KANALİZASYON SUYU İLE YETİŞTİRDİKLERİ SEBZELERİ VATANDAŞA YEDİRECEKLERDİ

Ankara Büyükşehir Belediyesi Zabıta ekiplerinden , Ankara Çayı ve ASKİ?ye ait atıksu hatlarından çekilen kaçak hatlardan bahçelerini mikroplu sularla sulayarak sebze yetiştirilen ve insan sağlığını tehdit eden çiftçilerin bahçelerine dev operasyon .....

8.08.2016 10:48:27 0
KANALİZASYON SUYU İLE YETİŞTİRDİKLERİ SEBZELERİ VATANDAŞA YEDİRECEKLERDİ

Ankara Büyükşehir Belediyesi Zabıta ekiplerinden , Ankara Çayı ve ASKİ’ye ait atıksu hatlarından çekilen kaçak hatlardan bahçelerini mikroplu sularla sulayarak sebze yetiştirilen ve insan sağlığını tehdit eden çiftçilerin bahçelerine dev operasyon ..... 

 Ankara Büyükşehir Belediyesi yetkilileri,  atık sularla sulanarak üretildiği tespit edilen sebzelerin imha edildiğini bildirdiler. Yetkililer, mikroplu kanalizasyon sularıyla sulanan sebzelerde bulunan  “koli basili” ve“koliform bakteri”nin  başta ishal olmak üzere birçok hastalığa neden olduğunu kaydederek,  insan yaşamını hiçe sayarak, bile bile mikroplu sularla üreticilik yapan çiftçilerin ürünlerini satmalarına izin verilmediğini kaydettiler.  

          Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, ASKİ Genel Müdürlüğü ekiplerince Ankara genelinde yürütülen denetimlerde, Ankara Çayı’ndan ve ASKİ’ye ait atıksu hatlarından kaçak olarak sulanan tarlalar tespit ettiklerini kaydederek, birçok hastalığın oluşmasına zemin hazırlayan bu sulama yönteminin Türkiye Halk Sağlığı Kurumu ve Valilik Hıfzıssıhha Kurulu Kararlarıyla da yasak olduğunu vurguladılar.

   

           Özellikle çiğ olarak tüketilen marul, taze soğan, lahana, maydanoz gibi yeşil yapraklı bitkilerin yetiştirilmesi esnasında bazı çiftçilerin sulama giderlerini ortadan kaldırmak amacıyla Ankara Çayı’ndan ve kanalizasyon hatlarından çektikleri kaçak hatlarla tarlalarını suladıklarına dikkat çeken yetkililer, “Bu sularla sulanan sebzelerde ise yoğun miktarda “Koli Basili” ve “Koliform Bakteri” olarak adlandırılan ve insan sağlığını tehdit eden patojen mikroorganizmalara rastlanılıyor. Bu sebzeler iyice yıkanmadan tüketildiğinde ise başta ishal olmak üzere birçok hastalığa davetiye çıkarıyor” dediler. 

         

Ankara Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı ve ASKİ Genel Müdürlüğü ekiplerinin vatandaşların sağlığını hiçe sayan bu çiftçilere karşı her yıl olduğu gibi bu yıl da denetimleri arttırdıklarını belirten yetkililer, şunları söylediler:

“Kaçak olarak mikroplu kanalizasyon suyuyla sulandığı tespit edilen tarlalardaki sulama tertibatı ve pompalara el konuluyor. Yetiştirilen sebzeler ise tarlalardan sökülerek imha ediliyor.”

    Başkent’te özellikle yoğun olarak sebze yetiştiriciliği yapılan Sincan, Etimesgut, Mamak, Polatlı gibi ilçelerdeki alanlarda kontrollerin aralıksız sürdüğünü ifade eden yetkililer, çiftçilerin kurallara uygun, insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde ürün yetiştirerek vatandaşların tüketimine sunması gerektiğini kaydettiler. 

YETKİLİLER VATANDAŞLARI UYARDI

  Yetkililer, çiftçileri mağdur olmaması için tarlalarını temiz ve sulama kriterlerine uygun sularla sulamaları gerektiğini ifade ederek, uzmanların vatandaşların sağlık açısından herhangi bir problem yaşamamaları için özellikle sıcak yaz aylarında çiğ olarak tüketilen sebze ve meyveleri iyice yıkamaları, sebzeleri musluk suyunda ve sirkeli suda en az yarım saat bekletmeleri gerektiği konusunda uyarıda bulunduğunu söylediler.

 

ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA

HABER:ABDULLAH ORTAÇ


25.5° / 14.2°
  • BIST 100

    10045,70%-0,37
  • DOLAR

    32,43% -0,08
  • EURO

    34,74% -0,03
  • GRAM ALTIN

    2418,84% -0,12
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00