İLHAN KARAÇAY;'İNADINA SANDIK BAŞINA'

Hollanda'da uzun yıllardır Gazetecilik yapan İlhan Karaçay, yaptığı değerlendirmede,. Türkleri oy kullanmaya çağırarak,; 'Aşırı dincilerin ‘oy kullanmak haram’ çağrısı 2010 yılından kalma bayat bir hikâye…'Dedi.

Türk Dünyasından Haberler 15.03.2021 09:31:00 0
İLHAN KARAÇAY;

Hollanda'da uzun yıllardır Gazetecilik yapan İlhan Karaçay, yaptığı değerlendirmede,. Türkleri oy kullanmaya çağırarak,; 'Aşırı dincilerin ‘oy kullanmak haram’ çağrısı 2010 yılından kalma bayat bir hikâye…'Dedi.

 

İlhan KARAÇAY

Hollanda’da bugün başlayıp, çarşamba akşamına kadar sürecek olan oy verme işlemi, bazı kesimler tarafından sekteye uğratılmak isteniyor. Türkiye’de ana akım gazetelerinde bile yer alan bir haber, sosyal medyada da yaygınlaşınca, Hollanda’daki yurttaşlarımız şaşkınlık yaşadılar.
Altta sizlere sunacağım sözü geçen haberin kaynağı tabii ki Hollanda medyası.
Hollanda İstihbarat Örgütü AİVD’nin yapmış olduğu açıklamasına göre, Hollanda’daki radikal islam kuruluşları, oy vermenin günah olduğunu duyurmuşlar.
Bu haberi yayınlayan sosyal medya organlarına tepkide bulunan pek çok yurttaşımız,
‘Yok böyle bir şey, bu haber yalan’ şeklinde tepkide bulundular.


Haberin yalan olup olmadığını saptamak için yaptığım araştırmada, 2010 yılındaki seçimler öncesinde de aynı haberlerin yayınlanmış olduğunu gördüm. (Yukarıdaki kupür)

Maksat ne olursa olsun, seçimlerde oy kullanmanın haram olduğunu iddia edenlere karşı, sandıklara inadına gidelim ve demokratik bir hak olan oylarımızı kullanalım.

İşte, çoğu yurttaşlarımızın inanmadığı, Hollanda medyası kaynaklı o haber.

Hollanda’da yaşayan Müslüman seçmenlere
‘oy kullanmayın’ çağrısı

Hollanda’daki radikal İslamcı örgütler, ülkedeki Müslüman seçmenlere, 15-17 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilecek milletvekili genel seçimleri için sandığa gitmemeleri çağrısında bulundu.

Hollanda İstihbarat Servisi (AIVD), taraftarlarını “İnançsız Hollanda toplumundan uzaklaştırma” çabasındaki radikal örgütlerin bu tutumunun, demokratik hukuk düzenini zayıflatabileceği uyarısında bulunuyor. Hollanda’da 150 üyeli Hollanda Temsilciler Meclisi’nin yenileneceği seçimlere, Müslüman seçmenlerin desteklediği 3 ayrı siyasi parti katılıyor.

Türkiye ve Fas kökenli seçmenlerin desteklediği Denk Partisi ve Nida Partisi ile eski aşırı sağcı milletvekili Arnoud van Doorn’un kurduğu Birlik Partisi (Partij van de Eenheid), Hollanda’daki Müslüman seçmenlerin oyunu alabilmek için yarışacak. Ancak radikal İslamcı örgütler, Müslüman seçmenlerin sandığa gitmesini istemiyor. Radikal örgütler, “oy vermenin haram ve Allah’ın emirlerine karşı gelmek olduğunu” savunuyor.

“OY KULLANMAK HARAMDIR”
BBC Türkçe’de yer alan habere göre, bu örgütlerden Hizb-u-Tahrir, Pazar günü bir toplantı düzenleyerek, taraftarlarına, “oy kullanmayın” çağrısı yapacak. Örgütün yöneticilerinden Okay Pala, De Telegraaf gazetesine, “Oy kullanmanın haram olduğunu” söyledi. Pala’ya göre, bütün yasalar ve yasaklar Allah tarafından konulur ve bu nedenle yasaların insanlar tarafından yapıldığı parlamentolar için oy vermek Müslümanlar için günah.

Bir başka radikal oluşum olan Müslüman Diyaloğu Platformu da, benzer görüşleri savunuyor. Örgütün vaizlerinden Fouad el Bouch, “oy vermenin günah ve anlamsız” olduğunu düşünüyor. “Demokrasinin bir put olduğunu” söyleyen el Bouch, İslami partilerin, Hollanda’daki Müslümanların haklarının korunması konusunda hiçbir katkısı olmadığını öne sürüyor.

HOLLANDA GİZLİ SERVİSİ TAKİP EDİYOR
Hollanda İstihbarat Teşkilatı’na göre, ağırlıklı olarak Selefi görüşü benimseyen radikal örgütler, Hollanda’daki Müslüman toplumu arasında orantısız biçimde büyük bir etkiye sahip.

Her konuda “İslamofobik bir yön bulan” bu gruplar, “derin ırkçı Hollanda’nın tüm Müslümanları toplama kamplarına göndermesinin an meselesi olduğu”nu iddia ediyor. Hollanda gizli servisi, radikal İslamcı örgütlerin demokratik hukuk düzenini zayıflatabileceği ve uzun vadede şiddet için üreme alanı yaratabileceği endişesini dile getiriyor.

İstihbarat teşkilatına göre, radikal örgütler, taraftarlarını, kendilerine muhalif gördükleri Müslümanlardan ve “dinsiz” diye tanımladıkları Hollanda toplumundan kademeli olarak uzaklaştırmak için bir strateji izliyor. Gizli servise göre, radikal örgütler tarafından uygulanan sosyal baskı, Müslümanların topluma katılma özgürlüğünü kısıtlıyor.

Hollanda’da nüfusun yüzde 5’i Müslümanlardan oluşuyor. Bunun yüzde 38’ini Türkiye kökenli göçmenler, yüzde 31’ini de Fas kökenliler temsil ediyor.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-HOLLANDA

 

HABER;İLHAN KARAÇAY


16.3° / 7.1°
  • BIST 100

    8988,1%2,06
  • DOLAR

    32,33% 0,24
  • EURO

    35,04% -0,20
  • GRAM ALTIN

    2296,12% 0,83
  • Ç. ALTIN

    3841,94% -0,33