Kızılay Mersin İl Başkanı Erdem:`Kışın kan bağışı düşüyor`

Mersin Kızılay Şube Başkanı Necmi Erdem, kışın soğuk havaların gelmesiyle kan bağış oranlarının düştüğünü belirterek, ?Kışın da kana ihtiyaç devam ediyor? dedi ve duyarlı vatandaşları bağış yapmaya çağırdı.

15.12.2016 11:58:14 0
Kızılay Mersin İl Başkanı Erdem:`Kışın kan bağışı düşüyor`

 

Mersin Kızılay Şube Başkanı Necmi Erdem, kışın soğuk havaların gelmesiyle kan bağış oranlarının düştüğünü belirterek, “Kışın da kana ihtiyaç devam ediyor” dedi ve duyarlı vatandaşları bağış yapmaya çağırdı.

 

Mersin Kızılay Şube Başkanı Necmi Erdem, kan bağışının önemine dikkat çekti. “Kanın tek kaynağının insan” olduğunu anımsatan Erdem, kış aylarında kan bağışının düştüğünü belirterek, şunları söyledi

:

“Kış mevsiminde soğuk havaların da etkisiyle bağış oranlarımızda düşüş oluyor. Bunda insanlarımızın sokağa daha az çıkmaları da etkili oluyor. Ancak kana olan ihtiyaç değişmiyor. Duyarlı vatandaşlarımızın, kışın da kan bağışı yapmalarını bekliyoruz.”

 

KAN YAPILAMAYAN TEK İLAÇ

 

Kan bağışının, kan bekleyen binlerce insanın hayatını kurtarmanın yanı sıra, bağış yapan kişinin sağlığını da olumlu yönde etkilediğini hatırlatan Erdem, “Kan yapılamayan tek ilaçtır. Bir gün siz de kan ve ürünlerine gereksinim duyabilirsiniz. 18 ve 65 yaş arasındaki sağlıklı bulaşıcı hastalığı veya riski olmayan 50 kg üzerindeki her vatandaşımız kan bağışında bulunabilir” dedi.

 

KAN VEREN DAHA DİNÇ OLUR

 

Erdem, kan vermenin insan sağlığı açısından faydalarını şöyle sıraladı:

“Kan bağışı kemik iliğinin yağlanmasını önleyip, kan yapımı canlı tutulur. Verilen kanın yerine, anında vücuttan genç hücreler dolaşımına katıldığı için, bağışçı daha dinç ve canlı olur.  Kandaki yüksek yağ oranı düşer. Kan bağışı kalp krizi ihtimalini yüzde 90 azaltır. Kan bağışlayan kişide baş ağrısı, stres, yüksek tansiyon, yorgunluk gibi rahatsızlıkların giderilmesinde çok büyük katkısı olur. Kan bağışçısı her kan verdiğinde: AIDS , Hepatit B , Hepatit C , Sifiliz Kan grubu taramasından ücretsiz olarak yararlanmış olur. Trafik kazasında yaralanan bir kimsenin, kan uyuşmazlığı olan bir bebeğin, kan bulunmazsa ölecek bir hastanın sizin verdiğiniz kanla kurtulmasının, size verdiği manevi duygu ölçüsüzdür. Bağışınız çok insancıl ve onurlu bir davranıştır.”

 
 
ARTUKLU HABER AJANSI-MERSİN

30.1° / 18.2°
  • BIST 100

    9722,09%0,80
  • DOLAR

    32,54% 0,01
  • EURO

    34,81% -0,08
  • GRAM ALTIN

    2429,62% -0,01
  • Ç. ALTIN

    3994,55% -0,61