İNTERNET SİTELERİNE KARA HABER ``TORBA`DAN ÇIKTI

İnternet Haber siteleri için Torba Yasa`da son dakika eklenen maddeden sonra daha kötü günler başlayacak.

Gündem 10.09.2014 13:24:07 0
İNTERNET SİTELERİNE KARA  HABER ``TORBA`DAN ÇIKTI

İnternet Haber siteleri için Torba Yasa`da son dakika eklenen maddeden sonra daha kötü günler başlayacak.

 AKP hükümeti; TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen torba yasada yaptığı değişiklikle 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün itirazı üzerine Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın (TİB), “internet üzerinde hangi kullanıcının hangi adresi ziyaret ettiği, hangi kişi ile ne zaman ve ne kadar süre ile iletişim kurduğu yönündeki” önemli bilgileri içeren internet trafiğine ilişkin verilere erişmesine önkoşul olarak getirilen “mahkeme kararı” şartını kaldırdı. 
Buna göre TİB dilediği kişinin internet trafik bilgisine herhangi bir sınırlama olmadan erişebilecek. Ayrıca TİB’in doğrudan erişim engelleme kararı verebildiği özel hayatın gizliliğinin ihlali durumunun yanı sıra “milli güvenliğin ve kamu düzeninin korunması” gibi yoruma açık durumlar da eklenecek.
Aralık 2013 tarihinde torba yasa olarak gelen düzenleme göre TİB’e hiçbir sınırlama olmadan internet üzerindeki her türlü trafik bilgisine ulaşma yetkisi tanınıyordu. Dönemin Cumhurbaşkanı Gül düzenlemede bazı sıkıntılar olduğunu dile getirmesine karşın yasayı bu haliyle onaylamıştı. Ancak Gül’ün rahatsızlığını dile getirmesi üzerine TİB’in internet kullanıcılarının trafik bilgilerine sınırsız bir şekilde erişmesi mahkeme kararı koşuluna bağlanmıştı. 
61. AKP hükümeti ile Gül arasında yaşanan bir kriz olarak değerlendirilen söz konusu düzenleme Gül’ün cumhurbaşkanı görevinin sona ermesinin ardından dün Meclis’te tekrar değiştirildi. TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmesine devam edilen torba yasa tasarısına AKP tarafından kabul edilen önergeyle TİB’in internet trafik bilgilerine ulaşma yetkisindeki mahkeme kararı şartı kaldırıldı. 
Buna göre Gül’ün Cumhurbaşkanlığı koltuğundan inmesinin hemen ardından itiraz ettiği konu tekrar eski haline gelirken bu durum TİB’e sınırsız yetki tartışmalarını da tekrar gündeme getirdi. Kabul edilen başka bir önergeyle de internete erişim kararının uygulanması 24 saatten 4 saate indiriliyor. Buna göre erişim engellenmesi kararının gereği, kararın bildirilmesi anından itibaren 4 saat içinde yerine getirilecek.
Erişim engellemede kapsam artıyor
Daha önce TİB’e verilen doğrudan erişim sengelleme yetkisinde tanımlanan özel hayatın gizliliğinin ihlali kapsamına milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması gibi durumlar da eklendi. Milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi nedenlerinden bir veya birkaçına bağlı olarak gecikmesinde sakınca bulunan hallerde, erişimin engellenmesi TİB başkanının talimatı üzerine TİB tarafından yapılacak. 
TİB başkanı karar vermesi durumunda herhangi bir internet sitesi 4 saat içinde erişim engellenecek ancak bu karar 24 saat içinde sulh ceza hâkiminin onayına sunulacak, hâkim kararını 48 saat içinde verecek. Ancak şu anki mevcut duruma göre bakıldığı zaman bundan böyle internet sitelerinin kapatılması daha rahat olacağı söylenirken buna pek çok kesim tarafından çeşitli tepkilerin de verileceği ifade ediliyor.
Özellikle Hükümete doğrudan destek vermeyen Medya bu konuya nasıl bir tepki vereceği merak ediliyor.
Hükümetin son icraatlarından sonra Basılı Gazetesi olmayan ve sadece internet üzerinden yayın yapan siteler 4 saat içinde kapatılabilecek.
Kendilerini medya kuruluşu zannetseler de Devlet ve Hükümet tarafından `Medya Kuruluşu` sayılmayan sadece web üzerinden yayın yapan örneğin internethaber.com gibi siteler Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü tarafından akredite edilmiş basın yayın kuruluşu olarak addedilmiyor.
Buna rağmen sadece hükümetin yayınlanmamasını istediği hususları yayınladıklarında veya suç unsuru bir hususu yayınladıklarında adli makamlarca varlıkları kabul edilmekte ve gerekli işlemler yapılmaktadır.
Sair zamanlarda Anonim şirket, Limited Şirket, Şahıs işyeri ve vergi mükellefi olmayan şahıslar tarafından da işletilse yayın kuruluşu yerine; Kırtasiye dükkanı, Reklam Ajansı veya arzuhalci gibi muamele gören internet haber siteleri Sahipleri Dernek başkanı, Fedarasyon başkanı ve hatta platform sözcüsü de olsa yayın kuruluşu sayılmıyor. 
internet haber siteleri bile kapanabilecek. Çünkü yayın kuruluşu değil. Blog siteleri ne ise hükümetin gözünde resmi olarak internet haber siteleri de aynı şey. 
Suç işleyen yazı yazmazsa internet haber siteleri elbette kapanmayacak. Ama hükümetin hoşuna gitmeyen bir içerik koyarsa; Önce muhatabı bulunup 4 saat içinde kaldırılması istenecek. Muhatabı bulunup kaldırtılamazsa, Hosting denilen barındırıcı firma ile irtibata geçilip içeriğin kaldırılması sağlanacak. Halen içerik kaldırılamazsa hiç gözünün yaşına bakmadan Domain alanadı Örneğin: www.internethaber.com bile kapanabilecek. Buradan da şu anlaşılıyor ki hükümetin dümen suyuna girilecek. Ya da sansayonel habercilik yapanlar bundan sonra daha dikkatli olması gerekecek.


24.9° / 14.9°
  • BIST 100

    10045,70%-0,37
  • DOLAR

    32,35% -0,06
  • EURO

    34,52% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2375,93% -0,17
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00