Her kapatılan fabrika, her yıkılan spor tesisi, yeşil alan hatta Üniversitelerin içerisine AVM. Yapılması moda oldu.
Ülkemiz AVM. lerin yüzölçümü neredeyse en küçük Avrupa ülkesi Luksemburg’ un yüzölçümüne eş değer hale geldi. Bu da yetmiyormuş gibi uzantılarının mahalle aralarına kadar girmesi esnaflarımızı zor duruma düşürmüştür.
Gençlerimiz, Çocuklarımız artık sokağı, doğayı unuttu. Sanki bir kültürmüş gibi Bayramlarda, Hafta sonları yani her tatilde AVM. lere gitmeleri veya götürülmeleri yaşamdan uzaklaştırılmaları toplumumuzun duyarlılığını kaybetmesi, a sosyal bir gelecek nesil haline gelmesine neden olmakta.
Her Hükümetin Esnaf camiasıyla ilgili olan Bakanı, ya Esnaf çocuğu ya da kendisi esnaflıktan gelme, ne kadar güzel, mutluluk verici, ahilik kültürü almış bir Bakanımız var derken esnafken yaşadığı sıkıntılar kendi döneminde de devam etmekte, bu durumu düzeltelim deyip bitiren olmadı, Nerdeyse her Bakan özür dileyerek ayrıldı.
Biz Bakkal Esnafı fazla bir şey mi istiyoruz diye bir baktım,
- Haksız rekabetin engellenmesi için acilen Perakende Yasası Çıkarılması( hipermarketlerin kuruluş yeri ve çalışma şekillerinde düzenleme vb. )
- Seyyar ve Kaçağın önüne geçilmesi ( Seyyar satıcılar, Kaçak Sigara, Açık Tütün vb. )
- Esnafı destekleyici önlem alınması ( Emekli Esnaftan Destek Primi kesintinin kalkması, dengeli vergilendirme, Giderin vergisi olan Stopajın kalkması, verginin vergisinin kalkması)
- Harçların makul seviyede tutulması ( işyeri açma ve çalışma, ekmek satış belgesi, Tapdk satış Belgesi vb.)
- Sigara ve Alkol satışı düzenlenmesinin yeniden gözden geçirilmesi ( saat 22:00 den sonra satışın durdurulması, dışarıdan görülmemesi, vb. )
- Kamu gücüyle kurulan şirketlerin kapatılması veya Esnafla birlikte çalışılması ( Ekmek Satış, Tanzim Satış vb. )
- Cezaların adil olması ( açık tütün satanın düşük “296 TL.” , Esnafın sattığı sigara paketi dışarıdan gözükürse “43.957 TL.” vb. )
- Geçmişe dönük Sicil affı ( Merkez Bankası, Bankalar arası sistemden vb. )
Bu saydıklarımız da kanuna aykırı bir şey var mı? Başkasının hakkına gasp var mı?
isteklerimiz tüm kesim için, o zaman sıkıntı ne anlayamadık, neden esnaf eziliyor? neden biri de çıkıp esnafa destek vermiyor?
Kredi vermeyi lütuf gibi gösteren bir sistemde yaşıyoruz, bedava para dağıtılıyormuş algısı yaratılıyor aksine gelecek borçlandırılıyor, Esnafın iş yapmaya ihtiyacı var, bu saydıklarımızı gerçekleştirseler krediye ihtiyacı olmaz. İş geliştirme adı ile kredi veriliyor esnaf çektiği kredi ile borcunu ödüyor, yani borcu borçla kapatıyor tabi sicili düzgün ise o da.
Geçenlerde söyledim “Kaçak Sigara, Açık Tütün, 100 Metre… Ne Olacak Esnafın Hali Böyle…”
Her gelen ve gittiğimiz Bakana, Milletvekiline, Bürokrata yani nerdeyse herkese yaşadığımız sıkıntıları içeren dosyalar veriyoruz nafile nafile…
Her zaman, her şeyin Para, Kudret ve Büyük balığın küçüğü yuttuğu bir sistemde olmadığını söylüyoruz, 2012 yılında Odamıza bağlı, işyeri Açan Bakkal 549, Kapatan 1381 kişi iken 2013 bugüne kadar Açan 525, Kapatan 2714 kişidir. Zaten var olan kaynaklarımızı tüketmeyelim, kendi kaynakları ile bin bir zorlukla mücadele eden Bakkal esnafımızı yaşatalım.
İşte bugün burada döktürdüğümüz Lokma, Bereket Lokmasıdır.
Yukarıda saydıklarımızın gerçekleşmesi, Esnafın hak ettiği şartlarda yaşaması, İşlerin de Hayır ve Bereketli Olması içindir.