İNSANLARIN %82’Sİ BAŞKALARININ TELEFONUNU KURCALIYOR
Laykon Bilişim’in Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, kişisel cihazlarınızı daha iyi korumak ve tüm dijital casusları uzak tutmak istiyorsanız, neler yapabileceğinizle ilgili ipuçlarını paylaşıyor.
Gizlilik ihlalleri, dolandırıcıların ve bilgisayar korsanlarının sınırlarının ötesindedir. İnsanların önemli bir çoğunluğunun, başka birinin cihazını gözetleme cazibesine karşı bağışık olmadığı ortaya çıktı. Secure Data Recovery tarafından yayınlanan yakın tarihli bir anket, Amerikalıların %82'sinin en az bir kez başka birinin cihazını gözetlediğini kabul ettiğini ortaya koyuyor. Bitdefender Antivirüs Türkiye distribütörü Laykon Bilişim’in Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, kişisel cihazlarınızı daha iyi korumak ve tüm dijital casusları uzak tutmak istiyorsanız, neler yapabileceğinizle ilgili ipuçlarını paylaşıyor.
Secure Data Recovery tarafından yayınlanan yakın tarihli bir anket, Amerikalıların %82'sinin en az bir kez başka birinin cihazını gözetlediğini kabul ettiğini ortaya koyuyor. İnsanların önemli bir çoğunluğunun, başka birinin cihazını gözetleme cazibesine karşı bağışık olmadığını ortaya koyan anket sonuçları, dijital casusluğun dolandırıcıların ve bilgisayar korsanlarının sınırlarının ötesinde olduğunu gösteriyor. Bitdefender Antivirüs Türkiye distribütörü Laykon Bilişim’in Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, kişisel cihazlarınızı daha iyi korumak ve tüm dijital casusları uzak tutmak istiyorsanız, neler yapabileceğinizle ilgili ipuçlarını paylaşıyor.
Neden Başkalarının Cihazlarını Karıştırıyorlar?
Neden başkalarının telefonunu kurcaladıkları sorulduğunda meraklıların %59'u "genel merak", %56'sı "yanlış bir şey yaptığı şüphesi" ve %14'ü ise "başkalarının güvenliği için" başkasının telefonunu karıştırdığını söylüyor.
En Çok Neyi Kurcalıyorlar?
Hangi verilerin gözetlendiğine gelince, meraklıların %87'si yazışmaları okurken, fotoğraflar ve videolar ikinci sırada (%44) geliyor. Gözetmenlerin %38'i tarayıcı geçmişi, %12'si özel notları ve %9'u konum geçmişini kontrol ediyor. Yalnızca onda biri bankayı, ödeme uygulamalarını ve çevrimiçi satın alma işlemlerini kontrol ediyor.
Ne Umuyorlar Ne Buluyorlar?
Gizlice bulunanların %70'i "dijital aldatma veya flört" ya da "yüz yüze aldatma kanıtı" içerirken, katılımcıların %17'si "romantik bir ilişkiden bağımsız yalanların" en önemli keşifleri olduğunu söylüyor.
Katılımcıların üçte birinden fazlasının gözetleme sonrasında herhangi bir pişmanlık ya da vicdan azabı hissetmediğini belirtmesinin nedeni bu olabilir.
Her 10 kişiden sadece biri, prensip gereği başka bir kişinin dijital verilerine asla bakmayacağını söylerken, benzer bir oran da bunu yapma ihtiyacı hissetmedikleri için yapmadıklarını belirtmiştir.
Meraklıları Nasıl Uzak Tutabilirsiniz?
Laykon Bilişim Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, “Dijital gizliliğin bir güvenlik meselesi olduğuna inanıyoruz. Neyi kiminle paylaşacağınıza karar verecek tek kişi sizsiniz.” uyarısında bulunarak kişisel bilgilerinizi daha iyi kontrol etmek, korumak ve tüm meraklıları uzak tutmak istiyorsanız, yapabileceğiniz bazı ipuçlarını sıralıyor
1. Cihazlarınız ve çevrimiçi hesaplarınız için parolaları düzenli olarak güncelleyin ve mümkün olduğunda iki faktörlü kimlik doğrulamayı etkinleştirin.
2. İnternette gezinirken bir VPN ve gizli sekme kullanın. Böylece meraklılar ve reklam verenler için herhangi bir iz bırakmazsınız.
3. Kullandığınız uygulamalardaki gizlilik ayarlarını gözden geçirin ve varsa konum takibini devre dışı bırakın.
4. Akıllı telefonunuzdaki uygulamaların güvenliğini artırmak için her uygulamaya şifreler koyun. Bunun için Bitdefender Mobile Security'nin bir özelliği olan App Lock'u kullanabilirsiniz.
5. Yanlışlıkla aşırı paylaşım veya bilginiz olmadan verilerinizi açığa çıkaran ihlaller nedeniyle kişisel bilgilerinizin ne kadar ulaşılabilir olduğuna şaşırabilirsiniz. Bunu kontrol etmek için Bitdefender Dijital Kimlik Koruması milyonlarca web sitesini ve Dark Web'i sürekli tarayarak geçmişte sızdırılan verilerinizi arar. Dijital ayak izinizi bir bakışta görebilir, ihlal geçmişinizi, harita riskinizi ve çevrimiçi olmuş olabilecek tüm kişisel bilgilerinizi kontrol edebilirsiniz.
ARTUKLU HABER AJANSI
-
1
DOĞAN BEKİN; “YİTZHAK KROİZER’İN FİLİSTİNLİLERE YÖNELİK NEFRET SÖYLEMLERİNİ ŞİDDETLE KINIYORUZ”
-
2
KATİL İSRAİL VE İŞBİRLİKÇİSİ ABD SİYAH ÇELENK BIRAKILARAK PROTESTO EDİLDİ
-
3
Aliağa’da Ücretli Otopark Uygulaması Başlıyor
-
4
Başkan Şahin Mamak'ta Öğrencilerle Fidan Dikti
-
5
TÜRKİYE BELEDİYELER BİRLİĞİ ENCÜMENİNDEN AÇIKLAMA
-
6
TÜRK-İŞ GENEL BAŞKANI ERGÜN ATALAY'DAN SAVAŞA VE SESSİZLİĞE KARŞI ULUSLARARASI SENDİKALARA ÇAĞRI
-
7
DİKA'dan Mardin İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne Proje Yazma Eğitimi
-
8
Dişhekimleri Ağız ve Diş Sağlığının Önemine Dikkat Çekti
-
9
ABB’NİN ÖRNEK PROJESİ HPV AŞI UYGULAMASI İÇİN YENİ BAŞVURU DÖNEMİ BAŞLADI
-
10
Midyat’ta Orman Haftasında Fidanlar Toprakla Buluştu
-
11
Can Atayılmaz ve Ceren Sagu'dan; '' Atarım İçime''
-
BIST 100
15807,88%-0,41
-
DOLAR
44,37% 0,19
-
EURO
51,18% -0,07
-
GRAM ALTIN
6417,41% 2,74
-
Ç. ALTIN
10535,37% -0,74



