İlk kez bir hemşeri toplantısına katıldım bu sabah. İzmir'de yaşayan bir grup Mardinli ortak arkadaşımız Mehmet Sait Tunç'un gayretleriyle bir araya geldik.
İlk kez bir hemşeri toplantısına katıldım bu sabah. İzmir'de yaşayan bir grup Mardinli ortak arkadaşımız Mehmet Sait Tunç'un gayretleriyle bir araya geldik.
. Metropollerde yaşanan en büyük sorun olan ulaşım sorununu aşmak için herkesin rahat ulaşabileceği bir noktayı seçmişti Mehmet Bey. Sahibi Mardinli bir hemşerimiz olan İnciraltı Kahve Diyarı adlı bir restoranda toplandık.
Kahvaltı şeklinde düzenlenen toplantıda gruba yeni katılanlar kendilerini tanıttılar. Mardin'in genel söylemi olan din, dil, ırk kardeşliği burada da tekrarlandı. Bu toplantı grubun ikinci toplantısıydı. İlk toplantıya katılamadığım için ben de bu toplantıda kendini tanıtanlar arasındaydım.
Konuşmacıların duygularını anlamaya çalıştım. Dinlediklerim arasında yazıya dökülecek çok hayat hikayesi vardı.10 yaşında Mardin'den ayrılıp İzmir'e gelen ve daha sonra bir daha memleketini görmeyen birinin hikayesini de, mesleğini seven, Doğu hizmetini seve seve yapan, Türkiye'ye tıp fakültesi kazandırmak için emek vermiş, gittiği hiçbir üniversitede değeri bilinmemiş, sakıncalı görülmüş bir doktorun hikayesini de yazabilirim. Mardin gelini olmuş başarılı kadınların hikayeleri, Mardin damatları olan iş adamı, emekli memur, yazar, gazeteci, öğretmenler. Hepsi güzel insanlar, dost ve samimi. Herkesin hikayesi ayrı, hepsi güzel, hepsi yazılmaya değer. Toplantıya katılanların isimlerini tek tek yazmıyorum. Herkes benim için önemli ve değerli.
İzmir'de yaşayan Mardinli sayısı her geçen gün artıyor. Bugün resmi verilere göre İzmir'de yaşayan Mardinli sayısı 175 bin 318 kişi. İzmir'de yaşayan ikinci büyük grubu oluşturuyor Mardinliler. İzmir'de çeşitli konularda faaliyet gösteren Mardinliler tarafından kurulmuş dernek ve benzeri sivil toplum kuruluşları var. Her geçen gün bir yenisi de ekleniyor ve hepsi bir federasyon altında birleşmişler.
Toplantıda örgütlü olmanın, hak aramada birlik ve dayanışmanın gerekliliği de konuşuldu. Ne yapmalıydık, nasıl yapmalıydık? Grup henüz çok yeni olduğu için kararsızların bırakması, katılmak isteyen yeni kişilerin katılımı için beklenilmesi gerekli görüldü. Daha sonra hep birlikte bir ortak çizgide buluşma, demokratik bir yapıda toplanma kararı aldık. Karar vermek üzere bir süre beklemek zorundaydık.
Hemşeri toplantıları o şehre karşı duyulan aidiyet duygusunu kuvvetlendiriyor. Yaşanmışlıkların zihinlerde bıraktığı ortak izlerin, duyguların paylaşımını sağlıyor. Memleket hasreti gidermek ve yeni dostlar edinmek için de yararlı oluyor. Ayrıca memleket kültürünün bir sonraki kuşaklara aktarımını sağlamak da bir başka faydası ve dostlarla birlikte olmanın verdiği rahatlama da terapi gibi geliyor. Sonuç; hangi amaç ile olursa olsun hemşerilik birlik ve dayanışma oluşturuyor.
Hemen hemen her ilde diğer illere ait derneklerin, sivil toplum kuruluşlarının, grupların olduğunu görüyoruz. Hatta bir ile ait dernek ve sivil toplum kuruluşları bir federasyonda birleşerek o ilin hemşerileri için bir güç oluşturuyor.
Toplantımız güzel geçti. Bol bol Mardin anıları konuşuldu. Mardinli dört bayan arkadaşın ortaklaşa hazırladıkları müzik sunumu keyifli anlar yaşattı. Bir Mardin günü yaşadık. Toplantıların devamını diliyoruz ve başta Mehmet Sait Tunç olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz.
NESRİN AYKAÇ-İZMİR