TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanı seçimi için TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı başkanlığında toplandı.
Yoklamanın ardından CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım ve 15 milletvekili yerinden söz aldı.
Özkoç, gazeteci Rasim Ozan Kütahyalı'nın bir televizyon programında Boşnak yurttaşların duygularını inciten sözünden dolayı özür dilemesini ve RTÜK'ün bu programa ceza vermesini istedi.
Yıldırım da adaylardan cezaevinde bulunan HDP Hakkari Milletvekili Selma Irmak'ın mesajını okudu.
TBMM Başkanvekili Bahçekapılı, Dünya Çocuk Hakları Günü'nü kutlayarak, yeni seçilecek Meclis Başkanı'ndan, TBMM içinde çocuk hakları ihtisas komisyonu kurulmasına öncülük yapmasını istedi. Bahçekapılı, aday isimlerini okudu.
Genel Kurulda daha sonra 26. Dönem. 2. Devre için Meclis Başkanlığı seçimine geçildi.
TBMM Başkanlığı için AK Parti İstanbul Milletvekili ve Meclis Başkanı İsmail Kahraman, AK Parti Adana Milletvekili Tamer Dağlı, CHP İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel, HDP Hakkari Milletvekili Selma Irmak, MHP İstanbul Milletvekili Celal Adan ve İYİ Parti Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu yarışıyor.
Genel Kurulda, Meclis Başkanlığı seçimi gizli oyla yapılıyor.
İlk iki oylamada üye tamsayısının 3'te 2'si (367), üçüncü oylamada ise üye tamsayısının salt çoğunluğu (276) aranacak.
Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, en çok oy alan 2 aday için dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en fazla oy alan üye, başkan seçilmiş olacak.
Kuliste bir süre milletvekilleriyle sohbet ettikten sonra Genel Kurul Salonuna giren Kahraman, burada AK Parti'li milletvekilleriyle, daha sonra MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve diğer muhalefet partilerin milletvekilleriyle tokalaştı.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, salona partisinin milletvekilleriyle girdi.
TBMM Başkanlığı seçiminin birinci turunda adaylar seçilebilmek için gerekli olan 367 oya ulaşamadı.
TBMM Genel Kurulunda yapılan birinci tur oylamada 500 milletvekili oy kullandı.
AK Parti İstanbul Milletvekili İsmail Kahraman 260, AK Parti Adana Milletvekili Tamer Dağlı 38, CHP İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel 113, HDP Hakkari Milletvekili Selma Irmak 39, MHP İstanbul Milletvekili Celal Adan 40, İYİ Parti Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu 6 oy aldı. 4 oy da geçersiz sayıldı.
Adayların hiçbiri TBMM Başkanı seçilmek için gerekli olan olan üye tam sayısının üçte iki (367) çoğunluğuna ulaşamadı.
TBMM Başkanlığı seçiminin ikinci turunda da adaylar seçilebilmek için gereken 367 oya ulaşamadı.
TBMM Genel Kurulunda yapılan ikinci tur oylamada 506 milletvekili oy kullandı.
AK Parti İstanbul Milletvekili İsmail Kahraman 257, AK Parti Adana Milletvekili Tamer Dağlı 37, CHP İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel 122, HDP Hakkari Milletvekili Selma Irmak 38, MHP İstanbul Milletvekili Celal Adan 40, İYİ Parti Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu 7 oy aldı. 5 oy da geçersiz sayıldı.
Tamer Dağlı, Başkanlık Divanı'na sunduğu dilekçe ile adaylıktan çekildi. Dağlı'nın dilekçesi, Genel Kurulun bilgisine sunuldu.
Adayların hiçbiri TBMM Başkanı seçilmek için gerekli olan olan üye tam sayısının üçte iki (367) çoğunluğuna ulaşamadı.
TBMM Genel Kurulunda yapılan oylamada, AK Parti İstanbul Milletvekili İsmail Kahraman 289 oy alarak yeniden Meclis Başkanı seçildi.
Genel Kuruldaki üçüncü tur oylamaya 509 milletvekili katıldı.
AK Parti İstanbul Milletvekili İsmail Kahraman 289, CHP İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel 124, HDP Hakkari Milletvekili Selma Irmak 37, MHP İstanbul Milletvekili Celal Adan 36, İYİ Parti Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu 7 oy aldı. 16 oy da geçersiz sayıldı.
Buna göre, Kahraman, üçüncü tur oylamada üye tamsayısının salt çoğunluğu olan 276'nın üzerinde oy alarak, yeniden Meclis Başkanı seçildi.
Kahraman, yeniden TBMM Başkanlığına seçilmesinin ardından TBMM Genel Kurulunda bir teşekkür konuşması yaptı.
26. Yasama Döneminin ikinci devresi için TBMM Başkanlığına tekrar seçerek, şahsına gösterilen teveccüh için milletvekillerine teşekkür eden Kahraman, "Öncelikle zorluk ve sıkıntılar, gaz lambaları altında İstiklal Savaşı'nı bizzat yöneten Birinci Meclis üyelerini, başta TBMM'nin ilk başkanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, silah arkadaşlarını, milli mücadeleye katılan ve katkı sağlayan ecdadımızı saygıyla anıyorum." diye konuştu.
Kahraman, TBMM'nin içinde bulunduğu 26. Yasama Döneminin, siyasi tarihte mümtaz bir yere sahip olacağına işaret ederek, dönemlerinde hain, menfur ve menhus FETÖ örgütünün kullanılmasıyla devletin yok edilmekle, ortadan kaldırılmakla karşı karşıya geldiğini, milletin kalbi Meclisin savaş uçaklarıyla bombalandığını, helikopterlerle ateş altına alındığını anımsattı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önderliği ve davetiyle milletin, parti farkı gözetmeksizin milli birlik ve kardeşlik ruhuyla meydanları doldurduğunu, demokrasiyi özümsediğini, artık darbelere geçit verilmeyeceğini ispat ettiğini vurgulayan Kahraman, 15 Temmuz Cuma gecesi bombalar atılır, kurşunlar yağdırılırken Meclis çatısı altında şehitlik ruhu ve duygusuyla toplandıklarını, sabahladıklarını anlattı. Kahraman, Gazi Meclisi İstiklal Savaşı'nı yöneten kadrosundaki aynı ruhla yaptıkları direnişin, Meclisin bir kere daha "Gazi" unvanına layık olduğunu gösterdiğini belirtti.
Kahraman, başta Erdoğan olmak üzere, örnek bir direniş ve dayanışma içinde darbe teşebbüsüne karşı duran necip millete, hükümete, siyasi partilere, güvenlik güçlerine, bütün kurum ve kuruluşlara şükranlarını sundu. TBMM Başkanı Kahraman, "Bu vesileyle ortak bir niyazımızı dile getirmek isterim; Allah milletimize, devletimize zeval vermesin. 250 şehidimize rahmet eylesin. Gazilere şifalar, hayırlı uzun ömürler nasip eylesin." dedi.
TBMM Başkanı Kahraman, 15 Temmuz hadisesinin, ibret ve ders alınması, unutulmaması, hatırlatılması gereken bir olay olduğunu ifade etti. Millet ve devlet düşmanlarından adalet önünde hesap sorulduğunu dile getiren Kahraman, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İstiklalimizin sembolü ayyıldızlı bayrağımızı indirtmeyiz. Bayrağımızdaki kırmızı renk, ceddimizin kanıdır. Bu kanda hepimizin payı vardır. Yemen'de şehit düşen dedemin, Kafkasya'da şehit olan diğer dedemin, Sarıkamış'ta Allahüekber Dağları'nda yatmakta olan tek dayımın kanları var. Hepimizin ceddinin kanı var. İstiklalimizin sembolü ayyıldızlı bayrağımızı indirtmeyiz. Biz, millet olarak bir bütünüz. Vatanımızı böldürtmeyiz. İnşallah Türkiye Cumhuriyeti, ilelebet yaşayacaktır. Hedefimiz Türkiyemizi, muasır medeniyetin ötesine götürmek, kendi ruh kökümüze, manevi ve milli değerlerimize bağlı kalmak olmalıdır.
Siyasi partileri bir elin parmaklarına benzetirim. Her biri farklıdır ama hepsi aynı bileğe bağlıdır. Yeri geldiğinde o parmaklar sıkılır, tek yumruk olur. Bunun örneğini bu dönem 15 Temmuz'da, 7 Ağustos'ta gördük. Ufak hesaplarla, yanlış düşüncelerle birbirimizi yaralamamalı, kavgacı değil, müzakereci, meselelerini konuşarak çözen insanlar olmalıyız. Fikirden korkanlar konuşmaktan kaçarlar. Dostluğumuzu ve kardeşliğimizi toplumun karşısında da sergilemeliyiz. Unutmamalıyız ki dostluk önce insanın kendisiyle barışık olmasıyla başlar."
Kahraman, Bestami Yazgan’ın, "Gülü İncitme Gönül" şiirinden, "Dokunur gayretine/ Karışma hikmetine/ Sahibi hürmetine/ Kulu incitme gönül" dizelerini okudu.
Milletvekillerinin, milletin seçkin insanları olduğunu ifade eden Kahraman, kavgasız, çatışmasız bir toplumun inşa edilmesi için öncelikle milletvekillerinin örnek olması, çalışmalarını hukuk ve mevzuata uyum içinde yürütmesi gerektiğini kaydetti.
Kahraman, hürriyetlerin hiçbir hukuk devletinde sınırsız olmadığını, sınırsız hürriyetin, anarşi demek olduğunu vurguladı. Kahraman, Meclisi itibarsızlaştırmak isteyenlerin, demokrasiyi özümsememiş, antidemokratik düşünceye sahip kişiler olduğunu söyledi.
Bu dönemde yaptıkları önemli bir çalışmanın da 1982 Anayasasındaki değişik olduğunu, bu değişiklikleri halkoyuna sunduklarını anımsatan Kahraman, 16 Nisan 2017'de yapılan oylamayla milletin Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçişi ve düzenlemeleri kabul ettiğini anımsattı.
Kahraman, "Yapılan son değişikliklerin, gelecek genel seçimlerden sonra istikrarın temininde, kuvvetler ayrılığı prensibinin uygulanmasında yararlı olacağına inanıyorum. Uyum yasaları, içtüzük ve ilgili diğer mevzuat düzenlemelerinde partiler arası birlikteliğin sağlanmasının önemli olduğunu belirtmek isterim. Gayemiz, halkın iradesi ile taçlandırılmış Cumhuriyeti ilelebet yaşatmak olmalıdır. Demokrasi, hukuk devleti ilkeleri ve adaletle gelişip büyüyen, müreffeh, mesut ve bahtiyar insanların yaşadığı, büyük bir Türkiye için gereken çalışmaları yapmak olmalıdır." ifadelerini kullandı.
TBMM Genel Kurulunda yapılan seçimin 3. turunda 289 oy alarak tekrar Meclis Başkanlığına seçilen Kahraman, 1940 yılında Rize'de doğdu. İlk ve orta öğrenimini Karabük’te, liseyi İstanbul Haydarpaşa Lisesinde tamamlayan Kahraman, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. Kahraman, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Talebe Cemiyetinde başkanlık ve Milli Türk Talebe Birliğinde (MTTB) Genel Başkanlık yaptı.
28 Mayıs 1985’te kurulan Birlik Vakfında Mütevelli Heyeti Başkanı olan Kahraman, Birlik Vakfı ile 21 Aralık 1994’de kurulan Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfının (TGTV) kurucu üyesi oldu.
Kahraman'a, 2009 yılında Türkiye Milli Kültür Vakfının (TMKV) kırkıncı yılında "40 Vakıf İnsana Vefa" programı kapsamında "Vakıf İnsan Ödülü" ve Yalova Üniversitesi tarafından "Fahri Doktor" unvanı verildi. Kahraman, İstanbul Ticaret Üniversitesi Mütevelli Heyeti üyeliğinde bulundu ve İlim Yayma Vakfı kurucularından olup Mütevelli Heyetinde yer aldı.
İlim Yayma Cemiyeti ve İş Dünyası Vakfının Yüksek İstişare Kurulu üyesi, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Geliştirme Vakfı Kurucular Kurulu Başkanı da olan Kahraman, iş hayatında sanayi ve ticaret şirketlerinde icra kurulu başkanlıklarında bulundu, Çalışma Bakanlığında Bakan Müşaviri olarak görev yaptı.
Kahraman, 1995 ve 1999 milletvekili genel seçimlerinde 20 ve 21. dönemlerde İstanbul Milletvekili olarak Mecliste yer aldı. Refah Partisi ve Fazilet Partisinde grup başkanvekilliği yapan Kahraman, TBMM Anayasa Komisyonu ve Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu üyeliklerinde bulundu.
1996-1997 yıllarında 54. "Refah-Yol Hükümeti"nde Kültür Bakanı olan Kahraman, AK Parti Merkez Disiplin Kurulu Başkanlığı görevini de yürüttü.
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 1 Kasım seçimlerinde, aday gösterildiği İstanbul 1. Bölge birinci sıradan milletvekili olan Kahraman, 26. dönemde TBMM Başkanlığına seçildi.
Kahraman, FETÖ'nün 15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleştirdiği hain darbe girişimi sırasında, gece Meclise gelerek Genel Kurulu açmıştı. İsmail Kahraman, Meclise bombalar atılırken, milletvekilleriyle birlikte, demokrasiyi savunmuş ve ortak mücadelenin önemine dikkati çekmişti.
Kahraman'ın, Başkanlık görevi süresi içinde, birçok önemli düzenlemenin yanı sıra Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini içeren anayasa değişikliği ile Meclis İçtüzüğü değişiklikleri de yapılmıştı.
İngilizce bilen Kahraman, evli ve dört çocuk babası.