Kaya Mutlu ve Fikri Sağlar nostaljisi?

Tam 52 yıl önceydi. Mersin?de bindiğim kara tren, Amsterdam?a gelene kadar bin bir kılığa girmişti. Sonunda ak tren olmuştu o kara tren? Mersin?i terk ettiğim zaman nüfus 60 binlerdeydi. Şimdilerde ve normal şartlarda 250 bin olması gereken nüfus bir m

Gündem 30.04.2018 11:33:11 0
Kaya Mutlu ve Fikri Sağlar nostaljisi?

Tam 52 yıl önceydi. Mersin’de bindiğim kara tren, Amsterdam’a gelene kadar bin bir kılığa girmişti. Sonunda ak tren olmuştu o kara tren…
Mersin’i terk ettiğim zaman nüfus 60 binlerdeydi.  Şimdilerde ve normal şartlarda 250  bin olması gereken nüfus bir milyonu aşmış vaziyette. Yani Mersin, Türkiye’nin Hollanda’sı olmuş ve göç ile birlikte Türkiye’nin ‘en gelişen’ kenti olmuş.

 

 

HAMİDİYELİLER: Fikri Sağlar ve Neslihan Gül Topgay’ın Hamidiye mahallesindeki toplantısına ilgi fazlaydı. Özellikle gençler ve kadınlarından oluşan toplulukta bulunanlar: Ayhan Öz, Mustafa Zorlular,Talat Serinol, Aysel Ay, Necla Tanış, Fatma Zorlular, Selva Kırmaz, Emine Teks, Fatma Selvi,Süheyla Kırmızıdağ, Semih Oral, HayrettinTosunoğlu, Ali Yılmaz, Düzgün Bozkurt, Onur Özel, Dilara Kılınç, Ahmet Demirci, Altay Demirci, Nuri Can Tanış, Umutcan Açar, Mehmetdip Taşman, Ali Eroğlu, Aydın Demirci, İlhan Başer, Murat Tanış, Savaş Tanış.
 

Benim doğduğum ve hala da irtibatımı kesmediğim mahalle, Hamidiye mahallesidir.
Genellikle Arap kökenlilerin ve Romanlar’ın kaynaştığı bir mahalle.
Hollanda’dan tatile geldiğim 52 yıl boyunca, Mersin’deki günlerim hep Hamidiye mahallesinde geçer.
Son yıllarda Mersin’e gelişlerim, tatil olmaktan çıkmış, üçer ay ara ile, her yılın yarısını bu kentte geçirmeye başladım.
Mersin’de tabii ki çok sevdiğim dostlarım vardır. Artı, içtimai durumum nedeniyle, ziyaret edebileceğim veya ziyaret etmem gereken çok sayıda insan vardır.
Ama nedense ben, ziyaret fasıllarını hep aksattım ve Hamidiye mahallesindeki lokalleri kendime ‘Mekke’ olarak seçtim.
Pek çok dostum, şehir merkezindeki itibarlı lokallere gitmem için beni davet ederler ama, ben hep Romanlar’ın mahallesi Hamidiye’de vakit geçirmeyi yeğledim.

Bu konuda yazacaklarım çoktur ama, ben hemen asıl konuya gireyim.
Geçen hafta Hamidiye mahallesinde, ‘Entertainment (Eğlence) Kralı’ olarak tanınan Ahmet Demirci’nin lokalinin terasında otururken hummalı bir faaliyet gözüme çarptı.

‘Ne oluyor’ demeye kalkışmadan bir grup genç yanıma geldi ve ‘ İlhan abi, az sonra Fikri Sağlar gelecek ve gençlerle bir toplantı yapacak. Lütfen sen de aramız katıl’ dediler.

Gençlerin bu isteğini kırmam mümkün değildi. Fikri Sağlar’ın gelişini bekleyip salona girmesinden sonra ben de içeri girdim ve Sağlar’ın oturduğu masaya doğru yürüdüm.
Beni görünce şaşıran Sağlar, sağolsun ayağa kalktı ve orada kucaklaştık ve öpüştük.

Çok olmuştu Fikri Sağlar’ı görmeyeli.
Ülkemizde Kültür Bakanlığı yapacak kadar siyasi yükselişi olan Fikri Sağlar’ı önce tanıyalım isterseniz.

FİKRİ SAĞLAR KİMDİR?

1 Ocak 1953 tarihinde dünyaya gelen Fikri Sağlar aslen Mersinlidir.  Galatasaray Lisesi'nde öğrenim gördü. Hacettepe Üniversitesi İdari Bilimler Fakültesi'nden mezun oldu. Sosyaldemokrat Halkçı Parti ile siyasete atıldı. Daha sonra Cumhuriyet Halk Partisi'ne geçti. Bunun yanında 17, 18, 19 ve 20. Dönemler de İçel milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne girdi.Ayrıca 49. 50 ile 52. Hükümetlerde de Kültür Bakanlığı yaptı. Fakat 50. Hükümet revizyon sonucu bu makamdan alınarak Devlet Bakanlığı'na getirildi. 18 Nisan 1999 tarihindeki Türkiye genel seçimlerinde CHP'den baraj altında kalınca milletvekilliği sona erdi. 2014'de Cumhuriyet Halk Partisi Partisi'nin meclis üyeliğine seçildi. 25. dönemde de yeniden Mersin milletvekili oldu.
Evli ve iki çocuk babası olan Durmuş Fikri Sağlar, Birgün gazetesinde köşe yazıları yazmaktadır
.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MERSİN

HABER;İLHAN KARAÇAY


25.2° / 13.9°
  • BIST 100

    10218,58%-0,49
  • DOLAR

    32,19% -0,11
  • EURO

    34,79% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2444,59% 0,51
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 1,88