Mersin Özel Ortadoğu Hastanesi Dahiliye Bölümü Uzmanlarından Doktor Ebru Kelebek Zengin, kilima kullanımı konusunda bilgiler verdi.
Mersin Özel Ortadoğu Hastanesi Dahiliye Bölümü Uzmanlarından Doktor Ebru Kelebek Zengin, kilima kullanımı konusunda bilgiler verdi.
Mersin Özel Ortadoğu Hastanesi Dahiliye Bölümü Uzmanlarından Doktor Ebru Kelebek Zengin, sıcak havaların iyiden iyiye kendini htirdiği şu günlerde klima kullanımı konusunda önemli bilgiler verdi. Klimaların özellikle taze ve temiz hava gereksinimi olan kronik bronşit ve astım hastaları açısından rahatlatıcı olabileceğini belirten Zengin, “Kullanılacak mekan ve klima seçimi, kullanılacağı ortamın büyüklüğüne uygun olmalı. Klimanızın servis bakımı ve kontrolü mutlaka yapılmış olması da şart. Ayrıca klima odanın en uygun yerine yerleştirilmeli, etkinliği ve enerji tasarrufu için odanın duvar, taban, tavan ve pencereleri ısı yalıtımlı olmalı” dedi.
ORTAM ISINI YAVAŞ YAVAŞ DÜŞÜRÜN
Klimanın çalıştırılırken ortam ısısının birden değil, yavaş yavaş düşecek şeklinde ayarlanması gerektiğine de dikkat çeken Zengin, “Oda sıcaklığı dış ortam sıcaklığından 7-8 derece düşük olacak şekilde ayarlanmalı. Oda sıcaklığı 25 dereceden daha düşük ısılara ayarlanmamalı. Nem ayarlaması yüzde 50'ye ayarlanmalı. Klima kullanılan yerin kapı ve pencereleri kapalı tutulmalıdır. Gece yatmadan mutlaka kapatılmalı. Sabaha karşı doğal olarak vücut ısısı düşer ve uyanıkken rahatsız etmeyecek serinlik uyuyakaldığımızda hastalık nedeni olur” diye konuştu.
KİLİMANIZI TEMİZ TUTUN
Kilimaların temizliğinin de sağlık açısından çok önemli bir faktör olduğuna değinen Zengin, “Özellikle klima ve soğutma sistemleri gerektiği gibi temizlenmez ve bakımı yapılmazsa ölüme sebep verebilen mikropların ve mantarların üremesi söz konusu olabilir. Bununla beraber viral üst solunum yolu enfeksiyonları, yüz felci, kas tutulmaları ve ağrılar olabilir. Bağışıklık sistemi baskılanmış çeşitli hastalarda klima kaynaklı mikroplar nedeniyle sinüzit, bronşit, göz iltihabı, beyin iltihabı, zatürre olabilir” şeklinde konuştu.
LEJYONER HASTALIĞINA DİKKAT!
Klimalarla ilgili en önemli hastalığın “Lejyoner Hastalığı” da denilen bir çeşit zatürre olan “Legionella pneumophilia” isimli mikrobun yaptığı hastalık olduğunu söyleyen Zengin açıklamasını şöyle sürdürdü; “Lejyon, eski Romalılar'da piyade ve süvarinin oluşturduğu askeri birliklere verilen isimdir. Bu birlikteki askerlere lejyoner denir. İlk kez 1976 yılında ABD'deki Pensilvanya lejyonerlerinin yaptıkları bir toplantıda salonda bulunan kişilerde görülmüştür. Bunun havalandırma sisteminden kaynaklandığı anlaşılmıştır. Hastalığın tanınması ile birlikte bu zatürre tipinin alışılagelmiş zatürre belirtilerini göstermediği fark edilmiştir. Hastalığa neden olan ise klima sistemindeki bir bakteridir. Bu bakteri klimaların filtre sistemlerinde uygun nem ve ısıda üremekte, buradan da ortam havasına dağılmaktadır”Dedi
ARTUKLU HABER AJANSI-MERSİN