KIZILTEPE BELEDİYESİNDEN ANNELERE ÇOCUK SAĞLIĞI SÖYLEŞİSİ

Kızıltepe Belediyesi tarafından Anne ve Çocuk Sağlığı hakkında söyleşi verildi.

Mardin 10.11.2017 08:36:49 0
KIZILTEPE BELEDİYESİNDEN ANNELERE ÇOCUK SAĞLIĞI SÖYLEŞİSİ

 Kızıltepe Belediyesi tarafından Anne ve Çocuk Sağlığı hakkında söyleşi verildi.

    Çocuk Hastalıkları Doç. Dr. Hayri GÖZLÜKGİLLER tarafından verilen Anne ve Çocuk Sağlığı konulu söyleşi Kızıltepe Belediyesine bağlı Hanımeli Kadın Merkezi’nin konferans salonunda yapıldı. Söyleşide çocuklarda sık görülen kansızlık, iştahsızlık, alerjik astım gibi hastalıklar ve gereksiz antibiyotik kullanımı hakkında bilgilendirme yapıldı.

    Söyleşiye katılan Kaymakam-Belediye Başkan Vekili’nin Eşi Ayşe ODABAŞ verilen seminerin önemine dikkat çekti. GÖZLÜKGİLLER seminere katılanlara iştahsızlık, hiperaktiflik ve üst solunum yoluyla ilgili bitkisel karışım tarifleri verdi.

 Çocuğunuz gerçek anlamda hasta olmadan hastaneye gitmeyin diyen GÖZLÜKGİLLER:"Maalesef bizim toplumumuzda yerli yersiz antibiyotik kullanma alışkanlığı var. Biz bir yılda Amerika’nın yaklaşık olarak 3 katı antibiyotik kullanıyoruz. Küçük yaştaki çocuklarımıza da antibiyotik kullanıyoruz ve kullanmaya başladığımızın ikinci günü, ‘çocuğum iyileşti’ diyerek antibiyotikleri atıyoruz. Bu şekilde hastalığı üzerinden tamamen atamayan çocuğun vücudunda antibiyotiklere karşı direnç gelişiyor. Bizim ülkemizde antibiyotik ve vitaminler şeker gibi tüketilmeye başlandı. Çocuğumuz bir gün hasta olsa hemen hastaneye koşuyoruz, antibiyotik kullanılmasını istiyoruz. " şeklinde konuştu.

 

    Gereksiz Antibiyotik Kullanımı Çocuklarda Kalıcı Hasarlara Neden Olmakta

 

    GÖZLÜKGİLLER:" Çocukların gereksiz antibiyotikler nedeniyle alerjik bronşit, astım hastası olduklarının önemine değindi. 4 yaşına kadar hırlama ve öksürük olarak kendini gösteren alerjik bronşit, eğer tedbir alınmazsa astıma dönüşüyor ve maalesef astım temizlenmesi çok zor bir hastalıktır. Bu hastalığa neden olan etkenlerin başında annelerin sürekli olarak antibiyotik kullanması geliyor."dedi.

 

   Çocukların ilk 3 yaşında antibiyotik kullanmasının sakıncalı olduğuna dikkat çeken GÖZLÜKGİLLER:"3 yaşından önce antibiyotik kullanan bir çocuğun obez olması kaçınılmazdır. İlk 6 ayında ağızdan damla yoluyla antibiyotik alan çocukların yüzde 30-40’ında mutlaka kronik bir hastalık gelişiyor. Bunların başında hipertansiyon ve astım var, dahası böbrek veya karaciğer rahatsızlığı da olabilir.” diyerek sözlerini tamamladı.

 

    Konuşmasının ardından soru cevap kısmına geçen GÖZLÜKGİLLER salonda bulunan annelerin çocukları ile ilgili sorularını cevapladı. Söyleşiye katılanlara Kızıltepe Belediyesi tarafından GÖZLÜKGİLLER’in "Anne Babayı Kullanma Kılavuzu" isimli kitabı hediye edildi. GÖZLÜKGİLLER daha sonra Hanımeli Kadın Merkezi revirinde 70 hastayı muayene etti.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN/KIZILTEPE


25.1° / 14.8°
  • BIST 100

    10623,91%2,95
  • DOLAR

    32,24% -0,09
  • EURO

    35,03% -0,15
  • GRAM ALTIN

    2489,37% 0,95
  • Ç. ALTIN

    3984,51% 0,90