KIZILTEPE`DE ARTAN GÖÇ VE FAHİŞ KİRA ARTIŞI MASAYA YATIRILDI

Mardin Valiliği ve MUSİAD Mardin Şubesi İç göç sebebi ile barınma sorununun tespiti ve çözümü amacıyla Kızıltepeli Emlakçılarla Artuklu?dan sonra 2. Toplantıyı Kızıltepe ilçesinde gerçekleştirdi

Mardin 21.03.2016 10:26:13 0
KIZILTEPE`DE ARTAN GÖÇ VE FAHİŞ KİRA ARTIŞI MASAYA YATIRILDI

Mardin Valiliği ve MUSİAD Mardin Şubesi, İç göç sebebi ile artan kira fiyatları ve  ilçede yaşanan  barınma sorununun tespiti ve çözümü amacıyla Kızıltepeli Emlakçılarla Artuklu’dan sonra 2. Toplantıyı Kızıltepe  ilçesinde gerçekleştirdi

Kızıltepe Hububatçılar Sitesi Ticaret Borsası Toplantı Salonu'nda düzenlenen toplantıya Kızıltepe Kaymakamı Ali Güldoğan, MÜSİAD Mardin Şube Başkanı M.Nurettin Kasap ve MÜSİAD Yönetim Kurulu . Üyeleri, Mardin Kardeşlik ve Yardımlaşma Derneği Başkanı A.Samet Yılmaz, MTDF Y.Kurulu, Kızıltepe Emlakçılar Derneği Başkanı Diyadin Seydaoğlu ve Kızıltepe Emlakçıları katıldı.

Toplantının Açılış konuşmasındabir konuşma yapan MUSİAD Mardin Şube Başkanaı Nurettinn KASAPşunları söyledi:

''İç Göç Sebebi ile Mardin’de muhacir olan insanların en önemli ihtiyaçlarının başında barınma konusu gelmektedir. Şu ana kadar Parça parça kayıtlı, kayıtsız zor şartlar altında ve güvenlik kaygısıyla göçler yapıldı. Yüzyılda bir görülen bu tür durumlar Hem göç edenleri, hem Devleti hazırlıksız yakaladı.

Neyse ki Devletimiz bu konuda çok kısa süre içinde birçok kurumu ile GÖÇ eden insanların tespiti, kaydı, ihtiyaçların belirlenmesi konusunda Yetkililerin özverili çalışması ile büyük oranda tamamlandı.

İhtiyaçların karşılanması konusunda Devletin destekleri ile beraber Sivil Kurumların ve Kişilerin de üzerlerine düşen vazifeyi yerine getirmesi gerekir.

Bugünkü toplantıda Siyasi hiçbir tartışmaya girmeden Allah Rızası için mağdur ve mazlum insanlara yardımcı olalım.

Böyle bir toplantı nereden icap etti?

  • İç göçten gelenlere ev verilmediği,
  • Kiraların fahiş şekilde yükseltildiği,
  • Komisyon, depozito, birkaç aylık kiraların peşin istendiği gibi iddialarla ve kısaca Fırsatçılık yapıldığı söylentileri üzerine STK olarak bu toplantıları yapma ihtiyacı duyduk.

Artuklu’daki toplantı raporu okundu, Raporda söylentilerin aksine daire kiralarında fırsatçılığın olmadığı, en büyük endişenin kiracıların ev kiralarını, elektrik, su, kapıcı ve akaryakıt bedelini ödeyememe korkusu olduğu olarak özetlenmişti.

Nusaybin Operasyonu öncesi 750 civarında kiralık daire olduğu, ancak operasyonların başlaması ile kiralık daire sayısı 100 civarına düştüğü,

Ayrıca operasyon sonrası Kentsel Dönüşüm kapsamında Nusaybin, Derik ve Dargeçit’te yaklaşık 17.000 hane yıkılacağı, 2 Yıla kadar konut ihtiyaçlarının karşılanması için Artuklu, Kızıltepe ve Midyat’ta özel sektör tarafından yapılan konutların tahsis edilmesi konusunda çeşitli formüller geliştirdik. Toplantılar sonucunda oluşturacağımız raporu yetkililere iletecez.

Kızıltepe Emlakçılar Derneği Başkanı Diyadin SEYDAOĞLU ise yaptığı konuşmada;

Kızıltepe emlakçıları olarak iç göçten gelen ailelere elimizden geldiğince yardımcı olmaktayız. Daire fiyatları konusunda ev sahipleri de genelde duyarlı davranmaktadırlar ve fiyatlarını arttırmamışlar.

Şu anda Kızıltepe’de ihtiyaç olması halinde 1000 civarında kiralık daire bulunabilir.

Emlakçılar Derneği olarak da İç göçten gelenlerden komisyon almama kararı aldıklarını ve bu hassasiyetlerinden dolayı tüm emlakçı üyelerime teşekkür ederim diye konuştu.

İlçe Kaymakamı Ali Güldoğan ise mevcut ortamın hassasiyetini dile getirdikten sonra , Kızıltepe ilçemizde Nusaybin’den gelen 1237, Silopi,Cizre, Sur ve Dargeçitten gelen 192 aile olmak üzere Toplamda 1506 tespit edilmiş. Ayrıca kayıt çalışmaları devam ediyor, tüm taramalarımız bittikten sonra daha güncel bilgi sunabiliriz.

MÜSİAD’a yaptığı bu hayırlı çalışmadan ve Emlakçıların fedakârlıklarından dolayı teşekkür ederim diye konuştu.

Ardından soru cevap kısmında emlakçılar dilek ve önerilerde bulundular.

Söz alan Mardin Yardımlaşma ve Dayanışma Platformu Başkanı A.Selam Yılmaz ise Artuklu da yaptıkları çalışmaları anlattı ve yakın bir zamanda Kızıltepe’de benzer amaçlar için kurulan Kızıltepe Kardeşlik Yardımlaşma ve Dayanışma Platformu da faaliyetine başlayacak diye beyanda bulundu.

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN/KIZILTEPE

 


38.6° / 25.9°
  • BIST 100

    10668,54%-0,11
  • DOLAR

    33,00% 0,38
  • EURO

    35,32% 0,13
  • GRAM ALTIN

    2455,11% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3987,57% 0,00