Kalp damar hastalıkları ritim ve kapak bozuklukları, kalp yetmezliği, felç ve böbrek yetmezliği gibi önemli problemlerin yanı sıra ölüme de neden oluyor.
Kalp damar hastalıkları ritim ve kapak bozuklukları, kalp yetmezliği, felç ve böbrek yetmezliği gibi önemli problemlerin yanı sıra ölüme de neden oluyor. Doktor Takvimi uzmanlarından Uzm. Dr. Salih Şahinkuş, kalp damar hastalığına yakalanmamak veya hasta olsak dahi en az hasarla atlatabilmek için sağlıklı ve dengeli beslenmek, düzenli yürüyüş ve spor yapmak, stresten uzak durmak gerektiğini söylüyor.
Dünyada hala en sık görülen ölüm nedenlerinin başında kalp damar hastalıkları geliyor. Kalp damar hastalıkları ayrıca kalp yetmezliği, kalp ritim ve kapak bozuklukları, felç ve böbrek yetmezliği gibi kalpte ve başka sistemlerde de hasarlara neden olarak hastaları ciddi şekilde etkiliyor. Doktor Takvimi uzmanlarından Uzm. Dr. Salih Şahinkuş, hastaların tedavinin yanı sıra kendilerine önerildiği şekilde hayatlarına devam etmelerinin çok önemli olduğunu, ancak daha da önemlisinin kalp damar hastalıklarına yakalanmamak için çaba göstermek olduğunu söylüyor. Uzm. Dr. Şahinkuş, kalp damar hastalıklarındaki risk faktörlerini ve bu hastalığa yakalanmamak için nelere dikkat etmek gerektiğini anlatıyor.
Genetik ve ailesel hastalıklar, kalp damar tıkanıkları için bir diğer önemli risk faktörü olduğunu anlatan Doktor Takvimi uzmanlarından Uzm. Dr. Salih Şahinkuş, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Genetik pıhtılaşma bozukluklarının tanı konulması zordur. Ancak ailede yaygın damar hastalığı öyküsü varsa veya erken yaşlarda damar hastalığı görülmekte ise araştırılması gerekir. Anne, baba ve kardeşler gibi özellikle birinci derece yakınlarınızda damar hastalıkları var ise sizin de maalesef damar tıkanıklığı riskiniz artar, bu nedenle kendinize daha dikkat etmelisiniz.”
Sigara kullanımı ölüm riskini artırıyor
Uzm. Dr. Şahinkuş, sigara ve benzeri tütün ürünleri kullanımının, kalp damar hastalığı için risk faktörü olduğu kanıtlandığının altını çiziyor. Uzm. Dr. Şahinkuş, Sigara kullanımının kalp, beyin, şah, bacak gibi sistemik damar tıkanıklarına neden olduğunu, hastalık esnasında ölüm ya da sakat kalma riskini arttırdığını ve iyileşme sürecini uzattığını belirtiyor. Damar tıkanıklarının tek nedeni sigara olmadığını anlatan Uzm. Dr. Şahinkuş, “Ancak sigara içmiş hastanın kalp krizi esnasında hayati riski 2-3 kat artıyor, ki bu azımsanacak bir durum değil. Sigara kalp krizi ve damar tıkanıklarının kesin ve en büyük nedenlerindendir” diyor.
Hipertansiyon (Tansiyon yüksekliği), şeker hastalığı ve kolesterol yüksekliği de damar tıkanıklarına neden olan sistemik kronik hastalıkları arasında yer alıyor. Uzm. Dr. Şahinkuş, bu hastalıkların toplumda hem en yüksek oranda görülen hem de kontrol altına alınamadığı zaman vücuttaki her organı, her damarı etkileyebilecek kronik hastalıklar olduğuna dikkat çekiyor. Şahinkuş, bu hastalıklardan herhangi birini sahip hastaların, doktorlarının vermiş olduğu tedaviye, önerilen rutin muayene ve kontrollere ve yaşam tarzına maksimum uyumu sağlaması gerektiğinin altını çiziyor.
Sağlıklı beslenme ve egzersiz risk faktörlerini azaltıyor
Aşırı kilo ve hareketsiz yaşam tarzının çağımızın ve şehir yaşantısının getirmiş olduğu bir başka kalp damar tıkanıklığı risk faktörü olduğunu söyleyen Doktor Takvimi uzmanlarından Uzm. Dr. Salih Şahinkuş, “Sağlıklı bir yaşam için bel çevresinin erkeklerde 94 cm, kadınlarda 80 cm altında olmasını istiyoruz. Vücut kitle indeksinizi internetten kolayca hesaplayabilirsiniz, bu değeriniz 30’un altında olmalı. Hatta 25’in altında olursa çok daha iyi… Ayrıca günlük en az 30 dakika yürüyüşü de öneriyoruz. Beslenme de büyük önem taşıyor. Düzensiz ve sağlıksız beslenme hem kronik hastalıklara hem de damar tıkanıklarına davetiye çıkarıyor. Hazır gıdaları mümkün oldukça hayatımızdan çıkarmak, ekmek-hamur işi-şerbetli tatlılar-pirinç pilavı-makarna gibi yoğun karbonhidrat içeren gıdaları daha seyrek ve daha küçük porsiyonlarda tüketmek gerekiyor. Zeytinyağını daha çok, tereyağını daha az, hazır margarinleri çok çok az kullanmak da şart. Meyve (şeker hastalarına önerildiği kadarıyla), sebze, salata ve ev yoğurdunu bol tüketebilirsiniz. Erkekler günde en az 8, kadınlar en az 6 su bardağı su içmeli, kahve ve çayı fazla tüketmemelisiniz. Gece uyumadan önce son üç saat yiyecek ve kafeinli içecek tüketmemek sağlıklı beslenme ile ilgili temel önerilerimden... Sağlığımız için, topraktan gelen ürünleri sık, hayvanlardan gelen ürünleri daha az, fabrikasyon ambalajlı ürünleri oldukça az tüketmeliyiz” diyor.
Stres ruh sağlığını bozmanın yanı sıra kalp ve dolaşım sistemini de kötü etkiliyor, zamanla kalp damar hastalıklarına zemin hazırlıyor. Strese neden olan durumlara mesafe koyabilmenin önemine dikkat çeken Uzm. Dr. Şahinkuş, kişinin stresle başa çıkamadığı durumlarda mutlaka uzman hekim desteği almasını öneriyor. Düzensiz veya günlük 6 saatten az uyku, vücudun biyolojik ritmini etkileyerek damar tıkanıkları ve kalp ritim bozukluklarına neden olabiliyor. Uzm. Dr. Şahinkuş, bu nedenle düzenli ve günlük 6-8 saat uykunun önemine dikkat çekiyor.
ARTUKLU HABER AJANSI
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55