Kızıltepe ilçesi Hocaköy Mahallesinde Hepatit salgınını planlaması yapıldı

Kızıltepe Belediyesi Ubeydullah Eren Sağlık Yaşam Alanı, Hocaköy Mahallesinde Hepatit salgınının ortaya çıkma nedenleri ve önlemleri üzerine bir planlama doğrultusunda çalışmalar başlattı.

Mardin 18.10.2016 19:46:50 0
Kızıltepe ilçesi Hocaköy Mahallesinde  Hepatit salgınını planlaması yapıldı

Hocaköy Mahallesinde  Hepatit salgınını planlaması yapıldı
Kızıltepe Belediyesi Ubeydullah Eren Sağlık Yaşam Alanı, Hocaköy Mahallesinde  Hepatit salgınının ortaya çıkma nedenleri ve önlemleri üzerine bir planlama doğrultusunda çalışmalar başlattı.


Hoca köyde Halk sağlığı Müdürlüğü ve Kızıltepe Devlet Hastanesinde görev yapan Enfeksiyon Hastalıkları Uzamanı Berivan Tunca’nın tespitleri üzerine “Hepatit A” salgını ortaya çıkmıştır.


Kızıltepe Belediyesi Ubeydullah Eren Sağlık Yaşam Alanı Sağlık çalışanı Felek Fidan, ”Hepatit A oldukça bulaşıcıdır ve halk arasında sarılık adıyla bilinir. Hepatit A genellikle bu hastalığı taşıyan bir insanla gıda veya su paylaşımı nedeni ile bulaşır. Hasta insanın diskisiyla kirlenmiş su, toprak, gıda temasıyla fekal-oral yolla bulaşır.

 

Genellikle hastaların büyük bir çoğunluğu iyileşir ama hastalık oldukça ağır geçer. Diğer hepatit türleri gibi hepatit A ‘da karaciğerin iltihaplanmasına neden olur. Köyde salgının ortaya çıkma nedenleri ve önlemleri üzerine bir planlama başladığını dile getiren Fidan, ”Mardin Büyük Şehir Belediyesi Sağlık Daire Başkanlığı İlaçlama Şube Müdürü Cengiz Öztürk, Marsu Kızıltepe Şube Müdürü Ali Sincar, Ubeydullah Eren Sağlık Yaşam Alanı çalışanları ve köy muhtarı ile görüşmeler yaparak, salgın nedenlerini ortaya çıkarmak ve alınacak önlemler için yerinde incelemeler yaptık.

 

Kızıltepe Belediyesi kadın komisyonu ile birlikte Hocaköy Mahallesi sakinlerini ziyaret ettik. Kadın sağlığı sorunları üzerine tansiyon, şeker ölçümü ve kan tahlilleri çalışmaları yaptık. MARSU ile yapılan görüşmeler sonucunda salgının su kaynaklı olup olmadığının tespiti için evden, camiden ve havuzdan su örnekleri alındı. Yapılan tahliller sonuçlarında her hangi bir sıkıntı görülmedi. Mardin Büyük Şehir Belediyesi Sağlık Daire Başkanlığı İlaçlama Şube Müdürlüğü görüşmeler sonucunda 15 Ağustos’tan itibaren haftada iki gün ilaçlama çalışmaları başlatıldı. MARSU Şube Müdürlüğü tarafından Hocaköy Mahallesi’nde  hijyeni sağlamak, görüntü kirliliği ortadan kaldırmak amacıyla açık lağım, çukur kanallarını 600 metre boru döşemesi ile kapatılacaktır.

 

Mahalle sakinlerine sabun dağıtıldı. Hepatit salgını konusunda bilinçlendirme amacıyla Kızıltepe Devlet Hastanesinde görev yapan Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Berivan Tunca tarafından bulaşıcı hastalıklar üzerine hijyen eğitimi verildi. dedi.

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN


21.8° / 10.9°
  • BIST 100

    10276,90%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07