İran‘ın batı ülkelerindeki kritik altyapıyı hackleme planlarını ortaya koyduğu iddia edilen beş gizli belge açığa çıktı.
İran‘ın batı ülkelerindeki kritik altyapıyı hackleme planlarını ortaya koyduğu iddia edilen beş gizli belge açığa çıktı. Bir siber saldırının bir kargo gemisini batırmak veya bir benzin istasyonunda yakıt pompasını havaya uçurmak için nasıl kullanılabileceğine dair gizli araştırmaları ortaya koyan ve İran kaynaklı olduğu iddia edilen gizli belgeler ele geçirildi.
Sky News tarafından elde edilen belgeler, küresel taşımacılık sektörü tarafından kullanılan uydu iletişim cihazları ve dünya genelindeki akıllı binalarda aydınlatma, ısınma ve havalandırma gibi sistemleri kontrol eden bilgisayar tabanlı bir sistem hakkında bilgi içeriyor.
Belgeler, İngiltere, Fransa ve Amerika Birleşik Devletleri de dahil olmak üzere Batı ülkelerindeki şirketlerin ve faaliyetlerin araştırılmasına özel ilgi gösterildiğini ortaya koyuyor.
Toplam 57 sayfadan oluşan beş araştırma raporu hakkında bilgi veren bir güvenlik uzmanı, bu belgelerin İran İslam devrim Muhafızları Ordusu’na bağlı Siber Komutanlığının bir bölümü olan Shahid Kaveh adlı gizli, saldırgan bir siber birim tarafından derlendiğini ileri sürüyor.
Söz konusu kaynak, raporların İran’ın gelecekteki siber saldırılar için hedef belirlemekte kullanılabilecek sivil altyapı hakkında istihbarat toplama çabalarının kanıtı olduğuna inandığını söyledi. Kimliğini açıklamak istemeyen kaynak, “Uygun gördükleri zaman kullanılmak üzere hedeflere ilişkin bir veri bankası oluşturuyorlar” dedi. Londra’daki İran Büyükelçiliği ise iddialarla ilgili yorum talebine cevap vermedi.
İngiltere de dahil olmak üzere giderek artan sayıda ülke, siber silahlara sahip ve yeni saldırı yetenekleri geliştirmek için çalışıyor. Bu çalışmalar genellikle çok gizli bir şekilde yürütülüyor. Bu nedenle, bir devlet tarafından siber araştırma iddiasıyla belgelenmiş böylesi araştırmaları görmek son derece sıra dışı olarak değerlendiriliyor.
ARTUKLU HABER AJANSI
KAYNAK;SİBER BÜLTEN
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55