Tarih: 19.08.2024 12:33

İstanbul Milletvekili Cengiz Çiçek'ten Beklenen Büyük Depreme İlişkin Araştırma Önergesi

Facebook Twitter Linked-in

HDK Eş Sözcüsü ve DEM Parti İstanbul Milletvekili Cengiz Çiçek, İstanbul’da beklenen büyük deprem ile ilgili bugünden eksiklikleri tespit etmek, gerekli önlemleri almak ve çözümler üretilmesi amacıyla TBMM Başkanlığı’na araştırma önergesi verdi.

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

İstanbul ili özelinde gerçekleşmesi muhtemel depremle ilgili yetersizliklerin belirlenmesi ve gerekli önlemlerin alınması amacıyla Anayasa’nın 98. ve TBMM İçtüzüğün 104. ve 105.
maddeleri uyarınca Meclis araştırması açılması için gereğini arz ve teklif ederim.

 

Cengiz ÇİÇEK
İstanbul Milletvekili

 

Çiçek’in Meclise sunduğu önergede şu ifadelere yer verildi:

 

Türkiye Akdeniz Alp-Himalaya sismik kuşağının Anadolu plakası üzerinde yer almakta, aktif bir deprem ülkesi olarak sıklıkla yıkıcı depremler ile karşı karşıya kalmakta, meydana gelen hasar ve can kayıpları nedeniyle toplumsal hayat her yönüyle büyük ölçüde olumsuz etkilenmektedir. Türkiye topraklarının % 96’sı farklı oranlarda deprem tehlikesine sahip bölgelerden oluşmaktadır. Bu bölgelerin yüzde 66’sı 1. ve 2. derece deprem bölgeleridir. Ayrıca ülke nüfusunun yaklaşık % 98’i bu bölgelerde yaşamaktadır. MTA’nın yaptığı çalışmalara göre de 18 kent merkezi, 80’i aşkın ilçe ve 500’ü aşkın köy doğrudan aktif fay zonlarının üzerindedir.  Türkiye’de 1900 yılından bu yana büyüklüğü 7 ve üzerinde meydana gelen 20 depremde 130 binden fazla insan hayatını kaybetmiş; 1 milyona yakın insan evsiz kalmış ve toplamda 12 milyona yakın insan etkilenmiştir. Bu dönemde Türkiye’de en fazla can kaybı ve ağır hasarın yaşandığı ilk üç deprem sırasıyla 2023 Kahramanmaraş Depremi, 1939 Erzincan Depremi ve 1999’da gerçekleşen Gölcük merkezli Marmara Depremi olmuştur.

17 Ağustos 1999 tarihinde Kocaeli Gölcük ve 12 Kasım 1999 tarihinde Düzce Kaynaşlı merkezli gerçekleşen 7,4 ve 7,2 şiddetindeki depremlerde toplam 18.325 kişi hayatını kaybetmiş, 26.459 kişi yaralanmış, yaklaşık 350.000 yapı hasar görmüştür. Marmara depremleri merkez üsleri olan Kocaeli ve Düzce dışında, başta Sakarya ve Yalova olmak üzere İstanbul, Bolu, Bursa, Eskişehir ve Zonguldak’ta da yıkımlara ve can kayıplarına sebep olmuştur. 

 

Üzerinden 25 yıl geçen Marmara depremi uzmanlar ve ilgili kurumlar tarafından hazırlanmış raporlara bakıldığından ne yazık ki beklenen büyük İstanbul depremine ilişkin hala çok hazırlıksız olunduğu görülmektedir. Son olarak İstanbul Planlama Ajansı(İPA) tarafından hazırlanan “TÜRKİYE’DE DEPREMİN 25 YILI” başlıklı raporunda şu tespitler dikkat çekmektedir.

 

 

 

 

 

Bununla birlikte TMMOB Kimya Mühendisleri Odası (KMO) İstanbul Şubesi’nin, “İstanbul’da Deprem Sonrası Kimyasallardan Kaynaklanacak Tehlikelere Dair Rapor” başlıklı çalışmasında depremin ardından kentte bulunan kimyasal stoğunun yol açabileceği yangın, patlama, kimyasal ve gaz sızıntıları, su baskınları, salgın hastalıklar ve çevre kirliliği gibi olaylar olarak tanımlanabilecek ikincil afetlerin riskleri de analiz edilmiştir. İstanbul'da bir yıl içinde üretilen, taşınan, depolanan ve tüketilen kimyasal miktarının net olarak bilinmediği vurgulanan raporda, bu verinin toplandığı herhangi merkezi bir kurumun bulunmadığı ve bu sebeple riskin tüm boyutlarını anlamak için yapılan çalışmaların ancak 'tahmini' düzeyde olduğu belirtilmiştir. Raporda, İstanbul ve Kocaeli'de depolanan Toluen Di İzosiyanat (TDI) tanklarının depremde hasar görmesi ve açığa çıkması durumunda organlarda kalıcı hasar, nefes almada güçlük ile astım nöbetleri ve cilt tahrişleri gibi sonuçlara yol açabileceği vurgulandı. Tanktan 50 metre mesafeye kadar olan tüm canlıların hayatını kaybedeceği, 80 metreye kadar da aynı riskin söz konusu olabileceği ifade edildi. 

 

İstanbul Planlama Ajansı(İPA) tarafından hazırlanan “TÜRKİYE’DE DEPREMİN 25 YILI”  raporu ve TMMOB Kimya Mühendisleri Odası (KMO) İstanbul Şubesi’nin, “İstanbul’da Deprem Sonrası Kimyasallardan Kaynaklanacak Tehlikelere Dair Rapor” başlıklı raporunda beklenen olası büyük İstanbul depremine ilişkin aşağıdaki çözüm önerileri dikkat çekmektedir.

 

İstanbul’da beklenen büyük deprem binlerce hatta belki milyonlarca olabilecek can kayıpları ve ülkeyi on yıllar geri götürecek etkiler ortaya çıkaracaktır. Uzmanlar ve ilgili kurumlar tarafından uyarıları yapılan olası büyük İstanbul depremi ile ilgili bugünden eksiklikleri tespit etmek, gerekli önlemleri almak ve çözümler üretilmelidir.''Dedi.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —