Kızıltepe?de ?Kan Davasında Toplumsal Baskının Rolü? Konferansı

Ohak-Der`in bölgenin yaşadığı sorunlardan biri olan kan davasına yönelik projenin Kızıltepe ayağı gerçekleştirildi.

Mardin 1.04.2015 20:02:14 0
Kızıltepe?de ?Kan Davasında Toplumsal Baskının Rolü? Konferansı

Ohak-Der'in bölgenin yaşadığı sorunlardan biri olan kan davasına yönelik projenin Kızıltepe ayağı gerçekleştirildi. OHAK-DER tarafından kan davalarının sebep ve sonuçlarına yönelik hazırlanan ve İçişleri Bakanlığınca destelenen "Kendini Öldürmek!" projesi kapsamında çekilen belgesel film, Kızıltepe’de de öğrencilere gösterildi.

Kan davası, günümüzde "şiddet" örtüsü altında da varlığını sürdürmekte. Mardin bölgesindeki kan davalarının sebep ve sonuçlarına odaklanan proje kapsamında çekilen belgesel film ve tematik konferansları devam etmekte. Artuklu, Derik, Nusaybin, Midyat, Yeşilli, Mazıdağı, Ömerli ve Savur'un ardından Kızıltepe'de Ohak-Der YK Başkanı M. Burhan Hedbi ve Av. Mesut Aydoğan'ın katılımıyla “Kan Davasında Toplumsal Baskının Rolü” başlıklı bir konferans gerçekleştirildi.  

Kav davalarının hukuk perspektifinden ele alındığı Kızıltepe Anadolu Lisesi'nde lise öğrencilerine, Av. Mesut Aydoğan, "Bölgemizde ve tüm dünyada binlerce cana mal olmuş kan davalarına başka canlar vermeye tahammülümüz kalmamıştır.

Gencecik insanlarımızı hiç tanımadıkları insanları öldürmek zorunda bırakan toplumsal baskının ortadan kaldırılması için toplumsal bilinçlenme hayati önem taşımaktadır.

Kan davasında oluşa gelmiş bir algı toplumsal bir baskı ve inanç haline getirilmiştir. Kanlısını öldürmeyen birey kendini tamamlayamamış, kanıtlayamamış olarak değerlendirilir, tabiri caiz ise intikamını almayan kişiye kız bile verilmez anlayışı veya sen intikamını almaz isen önüne gelen sana istediği gibi haksızlık eder, malını alır, namusuna el uzatır vb. şeklindeki telkin ve dayatmalar kan davasının günümüze kadar uzanmasına neden olmuştur.  Kan davası ile mücadele etmenin başlıca yollarından biri, insanları toplumsal baskının esiri haline dönüştüren bu sosyal algı ile mücadele etmekten, kan davasının sosyolojik nedenlerini ortadan kaldırmaktan geçmektedir. Herkesin kendi hukukunu tesis etmeye çalışması, toplumsal huzurun ve barışın önündeki en büyük tehdittir." sözlerinin ardından öğrencilerin soruları cevapladı. 

Program, broşür, sticker, afiş vb. proje görünürlük materyallerinin ve belgesel filmin DVD'sinin öğrencilere dağıtılmasıyla sona erdi.

 

ARTUKLU HABER AJANSI


23.9° / 12.1°
  • BIST 100

    10247,80%-0,86
  • DOLAR

    32,25% 0,12
  • EURO

    34,66% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2396,48% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3892,73% 0,00