İSTANBUL 9. FİNANS ZİRVESİ BAŞLADI

Bu sene 9. kez gerçekleştirilen İstanbul Finans Zirvesi (IFS 2018) ikinci gününde açılış konuşmasını yapan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez, Türkiye?nin geçmişte düşük kur nedeniyle ucuzlayan ithal mallar için cennet olduğunu ve kur k

Ekonomi 20.09.2018 19:09:28 0
İSTANBUL 9. FİNANS ZİRVESİ BAŞLADI

Bu sene 9. kez gerçekleştirilen İstanbul Finans Zirvesi (IFS 2018) ikinci gününde açılış konuşmasını yapan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez, Türkiye’nin geçmişte düşük kur nedeniyle ucuzlayan ithal mallar için cennet olduğunu ve kur krizinin bu anlamda hayırlı olduğunu söyledi. Sanayinin finansmanı ve desteklenmesi için teşvik ve hibe modellerini gözden geçirdiklerini anlatan Dönmez daha verimli modeller hazırladıklarını anlattı.

 

Küresel Ticaret Savaşı ve Sanayinin finansmanı ana temasıyla toplanan İstanbul Finans Zirvesi (IFS 2018) ikinci günü Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez’in konuşmasıyla başladı.  Konuşmasına kurlarda yaşanan dalgalanma ile başlayan Dönmez, geçmişte düşük kur nedeniyle Türkiye’nin ucuz ithal malları cenneti haline geldiğini, yerli sanayicinin rekabet gücünün zayıfladığını belirtti ve “Yaşadığımız kur yükselişi bu nedenle hayırlı olmuştur.” dedi.

 

Türkiye pazarında tüketicinin ithal mallara daha ucuza ulaşabildiğini, ancak bunun yerli sanayiye zarar verdiğini anlatan Dönmez, “Bu nedenle paramızın değerini çok da yükseltmememiz lazım, gerekirse düşürmemiz lazım.” dedi. Devletin OSB’lere 5,8 milyar liralık destek verdiğini anımsatan Dönmez sözlerine şöyle devam etti:

 

“Eğer OSB’ler belli bir noktaya gelmişse, ellerinde nakit varsa artık o borcun orada durmasının bir anlamı yok; devlet olarak o borcu oradan alıp ihtiyacı olan başka yerlerde kullanmamız lazım. OSB’ye destek olmuşuz, borç vermişiz, onlar da işlerini güzel yapmışlar, tüm alanlarını tahsis etmişler, paralarını da tahsil etmişlerse artık devlete geri ödeme zamanı gelmiştir. Devlet olarak teknoparklara, yatırımcılara hibe de veriyoruz. Ancak projelere bağlı olarak artık hibe değil düşük faizli kredi vermemiz lazım. Sürekli destek alan, hibe alan firmalar var. Suni teneffüsle yaşıyorlar; bunları iyi kontrol etmemiz lazım. Çok iyi olabilirsiniz ama satıp para kazanamıyorsanız ne desek boş…”

 

Kamuya ait patentleri özel sektöre vereceğiz

 

Devletin sanayiye desteklerinin sadece parasal olmayacağının altını çizen Dönmez, bu konuda da çalışmalar yaptıklarını anlatarak, “Kamuda alınmış patentler var. Geliştirilmiş ürünler var. Kamu kesiminin bunu ticarileştirmesi olanaksız. Dolayısıyla bunları özel sektörümüzle paylaşmanın yollarını araştırıyoruz.“ diye konuştu. İhalelerin teknik şartnamelerinde yerli ürün kullanımı ile ilgili sorunlar olduğunu anlatan Dönmez, ihale şartnamelerinde yerli malı kullanımını olanaksız hale getiren ve hatta yasaklayan maddeleri kaldıracaklarını anlattı. Zor durumdaki işadamlarına ve hak edenlere devletin destek olduğunu belirten Dönmez, “Ancak hata yapan, açgözlülük yapan, kaynaklarını ve riskini iyi yönetmeyenler var. Bunlar hala devletten yardım bekliyor” diyerek bu konudaki kriterlerini açıkladı.

 

Yerli sanayiyi korumak için gerekli tüm önlemleri alacaklarını açıklayan Dönmez, uluslararası rekabet kurallarına değinerek; “Eğer bir başka ülkede çok daha yüksek fiyat verip, yerli sanayiyi öldürmek için buraya gelip çok altında fiyat verenler olursa bunun için diyalog kanallarımız açık. Bunları bize bildirmenizi bekliyoruz.” dedi.

 

ISF 18 daha sonra yatırım bankacılığı uzmanı Shezad Abedi’nin konuşmasıyla devam etti. Büyümenin ve yatırımların finansmanı konulu oturumda Blue River (Londra) Varlık Yönetimi Yönetici Ortağı Fatih Aydın’ın moderatörlüğünde Renaissance Group eski Başkanı Ashar Qureshi ve Guggenheim Menkul Değerler kıdemli Genel Müdürü Mark Walker biraraya geldi.

MLR Cooperation Genel Müdürü Cornelia Meyer gelişmekte olan piyasalarda dövizde yaşanan sorunlar konulu bir sunum yaptı. Safrantek kurucusu Necdet Öncegil’in moderatörlüğünde TINK CEO’su Zeynep Dereli ve Botudio kurucu ortağı Ali Erhan Tamer yer aldılar.

 

Prof. Dr. Emre Alkin’in moderatörlüğünü gerçekleştirdiği Sanayi ve Teknoloji üretimi konulu oturumda, Kademir CFO’su Furkan Ünal, Türkcell CFO’su Osman Yılmaz, Nuh Çimento CFO’su Ayhan İmamoğlu, Kastamonu Entegre CFO’su Kemal Say ve Avukat Murat Erbilen (Lexist Avukatlık) söz aldılar.

 

Bu yıl 9. kez Halkbank’ın ana sponsorluğu, Kredi Garanti Fonunun stratejik ortak olduğu İstanbul Finans Zirvesine, Albaraka (Altın sponsor), Vakıfbank (Gümüş sponsor) ve Pasha Bank (Bronz sponsor) olarak destek verdiler.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-İSTANBUL


31.4° / 20.5°
  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,41% -0,17
  • EURO

    34,69% -0,64
  • GRAM ALTIN

    2439,57% 0,15
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19