Tarih: 24.03.2017 08:19

Kadın istihdamını arttırmaya yönelik çalışmalar sürüyor

Facebook Twitter Linked-in

Türkiye’de kadının eşit şartlarda ekonomik hayata kazandırılması için çeşitli çalışmalar yapılıyor. TÜİK’in verilerine göre, Türkiye’de nüfusun içindeki kadın çalışma oranı 27,5.  Sayının arttırılması ve kadının iş dünyasında daha aktif yer alması için ise çalışmalar sürüyor. 2016 yılında kadın istihdamına dair istatistikleri inceleyen Medya Takip Merkezi (MTM), kadın istihdam haberlerine medyanın ne kadar ilgi gösterdiğini de ele aldı. İşte araştırmanın detayları…

 

Kadınların iş hayatında daha aktif olmaları, bir ülkenin gelişmişlik düzeyine olan katkısında önemli rol oynuyor. Türkiye’de de kadın ve erkeğin iş hayatında eşit seviyeye ulaşabilmesi için hükümet, iş dünyası ve sivil toplum kuruluşları çeşitli çalışmalar yürütüyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), yayınladığı “İstihdamda Kadın 2016” raporunda, Türkiye nüfusunun yüzde 50,2’ sini erkeklerin, 49,8’ini ise kadınların oluşturduğunu açıkladı. Buna göre, Türkiye’de erkek nüfusu 40 milyon 43 bin 650 kişi, kadın nüfusu 39 milyon 771 bin 221 kişi olarak belirlendi. Kadınlar ve erkekler arasındaki bu denge, kadınların daha uzun yaşamasından kaynaklı olarak, 65 ve üzeri yaştaki kadınların lehine değişiyor.

 

Hane halkı işgücü araştırması sonuçlarına göre, Türkiye’de 15 ve daha yukarı yaştaki nüfus içerisinde istihdam oranı yüzde 46. Bu oran, erkeklere yüzde 65, kadınlara ise yüzde 27,5 olarak dağılıyor. Kadın istihdam sayısı 8,2 milyonu bulurken, erkek nüfusta bu rakam 18,8 milyon kişiye ulaşıyor. Avrupa Birliği’ne üye ülkeler arasında kadın istihdam oranları ise değişkenlik gösteriyor. AB ülkeleri içinde en düşük kadın istihdam oranına sahip ülke, yüzde 42,5 ile Yunanistan. Oranının en yüksek olduğu ülke olan İsveç’te ise her 100 çalışandan 74’ü kadın.

 

Medya Takip Merkezi, 2016 yılında yazılı basında erkek ve kadın istihdam haberlerini de analiz etti. Rapora göre, erkek istihdam konusu yazılı basında 11 bin 496, internet medyasında 32 bin 964 haberle yer aldı. Kadın istihdamı ise, yazılı basında 28 bin 957, internet medyasında 85 bin 851 habere konu edildi. İş hayatında kadın istihdamını arttırmaya yönelik yapılan çalışmalar ve teşvik paketleri, erkek istihdam haberlerine göre daha ağırlıklı olarak yer aldığı görüldü.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —