Tarih: 15.06.2020 18:38

KIZILTEPE HUBUBATÇILAR DERNEĞİ BAŞKANI ÖTER 2.ÜRÜN KONUSUNDA YETKİLİLERİ BİR KEZ DAHA UYARDI

Facebook Twitter Linked-in

Kızıltepe Hububat Ticaret Merkezi Başkanı Mehmet Şerif Öter, yetkililere seslenerek bir kez daha ikinci ürün mısır konusunda uyarıda bulundu.
 
 
Kızıltepe Hububat ve Ticaret Merkezi  ile MTDF Başkanı Mehmet Şerif Öter,  ikinci ürün mısır konusunda Hükümet yetkililerine bir kez daha çağrıda bulundu. Öter yaptığı açıklamada “Başta Kızıltepe, Nusaybin, Artuklu ve Derik ilçemiz olmak üzere Mardin ovamızda iki milyon dönüme yakın buğday hasadından sonra ikinci ürün mısır ekiliyor. İkinci ürün mısır  üretiminde kullanılan su çiftçilerin kendi imkânlarıyla açtıkları yeraltı kuyulardan elektrikle temin ediliyor. Elektrik maliyeti yüksek olduğundan çiftçi ödeyemeyince elektrik şirketine borçlu kalıyor. Özel olan elektrik dağıtım şirketi de alacağını tahsil edebilmek için yaklaşık bir buçuk aydır bazı köylerde tarımsal elektrikleri kesmiştir” ifadelerini kullandı.
 
 
“Mardin ekonomisine ciddi yansımaları olacak”
 
 
Öter sözlerini şöyle sürdürdü: “Mardin ovamızda buğday hasadı bitmek üzeredir, Elektrik sorunu çözülemediği için Çiftçiler aldıkları mısır tohumunu yavaş yavaş iade etmeye başladılar bile.
 
Mardin Ovamızda ikinci ürün mısır ekilemezse Mardin ekonomisine  olumsuz yansımaları ciddi olacak” diye konuştu.
 
 
Öter sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu mesele sadece çiftçiye ilgilendirmiyor, Nişasta, irmik, yem sanayisi, ve hayvancılık sektöründen tutun taşımaya kadar istihdam sağlayan geniş bir alana olumsuz etkileri olur.  Mardin ovamızda üretimi gerçekleşen yaklaşık iki milyon ton mısır sektör ihtiyacının  20-25’i karşılamaktadır. Bu miktarı yurtdışından ithal ettiğimiz taktirde tonu 205 dolardan dört yüz on milyon dolar eder, Türk lirası karşılığı eski parayla İki Katrilyon sekiz yüz trilyon, Yeni parayla iki milyar sekiz yüz bin Türk lirası eder. Yazık günah değil mi? Bu paralarımız başka devletlerin çiftçisine gidecek; Bizim topraklarımız boş kalacak, çiftçimiz ve buna bağlı çalışanlar işsiz kalacak ama buna karşın bir avuç ithalat lobisi kazanacak.
 
 

Sayın Hükümet yetkililerimize çağrıda bulunuyoruz lütfen bu konuya el atsınlar Çukurova ve sulama birliklerin olduğu diğer bölgelerimizde mısır sulamasında  çiftçi dönüme 100. YÜZ TL. Öderken Mardin ovamızın çiftçisi dönüme 1000 (Bin) TL elektrik ücreti çıkıyor.  Arada 10 kat fark var. İkisi de bu ülkenin çiftçisidir. Mardin çiftçisi hem zarar ediyor, hem elektriği kesiliyor hem de elektrik hırsızlığıyla damgalanıyor.  GAP Kapsamında olan sulama kanalları faaliyete geçinceye kadar Hükümetimizden haklı talebimiz çiftçilere sağladığı elektrik destek miktarını artırılması ve çiftçinin ödeyebileceği miktarlarda ücretlendirme yapmasını  Mardin çiftçileri olarak haklı beklenti ve talebimizdir. Çünkü GAP sulama kanalları 45 yıldır bitirilemedi, bu süre içerisinde 18 yıl Ak.Parti Hükümetine aittir. AK. Parti ülkemizin birçok yerinde Devrim niteliğinde ekonomik yatırımlar hayata geçirirken bir türlü GAP’ı bitirmedi.  Mardin ovamızda mısır ekim zamanı daralıyor, bir haftaya kadar elektrik sorunu çözülmezse 2020 yılı içerisinde ülke olarak ithal edeceğimiz iki milyon ton mısır için ödenecek 410 milyon doların sadece 10 Milyon doları çiftçilere elektrik desteği verilsin. Tüm kesimler memnun olur çiftçi ve elektrik dağıtım şirketi arasında var olan alacak verecek sorunun çözümüne katkı sağlamış olur.”

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN/KIZILTEPE

 



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —