Irak Türkleri, Antalya Diplomasi Forumu’na Katıldı

Antalya Diplomasi Forumu’na Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nın resmi daveti üzerine Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Hasan Turan ve Irak Türkmen Cephesi Türkiye Temsilcisi Kutluhan Yayçılı katıldı.

Türk Dünyasından Haberler 14.03.2022 12:41:00 0
Irak Türkleri, Antalya Diplomasi Forumu’na Katıldı

17 devlet ve hükümet başkanı, 80 bakan ve 39 uluslararası örgüt temsilcisi katılımıyla  toplamda 75 ülkeden temsilci ikinci kez Antalya'da düzenlenen “Antalya Diplomasi Forumu” Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun ev sahipliğinde Antalya Nest Kongre Merkezi’nde 11-13 Mart 2022 tarihleri arasında Antalya’da gerçekleştirildi. Dünya liderlerini Antalya’da bir araya getiren zirvenin bu yıl ki teması ‘Diplomasiyi Yeniden Kurgulamak’ olarak belirlendi.

Antalya Diplomasi Forumu’na Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nın resmi daveti üzerine Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Hasan Turan ve Irak Türkmen Cephesi Türkiye Temsilcisi Kutluhan Yayçılı katıldı.

22 yıldır Antalya'da faaliyet gösteren Irak Türkmen Birliği ve Dayanışma Derneği Yönetimi, Antalya Diplomasi Forumu’na katılan Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Hasan Turan ve Irak Türkmen Cephesi Türkiye Temsilcisi Kutluhan Yayçılı ile bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede Irak Türklerinin genel durumu,  Kerkük'ün ve diğer Türkmen bölgelerinin statüsünün ve geleceğinin korunması ilgili konular konuşuldu. Bu arada dernek çalışmaları, projeleri, geleceğe dönük hedefleri ve Antalya’da yaşayan Türkmenler hakkında bilgi verildi.

                                                             

ITC Başkanı Hasan Turan Antalya Diplomatik Forumu ve Türkiye'nin diyalog yoluyla barışı sağlamadaki rolüne övgüde bulunarak şunları söyledi: "Türkiye'deki diyalog forumları devam eden savaşa rağmen Ukrayna ve Rusya Dışişleri Bakanlarını bir araya getirmeyi başardı. Bu Türkiye'deki diyalog forumlarının öneminin kanıtıdır." dedi.

Turan, şunları kaydetti: " Türkiye’nin Irak’taki rolünün ve Irakla ilişkilerinin Türkmenler için çok değerli olduğunu. Kerkük valisi pozisyonunun, bir Türkmen olmasını defalarca talep ettik. Kerkük’ün özellikle de 2017 referandumundan sonra, Irak merkezi hükümetin kontrolüne girdikten sonra bu statüsünü devam ettirmesi konusunda görüşmeler yaptık. Hükümetin kurulması için görüşmeler geçici olarak askıya alındı. Hükümetin kurulmasının ardından sürdürülebilir çözümlere ulaşmak için yeniden görüşmelere başlayacağız. Kerkük'ün oluşumları arasında ortak bir yönetim modelinin hayata geçirilmesini umuyoruz."

Irak Türkmen Birliği ve Dayanışma Derneği Başkanı Dr. Kürşat Çavuşoğlu: “Olumlu, verimli, ilerisi için umut verici bir görüşme oldu. Türkiye'nin turizm incisi Antalya’da 100 üstünde ülke insanı yaşıyor, burası uluslararası bir arena. 4 milyon Irak Türkünün yaşadıkları sıkıntı, haksızlık ve zorlukları Türkiye ve yabancı ülkelere anlatıyoruz. Antalya’da Irak Türklerinin sesiyiz” dedi.

 

Görüşme sonunda Irak Türkmen Birliği ve Dayanışma Derneği Başkanı Dr. Kürşat Çavuşoğlu, ziyaret anısına  Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Hasan Turan ve Irak Türkmen Cephesi Türkiye Temsilcisi Kutluhan Yayçılı’ya “Irak’taki Türkmenlerin Sessiz Çığlığı” adlı kitabı hediye etti.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-ANTALYA,

HABER;Özlem Gültekin


25.5° / 14.2°
  • BIST 100

    10045,74%-0,37
  • DOLAR

    32,48% 0,33
  • EURO

    34,67% 0,33
  • GRAM ALTIN

    2406,59% 1,12
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00