Lokman Hekim Ankara Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi uzmanlarından Dr. Fahrettin Erdoğan, bebekler ve küçük çocuklarda kusma ve ishale yol açan rotavirüsün en sık kış ayları olmak üzere her mevsim görülebildiğini söyledi.
Daha çok kusma, ateş ve karın ağrısıyla ortaya çıkan ve bunlara sulu ishalin eşlik ettiği durumlara dikkati çeken Erdoğan, söz konusu hastalıkta kuluçka süresinin ortalama 2 gün olduğunu anlattı. Erdoğan, “Virüs alındıktan 1 -3 gün sonra belirtiler başlar. Hastalık 3-8 gün sürer. Başlangıçta, ishalin değil de kusma ve ateşin öne çıkması belirgindir. Karın ağrısı ve sulu ishal tabloya eşlik eder.” diye konuştu.
Erdoğan, iyi yıkanmayan eller, bebek bakımı sırasında alt değiştirme sonrası ellerin yeterince iyi yıkanmaması durumlarının kreş bebekleri arasında salgınlara neden olduğuna işaret ederek, Türkiye’nin de içinde bulunduğu iklim kuşağında rotavirüsün daha çok kasım-nisan ayları arasında hastalık yaptığının altını çizdi.
Hastalığının tedavisinde kusma ve ishal yoluyla kaybedilen sıvı ve minerallerin, ağız yoluyla hastaya verilmesinin önemli olduğunu vurgulayan Erdoğan, “Ağız yoluyla gerektiği kadar sıvı verilemiyorsa, damar yoluyla aynı tedavi verilir. Bu durum da çocuklarda hastaneye yatma anlamına gelir.” dedi.
Ne zaman doktorunuzu aramalısınız?
Lokman Hekim Ankara Hastanesi Doktoru Fahrettin Erdoğan, şunları kaydetti:
1. Çocuğunuz ağızdan alabildiği sıvıdan daha fazlasını, kusma veya ishal yoluyla kaybediyorsa
2. Çocukta şok bulguları varsa. Çocuk dalgın, sorulara cevap vermiyor, beslenmeyi ve ağızdan sıvı almayı reddediyor, tansiyonu düşük, el ve ayakları soğuk, soluk görünüyorsa; soluk alıp verişi ve nabzı hızlıysa, karın derisi çekilip bırakılınca eski haline hemen dönemiyorsa.
3. Kanlı ishali varsa
4. Yüksek ateşle seyrediyorsa ve ishal veya kusma günde 10’dan fazlaysa hemen çocuk doktorunuzu arayınız ve çocuğunuzu muayene etmesini sağlayınız.
İshale karşı öneriler
- Diyet: Yoğurt, pirinçli çorba, muz, patates haşlama, taze meyve suyu (şeftali, elma, havuç) veya püresi.
- Yasaklar: Kola, kahve, leblebi, yağlı yiyecekler, inek sütü, çikolata
- Ateşi varsa: Düşmeyen ateş gözlemleniyorsa4-6 saatte bir ateş düşürücü yaklaşık 2 gün verilmelidir.
- İlaç: Dışkı incelenmesine göre doktor önerisiyle antibiyotik verilebilir.
İshalli çocuklarda sıvı kaybını karşılamak için su ve sulu içecekler verilmelidir. Ayran, çorba, meyve suyu verilebilir. Henüz anne sütünden başka besin kullanmayan bebekler daha fazla emzirilmelidir.
ARTUKLU HABER AJANSI-SAĞLIK SERVİSİ