Tarih: 18.07.2024 12:13

İSTANBUL MİLLETVEKİLİ CENGİZ ÇİÇEK ASGARİ ÜCRETİN AÇLIK SINIRININ ALTINDA OLMASINI TBMM'YE TAŞIDI

Facebook Twitter Linked-in

DEM Parti İstanbul Milletvekili ve HDK EŞ Sözcüsü Cengiz Çiçek, açlık sınırının altında kalan asgari ücreti TBMM gündemine taşıdı.

 

Tüm dünyada asgari ücretli çalışan sayısı genel çalışan sayısı içerisinde cüzi bir oranda kalırken Türkiye’de asgari ücretli çalışma genel gelir düzeyi olarak çalışanlara dayatıldığını hatırlatan İstanbul Milletvekili Cengiz Çiçek, iktidarın yıllardır hem uluslararası sözleşmeler hem de Anayasa ve Asgari Ücret Yönetmeliği tarafından belirlenen kriterleri gözetmeyerek, işçilerin geçim koşulları ve ülkenin gerçek ekonomik durumunu göz önüne almadan asgari ücreti belirlendiğini ifade etti.

Çiçek, gerek asgari ücretin genel gelir düzeyi olması gerekse de asgari ücretteki alım zayıflığı Türkiye’de gittikçe derinleşen ekonomik kriz ile birleşince büyük bir yoksulluk girdabı yarattığını belirterek önerge de şunları da ekledi; “Birleşik Metal-İş Sınıf Araştırmaları tarafından açıklanan 2024 Haziran  ayı açlık ve yoksulluk sınırı raporuna göre, 4 kişilik bir aile için açlık sınırı 19 bin 44 TL'ye, yoksulluk sınırı ise 65 bin 874 TL'ye ulaştı. Tek başına yaşayan bir kişi için ise yoksulluk sınırı 30 bin 604 lira olarak hesaplandı. Böylece açlık sınırı17 bin 2 lira olan asgari ücretin 2 bin lira üzerine çıkmış oldu. Ekonomik krizin derinleşmesi ile artan enflasyon, işsizlik, açlık ve yoksulluğa karşı asgari ücretli çalışmayı istisna hale getirmek gerekmektedir.”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın cevaplaması istemiyle sunulan önergede şu sorulara yer verildi:

 

  1. Asgari ücretin insan onuruna yakışır bir seviyeye getirilmesi için Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nu toplayarak çözüm üretmeyi düşünüyor musunuz?

 

  1. Asgari ücretin insan onuruna yakışır bir seviyeye getirilmesi için ilgili emek örgütleri ve sendikalarla ortak bir çalışma gerçekleştirecek misiniz?
  2. Türkiye’de asgari ücret ile çalışanların sayısı kaçtır?
  3. Asgari ücretin temel ücretten çıkarılmasına ilişkin herhangi bir çalışmanız var mı?''diye sordu.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA

 

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —