi.
Türkiye’nin değişen küresel dengelerde güçlü bir şekilde yerini aldığını ifade eden MÜSİAD Ankara Başkanı İlhan Erdal, “Amerika ile yıllardır süre gelen stratejik bir ortaklık söz konusu. ABD yönetimi gerek Orta Doğu’da devletimiz için tehdit oluşturan terör unsurlarına yaklaşımı gerekse hukuk devleti anlayışı bağlamında açıklanması güç bir tavır içindedir. Türkiye; 81 milyon vatandaşı, kurumları, sivil toplum kuruluşları ve iş dünyası ile dünya barışı ve huzuru adına güçlü yürüyüşünü sürdürmektedir. Üreticiler, sanayiciler ve iş adamları olarak bizler de devletimizin ve değerli Bakanlarımızın yanındayız.
ABD yönetiminden, Türk yönetiminin aklıselim tutumu ve diyalog tavrına uygun hareket etmesini umut ediyoruz. İki ülke arasında yıllardır karşılıklı stratejik ve ekonomik çıkarlar söz konusu. ABD ile Türkiye arasında 2017 yılı ticaret hacmi 18,7 milyar dolara ulaşmış durumda.Türkiye'nin önemli oranda dış ticaret gerçekleştirdiği ülkelerden birisi olan, özellikle ihracatçılar için hedef pazarlardan birisi haline gelen ABD ile bu rakamın daha da artması beklenirken daha önce de yaşanan vize işlemlerinin askıya alınması krizinde de ticari ilişkiler riske girmişti. Türk şirketlerinin Amerika'ya yatırım yapma isteği küçümsenemez.
Türk firmalarımız tarafından Amerika'da oluşturulan binlerce iş sahası bulunuyor. Aynı zamanda NATO üyesi olan müttefik iki ülkenin hem kendi menfaatleri hem de bölgedeki sorunların çözümü için birlikte hareket etmesi son derece önemlidir.
Bu yaptırım girişiminin geri alınması, ticari ilişkilerin zedelenmemesi ve ilişkilerin bir an önce dostluk ve müttefiklik çerçevesine yeniden oturtulması için ABD elinden gelen gayreti göstermelidir. Krizi tırmandırıcı değil; çözüm odaklı, iyi niyetli ve aklıselim sahibi görüşlere her zamankinden daha çok ihtiyacımız var.” dedi.
ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA