Tarih: 09.01.2017 18:29

KİMLİK KARTLARI İÇİN BAŞVURULAR NASIL YAPILACAK?

Facebook Twitter Linked-in

Türkiye genelinde başvuruların alındığı 2 Ocak'tan bu yana ise 86 bin 894 kişi yeni kimlik kartını alabilmek için müracaat etti. Başkent Ankara'da ilk haftada 34 bin 244 kişi çipli kimlik kartı için başvuruda bulundu.

 

Türkiye’de yeni çipli kimlik kartları için başvurular başladı. Her il ve ilçede vatandaşlar kartlardan almak için nüfus müdürlüklerine başvuru yapmaya başladı. 

 
 Vatandaşlar  Alo 199 kimlik randevu hattına arayarak, çağrı merkezi çalışanlardan, telefonda istedikleri nüfus müdürlüğü için kimlik başvuru randevusu alabildikleri gibi, isterlerse en yakın nüfus müdürlüğüne başvurarak yeni kimlikeri için şahsen başvuru yapabilecek..  

Başvuruda bulunan vatandaşllara kimlik  kartları  aynı gün verilmiyor.Yeni Kimlik kartları Sürücü belgelerinde olduğu gibi, basımı ve dağıtımı tek merkezden yapıldığı için önce vatandaşlar başvuruda bulunarak gerekli belge ve parmak izi verme işlemlerini tamamlayacak  Kimlik kartları ise PTT kanalı adreslerine yollanacak.

 

BAŞVURU SIRASINDA İSTENEN BELGELER

 

Nüfus Müdürlüklerine TC kimlik kartı değiştirme işleri için b başvuracaklar son 6 ay içinde çektirilmiş 1 adet biyometrik fotoğraf, eski nüfus cüzdanı  ya da fotoğraflı nüfus cüzdanı yerine geçen bir belge ile müracaat  etmesi gerekiyor.Başvuruda bulunan vatandaşlardan  parmak izi, parmak damar ve el ayası damar izi biometri verileri alınıyor.  Vatandaşlardan ayrıca . Yeni kimlik belgel ücret olarak ta 16 TL  tahsil ediliyor.

İlk defa kimlik kartı başvurusunda, nüfus cüzdanı, uluslararası aile cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi, memur cüzdanı, avukat kimlik kartı, askeri kimlik kartı veya basın kartı gibi kimlik belgesi yerine geçen fotoğraflı belgelerden birisi ile son 6 ay içinde çekilen ve ICAO standartlarına uygun 1 biyometrik fotoğraf isteniyor.

Başvuru sırasında kişinin biyometrik verileri, parmak izi, parmak damar izi, el ayası damar izi olarak hem sağ hem de sol el için alınıyor. Kişinin biyometrik verisinin alınamadığı durumlarda ise nedeni sisteme kaydediliyor.
Başvuru alma sırasında kişiye kimlik doğrulama amacıyla PIN ile PIN bloke edildiğinde bunu kaldıracak PUK bilgilerini içeren zarf teslim ediliyor.

15 yaşını tamamlamış kişiler başvurularını şahsen yapabiliyor. 15 yaşını tamamlamamış çocukların kimlik kartlarında fotoğraf yer almıyor ancak başvuran tarafından talep edilmesi halinde her yaş grubundaki çocuğun fotoğrafı kimlik kartlarına basılabiliyor.

 

BAŞVURU İÇİN RANDEVU NASI ALINABİLİYOR?


Kimlik kartı başvuruları, "https://ekimlikrandevu.nvi.gov.tr" internet sitesinden, "Alo 199" çağrı merkezinden randevu alınarak veya randevusuz en yakın ilçe nüfus müdürlüklerine, yurt dışında ise dış temsilciliklere gidilerek yapılabiliyor. Nüfus müdürlüklerine gelemeyecek durumda olan vatandaşların başvuruları ise "Gezici Kayıt Terminalleri" ile alınıyor.

 

ÇİPLİ KİMLİK KARTI ÜCRETLERİ


Kimlik kartı ücretleri, 21 Aralık 2016 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan "Muhasebat Genel Müdürlüğü Genel Tebliği" uyarınca 1 Ocak 2017'den itibaren kanuni bildirim süresi dışında doğum ve değiştirme nedeniyle düzenlenenler için 16 lira, kayıp nedeniyle düzenlenenler için 32 lira olarak belirlendi.

 

ŞİFRE NASIL ALNIYOR,NASIL DEĞİŞTİRİLECEK?

 

Başvuru sonunda kişilere PIN zarfında bulunan 6 haneli şifre verilecek. Bu şifre, banka kartlarında olduğu gibi bazı işlemlerde kimlik doğrulama amacıyla kullanılacak. PIN kodu, kimlik kartı teslim edilinceye kadar aktive olmayacak. PIN kodu ilçe nüfus müdürlüklerinde bulunan kioskları kullanarak değiştirebilecek

.

18 YAŞINDAN KÜÇÜKLERİN MÜRACAATI NE ŞEKİLDE VE KİMİN YARAFINDAN YAPILABİLECEK

Biyometrik verisi alınmayacak 15 yaşından küçük çocukların çipli kimlik kartları; ana, baba ya da vasileri, bunların bulunmaması hâlinde büyük ana, büyük baba veya ergin kardeşleri ya da çocukları yanlarında bulunduranlar veya vekâletname ibraz eden kişiler tarafından teslim alınır. Evlilik birliğinin mahkeme kararı ile son bulması hâlinde çocukların çipli kimlik kartı veli, vasi veya Kanunun 17 nci maddesinde bildirimle yükümlü kılınan kişilere teslim edilir. 

 

Yeni çipli kimliklere başvuruda bulundunuz. Ancak başvurunuzun hangi aşamada olduğunu merak edebilirsiniz. Çipli kimlik kartının teslim süreci web, Alo 199 çağrı merkezi veya e-posta yolu ile takip edilebilir.

İnternet üzerinden başvuru sürecini takip etmek istiyorsanız tıklayınız.

 

ÇİPLİ KİMLİK KARTI KAYBEDİLİĞİNDE NE YAPILMALI?

 

Çipli kimlik kartının kaybedilmesi veya çalınması durumunda Alo 199 çağrı merkezi veya nüfus müdürlüğüne, yurt dışında ise dış temsilciliğe bildirilmesi gerekmektedir. Kayıp ve çalıntı bildirimi yapıldıktan sonra kimlik kartı iptal edilecektir. İşlemlerin daha hızlı yapılması konusunda çağrı merkezinin aranması daha uygun olacaktır aksi taktirde bizzat nüfus müdürlüğüne müraacatınız gerekecektir. Yeni kimlik kartının kaybolmasında sonra yeniden başvuru yapılmalı. Sistemdeki fotoğraf altı ay öncesine ait değil ise ilgiliden son altı ay içerisinde çekilmiş 1 adet biyometrik fotoğraf istenir ve biyometrik doğrulaması yapılarak kimlik kartı başvurusu alınır.  

 

 
 
ARTUKLU  HABER AJANSI-ANKARA



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —