KEÇİÖREN METROSU DÜN HİZMETE GİRDİ

Ankara Büyükşehir Belediyesince inşaatına başlanan, 2011`de Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına devredilerek yapımı tamamlanan Keçiören Metrosu açıldı.

6.01.2017 12:41:54 0
KEÇİÖREN METROSU DÜN HİZMETE GİRDİ

Ankara Büyükşehir Belediyesince inşaatına başlanan, 2011'de Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına devredilerek yapımı tamamlanan Keçiören Metrosu açıldı. 

 

Açılış töreni, Cumhurbaşkanı  Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Sayın Binali Yıldırım, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Kalkınma Bakanı Lütfü elvan, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Ankara Valisi Ercan Topaca, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak ve kalabalık bir vatandaş topluluğunun katılımıyla gerçekleşti. 

 

Açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı    Recep Tayyip Erdoğan, “Açılışını yaptığımız Keçiören Metrosu hattının ülkemize, şehrimize, milletimize hayırlı olmasını diliyorum. Bu metro hattının başkentimize kazandırılmasında emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. 1 milyar lira yatırım bedeli olan ve 9 bin 220 metre uzunluğa sahip olan bu metro ile Keçiören İlçesinde yaşanan trafik sıkıntısının biteceğine inanıyorum. Sabrın sonu selamettir. Açılışını yaptığımız metro hattıyla ulaşım meselesinin çözümü konusunda çok önemli bir adım atılıyor. Keçiören'in hikâyesi bir yönüyle de Ankara'nın, Türkiye'nin hikâyesidir. Ankara'ya göç edenlerin en çok rağbet ettikleri yerlerin başında Keçiören geliyordu. Plansız, programsız, altyapısız şehirleşme Keçiören'i de vurdu. Bugün Keçiören hem modern konutlara sahip hem de geleneksel mahalle hayatının devam ettiği ender ilçelerdendir. Artık Keçiören'de yaşamak çok daha büyük ayrıcalık hâline gelecektir.”

15 Temmuz Keçiören'in dik duruşunun en güzel örneklerden olduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı  Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü; “Keçiören şehitler verdi, gaziler verdi. Allah'tan rahmet diliyorum. Biz hep, her yerde, her zaman ‘tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet dediğimizde en gür cevabı Keçiören'den aldığımızı biliyorum. Türkiye'yi ayakta tutan ruh işte budur. Bunun için her fırsatta etnik farklılıklar, mezhep farklılıkları üzerinden milletimizi birbirine düşürmeye çalışıyorlar. Ama başarılı olamayacaklar. Tehditleri kaynağında yok etmek zorundayız. İdam konusu parlamentodan çıktıktan sonra bana geldiğinde bunu onaylarım. Yıllardır Kürt deyip Kürt vatandaşlarımızın hayatlarını çukurla, bombayla zehir edenleri milletimiz gördü, aynı şekilde Alevi deyip bu vatandaşlarımızı istismar edenleri de milletimiz gördü. Şimdi hayat yaşantısı üzerinden milletimizi tahrik etmeye çalışanlar var. Türkiye, terör örgütlerinin ortak saldırısı altındadır. Bu milleti tanımayanlar açsınlar Çanakkale'ye baksınlar, açsınlar İstiklal Harbi'ne baksınlar. Malazgirt'ten başlayarak bin yıldır bu toprakları nasıl vatan kıldığımıza baksınlar. Bu millet, er meydanından hiçbir zaman kaçmamıştır. Bizi DEAŞ'la mücadele etmiyor diye uluslararası arenada sıkıştıranların, 'Daha ileri gitmeyin' demeleri boşuna değildir. Biz kendi göbeğimizi kendimiz kestik. DEAŞ'a karşı başka terör örgütünü destekleyenlerin oyunları boşa çıkmıştır. Bunların derdi bölgeyi DEAŞ'tan ve diğer örgütlerden temizlemek değil, bölgenin kan ve ateş denize dönüştürülmesidir. Suriye'deki, Irak'taki, Arap, Kürt, Türkmen diğer gruplar, onların oyunlarında piyon olabilir, bizim için bin yıllık akrabalığımız olan, kendimizden ayrı görmediğimiz kardeşlerimizdir. Biz bu tehditleri oralarda karşılamazsak, kendi evimizde mutlu ve müreffeh yaşama imkânını da bulamayız. Tehditleri kaynağında yok etmek zorundayız. Türkiye'nin güvenliği Gaziantep'te değil Halep'te başlar. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "DEAŞ'a karşı başka bir terör örgütünü destekleyenlerin oyunları ve bahaneleri, Türkiye'nin sahaya inmesiyle bozulmuştur, boşa çıkmıştır. Bunların derdi bölgeyi terör örgütlerinden temizlemek değil. Ülkemize yönelik tehditleri kaynağından yok etmek zorundayız. Hem sahada hem masada kardeşlerimizin sonuna kadar hakkını aramakta kararlıyız.” dedi. 

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasının sonunda vatandaşlara bir müjde vererek metro hattının 15 Ocak 2017’ye kadar ücretsiz hizmet vereceğini söyledi. 

Törende konuşan Başbakan Binali Yıldırım, nüfusu 1 milyonu bulan Keçiören'in heyecanla beklediği bir hizmetin açılışını yaptıklarına değinerek, “Keçiören Metrosu'nun açılışını yapıyoruz. Geçtiğimiz mayıs ayında Osmanlı Çarşısı'nın, ağustosta Keçiören Metrosu'nun test sürüşünü, daha sonra Yavuz Sultan Selim Bulvarı'nın açılışını yaptık. Bu bölgenin trafik yükünü hafifletecek, hemşehrilerimizin hayatını kolaylaştıracak eseri açıyoruz.” dedi. 

9 kilometrenin üzerindeki metro hattında 50 bin yolcunun taşınacağını vurgulayan Başbakan Yıldırım, test sürüşüne geldiği bir gün kendisine bir gencin, ‘Bizim buradaki Keçiören Metrosu gençler arasında önemli bir söyleme dönüştü. Aşkımız Keçiören Metrosu gibi olsun ama hiç bitmesin' dediğini, bundan çok etkilendiğini söyledi. 


Gençlere yeni bir tavsiyem var diyen Başbakan Yıldırım, “Yeni bir slogan bulun. Aşkınız bitmesin ama Keçiören Metrosu bitti. Keçiören Metrosu'nun ilk durağı olan Gazino durağının adı Şehitler Durağı, meydanın adı da Şehitler Meydanı oldu.” dedi. 

 

Başbakan Yıldırım konuşmasını şu sözlerle sürdürdü; “Yolları böldük, hayatları birleştirdik, yolları böldük, milleti birleştirdik. Havayolunu halkın yolu yaptık. Bugün artık bütün vatandaşlarımız uçakla seyahat etmenin rahatlığını yaşadı, yaşamaya devam ediyor. Türkiye'nin hızlı tren özlemini de gerçeğe dönüştürdük. Böylece Türkiye'nin 14 büyükşehrini, Türkiye'nin başkentiyle birleştirmiş olacağız. Hattın devreye girmesiyle Ankara'da raylı sistem uzunluğu 65 kilometreye ulaştı. Sivas ve İzmir'e hızlı tren çalışmaları devam ediyor. İnşallah 2019'da bu hatları tamamlayacağız. 

Ankara Anadolu medeniyetlerinin kavşağıdır, başkenttir, siyasetin devletin merkezidir. Turizmden sağlığa, ulaşımdan kentsel dönüşüme kadar hayata geçirdiğimiz projelerle yeniden hayata kazandırıyoruz. Geçtiğimiz ekim ayında Avrupa'nın 3'üncü büyük hızlı tren garının açılışını da gerçekleştirdik. Ankara bu projelerle dünya şehirleri arasında hak ettiği yeri kısa sürede alacaktır. Tarihimiz güçlü, kültürümüz zengin, potansiyelimiz büyük, ülkemiz şehirlerimiz siz vatandaşlarımız her şeyin en güzelini hak ediyorsunuz.”

Yapılan konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı  Erdoğan, Başbakan  Yıldırım, Hükümet temsilcileri, Ankara Valisi, Milletvekilleri, Belediye Başkanları tarafından kurdele kesilerek Keçiören metrosunun açılışı gerçekleştirildi. 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA


25.1° / 14.8°
  • BIST 100

    10320,00%1,59
  • DOLAR

    32,24% -0,03
  • EURO

    35,03% -0,07
  • GRAM ALTIN

    2467,52% 0,07
  • Ç. ALTIN

    3948,78% 0,00