IRAK TEZKERESİ TBMM`DE KABUL EDİLDİ

TBMM Genel Kurulu`nda, terörle mücadelede kapsamında, Irak`ın kuzeyine sınır ötesi operasyon konusunda Hükümet`e verilen yetkinin süresi, bir yıl daha uzatıldı.

Gündem 11.10.2013 07:21:59 0
IRAK TEZKERESİ TBMM`DE KABUL EDİLDİ


TBMM Genel Kurulu`nda, terörle mücadelede kapsamında, Irak`ın kuzeyine sınır ötesi operasyon konusunda Hükümet`e verilen yetkinin süresi, bir yıl daha uzatıldı.

Genel Kurul`da Başbakanlık Tezkeresi, AK Parti, CHP ve MHP`nin oylarıyla kabul edildi. BDP ise tezkereye red oyu verdi. 

Tezkerenin kabul edilmesiyle Türkiye`ye yönelik terörist saldırılara ve tehdide karşı, terörizmle mücadelenin bir parçası olarak uluslararası hukuk çerçevesinde gerekli tedbirleri almak üzere hudut, şumul, miktar ve zamanı Hükümet`çe belirlenecek şekilde, Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarının Irak`ın kuzeyinden Türkiye`ye yönelik terör tehdididinin ve saldırılarının bertaraf edilmesi amacıyla, gerektiği takdirde sınır ötesi harekat ve müdahalede bulunmak üzere, Irak`ın PKK teröristlerinin yuvalandıkları kuzey bölgesi ve mücavir alanlara gönderilmesi ve görevlendirilmesi için Hükümet`e verilen izin süresi, 17 Ekim 2013 tarihinden itibaren bir yıl süreyle uzatıldı.

"En önemli araç"

AK Parti İstanbul Milletvekili ve TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır ise AK Parti Grubu adına yaptığı konuşmada, tezkerenin Türkiye`nin ulusal güvenliğini yakından ilgilendirdiğini söyledi.

Bozkır, Irak`ın kuzeyinden Türkiye`ye yönelik terör tehdidine karşı en önemli aracın sınır ötesi askeri harekatlar olduğunu vurguladı. Bozkır, TSK`nın sınır ötesi harekatlarıyla terör örgütünün operasyonel kapasitesi ve lojistik altyapısının önemli ölçüde hasara uğratıldığını, yoğun siyasi ve diplomatik girişimler sonucunda Irak merkezi hükümeti ve Kürt bölgesel yönetiminin, terör örgütünün Irak`taki manevra kabiliyetinin sınırlanması ve örgüte giden lojistik desteğin kesilmesi konusunda daha somut işbirliğine yönelmelerinin sağlandığını kaydetti. 

Bunların dışında farklı mekanizmaların da hayata geçirildiğini anlatan Bozkır, "Bugüne dek sarfedilen gayretlere, atılan adımlara rağmen terör tehdidinin bütünüyle kaldırılması noktasında vardığımız nokta, maalesef bizi tatmin etmekten uzaktır" diye konuştu. Irak`ın kuzeyinin terör örgütü için hala korunaklı alan olduğuna işaret eden Bozkır, "Arzumuz, Irak merkezi hükümetinin ve bölgesel Kürt yönetiminin, terör örgütünün kendi topraklarından ülkemize yönelen faaliyetlerini engellemesidir. Ancak bu aşamada merkezi hükümet ve bölgesel yönetim Irak`ın sınırlarını kontrol etmeye ve terör unsurlarının ülkedeki mevcudiyetine son vermeye muktedir gözükmemektedir" dedi. 

Son dönemde Irak ile bazı olumlu gelişmeler yaşandığını anlatan Bozkır, "Bununla birlikte, terörle mücadelede Irak merkezi hükümeti ve Kürt bölgesel yönetimince gereken tedbirler layıkıyla alınmadığı sürece, ülkemizin bu konuda uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarını kullanmakta tereddüt etmeyeceğiz" diye konuştu. 

Bozkır, çözüm sürecinin, terör örgütünün bazı kışkırtıcı açıklamalarına rağmen devam ettiğini belirterek, sürecin, hükümetin terörizmle mücadeledeki samimi ve kapsamlı yaklaşımının göstergesi olduğunu ifade etti.

Demokratikleşme paketinin de sürece ivme kazandıracağını dile getiren Bozkır, şöyle devam etti:

"Barış sürecinin gündemde olduğu ortamda, tezkerenin uzatılması talebinde bulunulmasının bir tezat oluşturduğu söylenebilir, ancak terörle mücadelede tek bir yöntemin yeterli ve etkili olmayacağı da açıktır. Terörü hak arama aracı olmaktan çıkarmak amacıyla kararlı bir şekilde uyguladığımız çok boyutlu ve kapsamlı tedbirler paketiyle lüzumu halinde başvurulacak askeri önlemler, terörle mücadelemizdeki bütüncül yaklaşımımızı tamamlayıcı niteliktedir. Hükümetimizin görevi devletin tüm unsurlarına bu mücadelede gereken siyasi, maddi ve moral desteği sağlamak, etkili tüm yöntemleri gerektiğinde uygulanabilir kılmak ve hazır tutmaktır. Bir taraftan ekonomik, sosyal, kültürel ve uluslararası önlemlerden oluşan yumuşak güç unsurlarımızın geliştirilmesine önem verilecektir, diğer taraftan da sınırları, kapsamı, miktar ve şümulü, zamanı hükümetimiz tarafından belirlenecek şekilde askeri kuvvet kullanımı seçeneğinin de elde bulundurulması, terörle mücadelemizde caydırıcılığımızı güçlendirecek, hareket alanımızı genişletecektir."

 
 
ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA



20.9° / 11.3°
  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07