Lokman Hekim Ankara Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ertuğrul ŞENSOY, kalp ve tansiyon problemi olan hastaların Ramazan ay geldiğinde en çok sordukları sorunun ?oruç tutabilir miyim?" olduğunu kaydederek, bu sorunun evet ya da hayır gibi kesin bir cevabın
Lokman Hekim Ankara Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ertuğrul ŞENSOY, kalp ve tansiyon problemi olan hastaların Ramazan ay geldiğinde en çok sordukları sorunun “oruç tutabilir miyim?" olduğunu kaydederek, bu sorunun evet ya da hayır gibi kesin bir cevabının olmadığını söyledi. Kişinin hastalığının türü, şiddeti, aldığı tedavi, orucun mevsimi gibi bazı faktörlerin bu durumdaki hastalar için belirleyici olduğunu kaydeden ŞENSOY, oruç tutmak isteyen kalp ve tansiyon hastalarının hekimlerine danışmalarını tavsiye etti.
Kardiyoloji Uzmanı Dr. Şensoy, oruç tutmak isteyen ancak kalp ve tansiyon rahatsızlığı gibi problemleri nedeniyle bu isteğini yerine getiremeyen hastalara önemli tavsiyelerde bulundu.
“ORUÇ TUTABİLİR MİYİM?”
Ramazan ayında kalp ve tansiyon problemi olan hastaların hekimlerine en sık sordukları sorunun "oruç tutabilir miyim?" olduğunu kaydeden ŞENSOY, bu sorunun genel olarak kesin ve net bir "evet" ya da "hayır" cevabı olmadığını belirtti. Bu durumdakiler için kişinin hastalığının türü, şiddeti, aldığı tedavi, orucun mevsimi gibi bazı faktörlerin göz önüne alınarak hastaların bilgilendirildiğini ve birtakım riskleri anlatarak bazı tavsiyelerde bulunduklarını ifade eden ŞENSOY, tavsiyelerini ise şu şekilde sıraladı:
“Gün içinde oruçlu olunan saatlerde sıvı alımının mümkün olmaması nedeniyle özellikle uzun ve sıcak yaz günlerinde sıvı ve tuz kaybı ile kan pıhtılaşmasında artış sorunu olabilmektedir. Bu da tansiyon düşüklüğü, fenalık hissi, baygınlık ve çarpıntı, göğüs ağrısı gibi bazı şikayetlerin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Dolayısıyla iftar ve sahur saatleri arasında çok hızlı olmamak kaydıyla bol sıvı alınması önerilir. Ayrıca ilaç saatlerinde de değişiklik yapmak gerekmektedir. Günde tek doz alınan ilaçlar sabah alınıyorsa sahura, akşam alınıyorsa iftara çekilmelidir. Öğlen alınan ilaçlar iftar ya da sahura kaydırılabilir. Günde 2 kez alınan ilaçlar iftar ve sahura çekilir. Günde 3 kez ya da daha sık kullanılan ilaçlar için ise tatminkar bir çözüm olmayıp günde 2'ye indirilebilirler.
HEKİME BAŞVURMALARINI ÖNERİYORUZ
İftarda ve sahurda hızlı, ağır ve aşırı yemekten kaçınılması gereklidir. Hastalarımızın ramazan yaklaştığında hekimlerine danışmalarını tavsiye etmekteyiz. Oruç tutma sırasında hastanın genel durumunda olumsuz bir gelişme veya şikayetlerinde artış olması halinde hemen hekimine başvurması önerilir.”
ARTUKLU HABER AJANSI
9367,77%3,72
34,58% 0,33
36,23% 0,01
2987,83% 0,88
4956,37% 0,00