1 Şubat 2018 Pazar sabahı aniden gelişen konuşma bozukluğu ve sol tarafında güçsüzlük nedeniyle Acıbadem Fulya Hastanesi?ne getirilen ünlü sanatçı Kadir İnanır, beynine pıhtı atması nedeniyle girişimsel işlem uygulanarak yoğun bakım servisine alınmıştı. S
11 Şubat 2018 Pazar sabahı aniden gelişen konuşma bozukluğu ve sol tarafında güçsüzlük nedeniyle Acıbadem Fulya Hastanesi’ne getirilen ünlü sanatçı Kadir İnanır, beynine pıhtı atması nedeniyle girişimsel işlem uygulanarak yoğun bakım servisine alınmıştı. Sağlık durumu iyiye giden sanatçı, yoğun bakımdan hasta odasına alındı.
Türk sinemasının ünlü oyuncusu Kadir İnanır’ın sağlık durumuyla ilgili Acıbadem Fulya Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Beyza Çitçi Yalçınkaya ve Girişimsel Nöroradyoloji Uzmanı Prof. Dr. Naci Koçer birlikte basın açıklaması yaptılar. Uzmanlar; yakın nörolojik takip ve tedavi amacıyla yoğun bakım servisinde olan Kadir İnanır’ın, klinik durumunun stabil seyretmesi üzerine servise alındığını belirterek şu bilgileri verdiler:
“Kadir İnanır, 11.02.2018 tarihinde sabah saatlerinde ani olarak gelişen konuşma bozukluğu ve sol tarafında güçsüzlük nedeniyle hastanemize gelmiştir... Yapılan nörolojik değerlendirme ile hastamızın inme/stroke geçirdiği saptanarak hızla beyin görüntülemesi yapılmış ve sağ beyin yarısında küçük bir alanda problem geliştiği ancak beyin damarında oldukça geniş bir alanda beslenme bozukluğu yaratan bir pıhtının varlığı gözlenmiştir. Beynin büyük bir alanının risk altında olması nedeniyle nöroradyoloji tarafından kasıktan kateter ile girilerek beyin damarındaki pıhtı çıkartılıp beyin dolaşımı normal hale getirilmiştir. Klinik anlamda, işlem sonrası hastamızın nörolojik muayenesi tamamen normaldir.
Beyinde hasar oluşmadı
Girişimsel Nöroradyolojik operasyonlar son 30 yıldır, sadece beyin damarlarındaki pıhtı alınması değil, beyin kanaması oluşturmuş anevrizma, AVM gibi hayatı riske atacak damarsal hastalıklarda etkin ve oldukça başarılı olarak uygulanmaktadır.
Bu işlem açık beyin ameliyatı değildir. Tıbbi ismi endovasküler serebral arteriyel trombektomi’dir. Bu gibi tıkayıcı hadiselerde, özellikle ataktan sonraki ilk 6 saatlik dönemde toplar damardan bazı özel ilaçlara ek olarak, atar damara anjiografi ile girilerek pıhtının olduğu beyin damarına ulaşıp pıhtıyı dışarı almak en etkili yöntemdir. Hastamızda pıhtı tamamen hızlı bir şekilde dışarı alınıp beyin dokusu tekrar kanlandırıldığı için beyinde hasar gelişmemiştir.
Doğru zamanda müdahale edilmiştir
Beyin hasarını minimale indirmek pıhtının erimesine ya da dışarı hızla alınmasına bağlıdır. Bu nedenle hastanın çabuk bir şekilde hastaneye ulaşıp doğru tanıyı takiben bahsedilen tedaviyi alması gerekmektedir.
Kadir beyde bu süreç zamanlama olarak etkin kullanılmıştır. Hastalığa neden olan risk faktörlerinin saptanması, tedavisi, yakın nörolojik takip amacıyla hastamız bugüne kadar yoğun bakımda takip edilmiş ve klinik durumumun stabil seyretmesi nedeniyle servise alınmıştır.”
Kadir İnanır'dan Sevenlerine mesaj
Ünlü sanatçı, bu süreçte kendisine destek olan tüm sevenlerine ve basın mensuplarına da uzmanlar aracılığıyla sevgi ve selamlarını gönderdi.