İstanbul Üniversitesi 560. Yaşını Kutladı

Türkiye'nin en köklü üniversitesi olan İstanbul Üniversitesi 560. Yaşına girdi. 1453 yılından bugüne köklü geçmişiyle İstanbul Üniversitesi, Türkiye'nin aydınlık yolunda sayısız bilim insanı, siyasetçi, sanatçı, doktor, akademisyen yetiştirmiştir.

Resmi İlan 11.07.2013 12:49:27 0
İstanbul Üniversitesi 560. Yaşını Kutladı

Türkiye’nin en köklü üniversitesi olan İstanbul Üniversitesi 560. Yaşına girdi.
1453 yılından bugüne köklü geçmişiyle İstanbul Üniversitesi, Türkiye’nin aydınlık yolunda sayısız bilim insanı, siyasetçi, sanatçı, doktor, akademisyen yetiştirmiştir.

 

İstanbul Üniversitesi 560. Yıl Kutlaması, 8 Haziran 2013 tarihinde İÜ Merkez Yerleşke’de yapıldı. Kutlama ile birlikte yenilenen İÜ Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Binası ve Gözlem Evi’nin de açılışı yapıldı.

 

Kutlama da davetlilere konuşan İÜ Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet, İstanbul Üniversitesi’nin başarılarını akademik ve idari personeli ile öğrencilerinin birlikteliğinden doğan bereket ile gerçekleştirdiğini ifade etti.

 

Konuşmasını iki bölümde yapan İÜ Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet, konuşmasının ilk bölümünü İstanbul Üniversitesi’nin 560. yılına ayırdı:

 

“İstanbul Üniversitesinin 560. yılını kutluyoruz. İstanbul Üniversitesi’nin 560 yıllık tarihinde bugüne kadar sayısız önemli çalışma gerçekleştirildi. Bayrağı teslim almış ve geleceğe aktaracak olan İstanbul Üniversitesi’nin bugünkü ekibi olarak, bu büyük mirasa bir tuğla da biz koymayı hedefledik.

 

1453’ten günümüze bilimin hemen her dalında geleceğe ışık tutmuş olan İstanbul Üniversitesi, tüm mensuplarıyla birlikte bu projeleri başardık ve daha birçok çalışmayı akademik ve idari personelimiz,  öğrencilerimizle birlikte devam ettiriyoruz.

 

5 yıldır birlikte araştırdık, birlikte öğrendik, birlikte yeniledik, birlikte restore ettik, birlikte inşa ettik. Ne mutlu ki; hepimizi aynı çatının altında bir araya getiren bu bilim yuvasında bir arada çalışma fırsatını bulabildik. Bu bizim için çok onur verici. Üniversitemizle ne kadar gurur duysak azdır.

 

560 yıl boyunca üniversitemize hizmet eden herkese minnetlerimi ve saygılarımı sunuyorum. Nice 560. yıllara diyorum. Yükseköğretimin sembolü olan İstanbul Üniversitesi çatışı altında çalışan bütün mensuplarımıza çalışmalarından ve gayretlerinden ötürü teşekkür ediyorum.”

 

Bugün çok güzel bir açılış için de bir aradayız. İÜ Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Binası ve Gözlemevi binamızın yenilenmesi projesi,  4 yılda yaptığımız 90 proje arasında ki 65. projemiz.  Yaklaşık 1300 metre kare taban alana inşa edilen ve 4 bloktan oluşan yeni yapı tamamlandı. Ayrıca tarihi eser olan gözlemevi binasının restorasyon işleri de tamamlanmıştır.”

 

İstanbul Üniversitesi Gözlemevi

 

İÜ Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet, konuşmasının ikinci bölümünde ise yenilenen İÜ Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Binası ve Gözlem Evi hakkında bilgi verdi.

 

“İstanbul Üniversitesi’nin Beyazıt Yerleşkesi bahçesinde yer alan gözlemevimiz, 1933 Üniversite Reformu ile Ülkemizde yükseköğretimin yeniden yapılandırılması çerçevesinde İÜ Fen Fakültesi bünyesinde kurulan Astronomi Enstitüsü’nün bir uzantısıdır. Planlaması, Enstitü’nün Almanya’dan davet edilen ilk müdürü Prof. Dr. E. F. Freundlich’in istekleri doğrultusunda Mimar Prof. Dr. Arif Hikmet Holtay tarafından yapılmıştır. Temeli 1935 Aralık’ında atılmış, Yüksek Mühendis Ekrem Hakkı Ayverdi tarafından altı ay içerisinde tamamlanmıştır. Ülkemizin ilk modern astronomi gözlemevi olarak 1936 yazında hizmete açılmıştır.

 

Gözlemevinin en önemli gözlem aleti astrograftır. Dört mercekli bu dürbün sistemiyle 24 x 24 cm ebadında geniş alan gökyüzü görüntüleri alınabilmektedir. 1936 sonbaharında halihazırdaki kubbesine yerleştirilmiştir.

 

Gözlemevimiz, öğretim dönemi boyunca okulların ziyaretine açıktır. Ziyaretçilerimize, Astronomi Enstitüsü’nden müstakil Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü’ne uzanan sürece en önemli katkıyı yapan Ord. Prof. Dr. Wolfgang Gleissberg adına düzenlenen salondaki astronomi aletleri sergisi gezdirilerek, geçmişten günümüze kullanılan gözlem ve değerlendirme aletleri hakkında bilgiler verilmektedir.  Bu binada birçok bilimsel yayına imza atan Prof. Dr. Nüzhet Gökdoğan`ı da rahmetle anıyorum. Emeği geçenlere çok teşekkür ediyor saygılarımı sunuyorum.”

 Program, 560. yıl pastasının kesilmesinin ardından yenilenen İÜ Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Binası ve Gözlem Evi kurdele kesimi ile devam etti. İstanbul Üniversiteliler yenilenen binayı gezerek, yetkililerden yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldılar.

 Program bahçede verilen kutlama yemeği ile sona erdi.

 

ARTUKLU HABER AJANSI-İSTANBUL


17.9° / 9.4°
  • BIST 100

    9367,77%3,72
  • DOLAR

    34,47% 0,05
  • EURO

    36,42% 0,21
  • GRAM ALTIN

    2956,00% 0,72
  • Ç. ALTIN

    4956,37% 0,55