İnşaat yatırımları ilk çeyrekte hareketlendi

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), her ay düzenli olarak hazırladığı ve sektördeki faaliyet, güven ve beklentiyi ölçümlediği ?Hazır Beton Endeksi?nin 2017 Mart Ayı Raporu?nu açıkladı. Hazır Beton Endeksi, mart ayında 100,56 seviyesine yükselerek yüzde 0,

Ekonomi 12.04.2017 14:47:02 0
İnşaat yatırımları ilk çeyrekte hareketlendi

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), her ay düzenli olarak hazırladığı ve sektördeki faaliyet, güven ve beklentiyi ölçümlediği “Hazır Beton Endeksi”nin 2017 Mart Ayı Raporu’nu açıkladı. Hazır Beton Endeksi, mart ayında 100,56 seviyesine yükselerek yüzde 0,2 oranında artış gösterdi.

 

BASIN BÜLTENİ 10 Nisan 2017

 

Türkiye Hazır Beton Birliği, Hazır Beton Endeksi’yle inşaat ve bununla bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ile beklenen gelişmeleri ortaya koydu. Raporda, son 3 aydır toparlanma gösteren Hazır Beton Faaliyet Endeksi’nin eşik değerin üstüne çıkmasının önemli olduğu ve sektörün beklentisinin halen yüksek olduğu ifade edildi. Hazır Beton Güven Endeksi hariç diğer endekslerin eşik değerinin üzerine çıkması, hazır beton ve inşaat sektörlerindeki hareketlenmenin en net göstergesi oldu. Ancak Hazır Beton Faaliyet Endeksi’nin eşik değerin hemen üzerinde olması, sektördeki ivmenin yeterli olmadığını ortaya koydu.

 

Faaliyet Endeksi hareketlenmenin yeterli düzeyde olmadığını gösterdi

Faaliyet Endeksi’ndeki yüzde 0,5 oranındaki artış, mart ayında inşaat faaliyetlerinde ve hazır beton üretimindeki sınırlı da olsa yukarı yönlü harekete işaret etti. Fakat, ankete katılan firmaların ancak yüzde 42’si mart ayında satışlarının artmış olduğunu belirtirken, firmaların yüzde 37’si satışlarında geçen aya kıyasla bir değişme olmadığını ifade etti. Satışlarının azaldığını söyleyenlerin oranının yüzde 21 ile sınırlı olması sektördeki üretimin istenilen düzeyde olmadığını ortaya koyarken üreticilerin yarısının kayıtlı siparişlerin aynı kaldığını söylemesi bu durumu teyit etti.

 

Güven Endeksi’ndeki artış sınırlı kaldı 

 

Mart ayında yüzde 0,1 artan Hazır Beton Güven Endeksi’nin değeri, hazır beton sektöründe ekonomiye olan güvenin oldukça sınırlı olduğunu gösterdi. Ankete katılanların 74’ü yeni yatırım yapmayı düşünmediğini belirtirken, yeni bir istihdamı düşünenlerin oranı ise 18’de kaldı. İstihdamda azalma yaşanacağını düşünenlerin oranı ise 11’de kaldı.

 

Geleceğe yönelik beklenti aynı düzeyde kaldı

Önümüzdeki dönem gidişatını göstermesi açısından büyük önem taşıyan Beklenti Endeksi bir önceki ayla aynı düzeyde kaldı. Anket katılımcılarının yüzde 58’inin önümüzdeki üç ayda satışlarının artacağını düşünmesi, yüzde 8’inin ise azalacağını belirtmesi sektörün önümüzdeki döneme ilişkin iyimser beklentilere sahip olduğunu gösterdi.

 

Hazır Beton Endeksi mart ayını artışla kapattı

Bileşik endeks olan Hazır Beton Endeksi de bu gelişmelerden olumlu yönde etkilendi. Hazır Beton Endeksi 100,38 seviyesinden 100,56’ya çıkarak mart ayını yüzde 0,2 artışla kapattı.

 

Önümüzdeki 3 ayda inşaat yatırımlarında artış bekleniyor

Hazır Beton Endeksi Mart Ayı Raporu sonuçları ile ilgili görüşlerini açıklayan Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) ve THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, son 3 aydır toparlanma gösteren Hazır Beton Faaliyet Endeksi’nin eşik değerin üstüne çıkmasının önemli olduğunu ve sektörün beklentisinin halen yüksek olduğunu söyledi.

 

Yavuz Işık, 2017 yılı mart ayı raporu ile ilgili şu değerlendirmelerde bulundu: “Hazır Beton Güven Endeksi hariç diğer endekslerin eşik değerinin üzerine çıkması, hazır beton ve inşaat sektörlerindeki hareketlenmenin en net göstergesidir. Ancak Hazır Beton Faaliyet Endeksi’nin eşik değerin hemen üzerinde olması, sektördeki ivmenin yeterli olmadığını ortaya koymaktadır. Tüm endeks değerleri, 2017 yılının ilk çeyreğinde yükseliş göstermiştir. Mart ayında Hazır Beton Faaliyet Endeksi’nin yükselerek Hazır Beton Güven Endeksi’ni geride bıraktığı anlaşılmaktadır. Hazır Beton Beklenti Endeksi’nin halen diğer endeks türlerinden yüksek olması, sektörün önümüzdeki 3 ayda inşaat sektörü yatırımlarında bir artış beklediğinin en net göstergesidir. Diğer taraftan Hazır Beton Faaliyet Endeksi’nin yükselişe rağmen halen eşik değerinin hemen üstünde olması, sektördeki hareketlenmenin yeterli düzeyde olmadığına işarettir. Ancak hükûmetimizin uygulamaya koyduğu gayrimenkul sertifikası gibi araçlar ve kamu yatırımlarının beklendiği şekilde artması ile birlikte inşaat sektöründeki gelişme devam edecektir. Mart ayında tahsilat sürecinde bozulma yaşandığını dile getirenlerin oranı 40’dır. Son iki aydır bu oranın 50 civarında gezinmesi, nakit akışı açısından sektörde kısmi bir iyileşmenin olduğunu ortaya koymaktadır.”

 

Hazır Beton Endeksi hakkında

 

Söz konusu endekslerin oluşturulmasına esas teşkil eden anket ile firmalara 10 soru sorulmuştur. Her bir endeksin değeri 100’ün altında ya da üstünde olmasına bağlı olarak yorumlanmaktadır. 100’ün üzerinde olması durumunda önceki aya ait faaliyetin ya da gelecek döneme ilişkin beklentinin olumlu yönde geliştiği yorumu yapılmaktadır.

 

Türkiye genelinde her ay hazır beton üreticileri ile gerçekleştirilen çalışmada 3 farklı endeks türetiliyor. Hazır Beton Faaliyet Endeksi ile hazır beton firmalarının geçmiş bir aylık faaliyetlerinin sonuçları, Hazır Beton Güven Endeksi ile hazır beton sektöründe faaliyet gösteren teşebbüslerin, ekonomi ve sektöre yönelik duydukları güven seviyesi, Hazır Beton Beklenti Endeksi ile hazır beton firmalarının önümüzdeki üç aylık dönemde faaliyetlerinin hangi seviyede olacağına ilişkin beklentiler hakkında bilgi edinildi. Hazır Beton Endeksi ile endekslerin tümünü içeren bileşik endeks elde ediliyor.

 

Türkiye Hazır Beton Birliği hakkında

 

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), 1988 yılından beri güvenli ve dayanıklı yapıların inşası için, standartlara uygun beton üretilmesi, standartlara uygun beton uygulamaları için, özellikle deprem riski yüksek bölgelerde yüksek dayanım sınıflarında beton kullanılması için uğraş veren mesleki bir kuruluştur. 1991 yılından beri Avrupa Hazır Beton Birliğinin (ERMCO) de tam üyesi olan THBB’ye üye olacak şirketlerin tüm hazır beton tesislerinde standartlara uygun üretim yapılması, Kalite Güvence Sisteminin (KGS) sürekli habersiz denetimlerine tabi olunarak KGS Uygunluk Belgesi alınması, uygun laboratuvar bulunması, teknik, çevre, iş sağlığı - işçi güvenliği, yasal ve etik kriterlerin eksiksiz yerine getirilmesi zorunludur.


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor