Güneşin kavurucu etkisinin fazlasıyla hissedildiği yaz dönemini geride bıraktığımız şu günlerde, sonbaharla beraber daha serin ve yağışlı bir havaya merhaba demeye hazırlanıyoruz. Peki, aşırı sıcağa maruz kalan bitkiler bu değişime hazır mı?
Yaz mevsimine veda ederken, bitkileri kışa hazırlamak gerektiğinin altını çizen Büyübitki Kurucu Ortağı Peyzaj Mimarı Sibel Şavkın, sonbaharda bahçe bakımı konusunda ipuçları verdi.
Kavurucu sıcakları geride bırakıp sonbahara merhaba dediğimiz şu günlerde, bitkilerin ve bahçelerin de bakıma ihtiyaç duyduğunu biliyor muydunuz?
Doğanın büyüsünü paylaşmak ve bitkilerin sihri ile insan hayatına değer katmak için yola çıkan üç kadın girişimcinin kurduğu Büyübitki’nin Kurucu Ortağı Peyzaj Mimarı Sibel Şavkın sulamadan gübrelemeye, ekim dikimden budamaya, sonbaharda toprak verimliliği ve bahçe bakımı konusunda uyarılarda bulundu.
Bitkiler de kavurucu sıcaktan etkileniyor
“Güneşin hepimizi kavurduğu, sıcaktan fazlasıyla bunaldığımız bir yaz mevsimini geride bıraktık. Maruz kaldığımız ve değişim gösteren hava koşulları, bizleri olduğu gibi, bitkileri de direkt olarak etkiliyor. Bu nedenle bitkiler de, mevsim geçişlerinde mutlaka özel bir bakıma ihtiyaç duyuyor” açıklamasında bulunan Şavkın, sözlerine şöyle devam ediyor: “Kışın çok soğuklarda olduğu gibi, çok sıcaklarda da bitkiler uyurlar. Bu nedenle, bakımları için onları yalnızca sulamak yeterli olur. Bu dönemlerde, şekil budamaları dışında budama yapmak doğru değildir. Çok sıcaklarda gübreleme işlemi de yapılmaz. Kısacası, sıcak yaz günlerinde onları pek rahatsız etmemek en uygunu olacaktır.”
En ideal dönem, sonbahar
Sonbaharın, bahçe bakımı için en önemli mevsim olduğunun altını çizen Şavkın, “Özellikle sonbaharda, kışa girmeden son büyüme gerçekleşir ve bitki kökleri, en çok bu mevsimde çalışır. Bu nedenle, sonbahar ekim ve dikim mevsimi olarak kabul edilir. Bu mevsimde kış için hazırlık amacı ile gübreleme planı yapmak, oldukça faydalıdır. Ayrıca, bu dönem şekil budamaları için de uygundur. Saksılarda ve bahçedeki ekim yataklarında yer alan toprakları havalandırmak, sonbaharda bahçecilik için yapılacak ilk işlerdendir. Kokopit içinde çimlenen tohumları, topraklarını havalandırdığınız saksılara veya bahçedeki ekim tarlarına ekebilirsiniz” açıklamasında bulundu.
Ekim ve kasım ayları, hercai menekşe ile çuha zamanı
Sonbahar döneminde begonya, cam güzeli, horozibiği, kadife çiçeği gibi, yazlık mevsimlik bitkilerin değişme vaktinin geldiğini belirten Şavkın, bu dönemde hercai menekşe ve çuha gibi sonbahar bitkilerin yanı sıra, roka, marul, maydanoz, reyhan, soğan ve havuç gibi tohumların ekilebileceğini söylüyor.
ARTUKLU HABER AJANSI