KIZILTEPELİ KADINLAR GELENEKSEL TELKARİ SANATINI ÖĞRENİYORLAR

Kızıltepe Belediyesine bağlı Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü tarafından Hanımeli Kadın Merkezinde Telkari kursu düzenlendi.

Mardin 5.08.2017 14:22:06 0
KIZILTEPELİ KADINLAR GELENEKSEL TELKARİ SANATINI ÖĞRENİYORLAR

   Kızıltepe Belediyesine bağlı Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü tarafından Hanımeli Kadın Merkezinde Telkari kursu  düzenlendi.

 

Mardin'de  Her el sanatı gibi gün geçtikçe kaybolmaya yüz tutan Telkari Sanatını yaşatmak ve geleceğe taşımak adına Kızıltepe  belediyesi  Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü tarafından Hanımeli Kadın Merkezi’nde telkari kursu açıldı.

 

 Gümüş tel işleme sanatı anlamına gelen telkari, ince tel haline dökülen gümüşün bükülmesiyle oluşturulan küçük motiflerin bir araya getirilmesidir. Tümüyle el işlemeciliğine dayalı bir sanattır.  Özellikle Mardin ve Midyat ilçesinde telkari sanatı oldukça gelişmiştir. Hatta Mardin ve Midyat ilçesi, telkarinin doğup büyüdüğü yer olarak hafızalarda yerini çoktan kazınmış durumdadır. Sayıları bugün bir elin parmakları kadar azalan ustalar, sanatı yaşatmak ve geleceğe taşımak için çalışmalarını sürdürmektedirler.

 

     Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğüne bağlı faaliyet gösteren Hanımeli Kadın Merkezi’nde telkari kursunun açılışına katılan Kızıltepe Belediye Başkan Vekili Ahmet ODABAŞ: “Kadınlarımızı birçok kursla buluşturan Hanımeli Kadın Merkezimiz şimdi de kadınlarımız için telkari kursunu açarak kadınlarımızı meslek edindirme, istihdam oluşturma ve ev ekonomisine katkıda bulundurmayı amaçlamaktadır. Telkari tekniğinin işlendiği ürünlerde göze çarpan sanat inceliği, insanı tarihin karanlıklarından günümüze bir sanat yolculuğuna çıkarıyor. Sanat işlemeciliğinde tel, ne kadar ince olursa takının değeri de o kadar artar. İncecik, dantelvari işlemecilik sanatı olan telkarinin tarihi geçmişi de oldukça eskiye dayanıyor.” dedi.

 

    Kızıltepe  Kaymakamı ve  Belediye Başkan Vekili . Ahmet ODABAŞ: “ Kadınlarımız bu kursla beraber hem aile ekonomilerine hem kişisel gelişimlerine büyük katkı sağlayacaktır. Umarım hepiniz kendi tezgahlarınızı açarsınız bizlerde sizlere her konuda yardımcı olmaya hazırız. Hepinizin bu kursu başarıyla tamamlayıp güzel işler çıkartacağınıza inanıyoruz. Biz Kızıltepe Belediyesi olarak her zaman yanınızdayız.” diyerek sözlerini tamamladı.   

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN/KIZILTEPE


25.5° / 14.2°
  • BIST 100

    10045,70%-0,37
  • DOLAR

    32,43% -0,08
  • EURO

    34,74% -0,03
  • GRAM ALTIN

    2418,84% -0,12
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00