Kaspersky, sahte bağış toplayanlar konusunda uyardı

Kaspersky uzmanları, kısa süre önce Telegram'ın kurucusu Pavel Durov'un Fransa'da havalimanında tutuklanmasıyla ilgili haberlerden faydalanan dolandırıcılık girişimlerini ortaya çıkardı.

Teknoloji 27.08.2024 14:07:00 0
Kaspersky, sahte bağış toplayanlar konusunda uyardı

Dolandırıcılar, güncel konulardan faydalanmak ve kurbanlarını bu yolla cezbetmek için sosyal gelişmeleri ve en son haberleri yakından takip ediyor. Kaspersky uzmanları, kısa süre önce Telegram'ın kurucusu Pavel Durov'un Fransa'da havalimanında tutuklanmasıyla ilgili haberlerden faydalanan dolandırıcılık girişimlerini ortaya çıkardı. Bu fırsatı değerlendiren dolandırıcılar, Durov'un yasal savunması ve küresel bir farkındalık kampanyası için bağış toplandığını iddia eden e-postalar dağıtarak hızla bir spam kampanyası başlattı.

 

Şirketin uzmanları şu anda benzer bir modeli takip eden birkaç mesaj varyasyonu içeren aktif bir spam kampanyasını izlemeye aldı. Bu dolandırıcılıklarda, dolandırıcılar insan hakları örgütlerini taklit ederek, Pavel Durov'un özgürlüğünü güvence altına almaya ve küresel insan haklarını korumaya kararlı olduklarını iddia ediyorlar. Mesaj gönderdikleri kişileri BTC, ETH ve TRX dahil olmak üzere belirtilen birkaç kripto para cüzdanından birine bağış yaparak amaca katkıda bulunmaya çağırıyorlar. Ancak mağdurlar bu işin sonunda paralarını dolandırıcılara kaptırıyor. Neticede Pavel Durov'un ekibi de herhangi bir resmi bağış toplama duyurusu paylaşmadı.

 

Spam filtrelerini atlatmak için dolandırıcılar mesajlardaki ifadeleri sürekli değiştiriyor, tekrarlardan kaçınıyor ve "yardım" ve "destek" ya da "bağış" ve "artış" gibi eş anlamlı kelimeler kullanıyor. Ayrıca, sözde fon sağlayan kuruluşun adı her e-postada değişiyor. Bazıları İnsan Hakları Savunucuları Ağı'nı (HRDN) temsil ettiğini iddia ederken, diğerleri Dijital Haklar Savunuculuk Ağı'nı (DRAN) taklit ediyor.

 

ARTUKLU HABER AJANSI


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor