Kışın bu dondurucu günlerinde değil karda ve buzda, sokakta yürümek bile oldukça tehlikeli hale geldi. Yanlış bir adım ya da bir anlık dalgınlık yaşlılar ve çocuklar başta olmak üzere 7’den 70’e herkesi tehdit ediyor. Acıbadem Bakırköy Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Özdemir kış aylarında kaygan zeminde ortopedik yaralanmalarda büyük artış yaşandığı uyarısında bulunarak “Özellikle bugünlerde ortopedik poliklinikler ve acil servislerde çok sık yaralanma, kırık-çıkık vakalarıyla karşılaşıyoruz. Bunların bir kısmı ciddi kırıklar bir kısmı da yumuşak doku yaralanmaları oluyor. Örneğin basit bir kaymayla, kuyruk sokumu kırığı hatta omurga kırıkları görülebiliyor” diyor. Prof. Dr. Mustafa Özdemir, en sık karşılaşılan kış kazalarını anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
Yerlerin buz kestiği bu kış günlerinde siz siz olun büyük adımlar yerine küçük adımları tercih edin, elleriniz cebinizde yürümeyin, sert dönüş ve ani hareketlerden kaçının. En önemlisi de dengeli ve önünüze daha bir dikkatli bakarak yürüyün. Zira kış aylarında karlı ve buzlu zeminde kayıp düşme olguları belirgin şekilde artıyor. Acıbadem Bakırköy Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Özdemir, bunun sonucunda da ayak, bacak ve kollarda kırık çıkıklar, el ve ayak bileklerinde burkulmalar, kafa yaralanmaları ve yumuşak doku zedelenmeleri sorunuyla ortopedik poliklinikler ve acil servislere başvuranların sayısında büyük artış yaşandığını belirtiyor. Örneğin basit bir kaymayla, popo üzerine veya sırt üzerine düşmeyle kuyruk sokumu kırığı, kemik kalitesi kötü olan insanlarda omurga kırıkları da olabildiğini belirten Prof. Dr. Mustafa Özdemir bunların bazen cerrahi olmayan yöntemlerle tedavi edilirken bazılarının da cerrahi müdahale gerektirdiğini söylüyor. İyileşme süreleri ise yapılan ameliyata göre değişiyor.
Yaşlılar ciddi kırıklara aday!
Yaşlıların özellikle kış aylarında ciddi kırıklarla karşılaşma riskinin çok yüksek olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Mustafa Özdemir “Bütün yaşlılar ciddi kırıklara adaydır. Yaşlılarda beyin fonksiyonları, reflekslerin gençlere göre daha yavaş olması travmaların önemli bir sebebidir. Vücut ani şekilde gerçekleşen travmalarda koruyucu mekanizmayı geliştiremeyebilir yani savunma mekanizmalarında yaşlılarda özellikle sorun vardır. Bu hastalarda Alzheimer ve demans (bunama) gibi başka hastalıklar varsa daha çabuk düşerler” uyarısında bulunuyor. Bu düşmeler sonrasında kalça kırığı ve el bileği kırıklarının çok sık görüldüğünü söyleyen Prof. Dr. Mustafa Özdemir “Kalça kırıkları yaşlılarda çoğunlukla ameliyatla, el bileği kırıkları ise alçıyla tedavi edilir.
ARTUKLU HABER AJANSI