KIZILTEPE ÇİFTÇİLERİNDEN HÜKÜMETE VE TMO'YA ÇAĞRI!

MTDF ve Kızıltepe Hububat Merkezi Başkanı Mehmet Şerif Öter, bugün sabah Kızıltepe Hububat merkezinde basın açıklaması yaparak acilen TMO’nun fiyat açıklamasını istedi.

Mardin 4.06.2024 09:49:00 0
KIZILTEPE ÇİFTÇİLERİNDEN HÜKÜMETE VE TMO

MTDF ve Kızıltepe Hububat Merkezi Başkanı Mehmet Şerif Öter, bugün sabah Kızıltepe Hububat merkezinde basın açıklaması yaparak  acilen TMO’nun fiyat açıklamasını istedi.

 

Ortadoğu'nun en büyük tahıl ticaret merkezi olan Kızıltepe Hububat Merkezinin Başkanı olan Mehmet Şerif Öter burada çiftçilerle bir araya gelerek yaptığı basın açıklamasında Hükümet'e ve TMO' ya çağrıda bulunarak acil olarak fiyat açıklaması yapmasını istedi.

Başkan Mehmet Şerif Öter;“Mardin Ovamızda Hububat hasadının başladığı yoğun günlerdeyiz. Bugün yaklaşık 200 kamyonun üzerinde buğday Hububat Ticaret Merkezine gelmiş. Numunelerle beraber satışta olan buğday 500 kamyonu bulmaktadır. Alıcı son derece iştahsız, büyük firmalar fırsatçılığın ötesinde de 15 gün önce 11 bin liraya satılan makarnalık buğday fiyatı bu sabah 9 bin 750 liraya kadar düşmüş durumda. Fırsatçılık yapanlar fiyatı düşürmüş durumda. Alıcı da yok. Bir an önce Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) bu işe el atması, fiyatı açıklaması ve çiftçinin bu mağduriyetine son vermesi gerekiyor. Aksi halde böyle olursa çiftçiye hem nakliyatçılar fırsatçılık yapıyor. Şehirici biçerin önüne 3 kilometre giden araçlar bir hafta önce 2 bin liraya gidiyordu, bugün 6-7 bin lira çiftçilerden para istiyor. Yazıktır. Herkes çiftçinin sırtına yük yüklüyor. Burada TMO fiyat açıklarsa piyasada denge oturur. Bu fırsatçılığa da çözüm bulmuş olur. TMO’nun görevi de bu değil midir? Çiftçi ile tüccar arasında dengeyi sağlamaktır. Acil, bir saat bile çiftçinin aleyhine işlemektedir. Buradan yetkililere, Tarım Bakanımıza ve TMO Genel Müdürümüze ve hükümete çağrıda bulunuyorum. Yazıktır. Görüyorsunuz, numuneler  yerinde duruyor. Alıcı yok. Fiyatlar nasıl oluyor, 11 bin liradan 9 liraya düşmüş. Yazıktır, günahtır.”diyerek fiyat açıklamasının zaman geçirilmedemn açıklanması çağrısında bulundu.,

Hububat Merkezinde yaklaşık 200 Kamyon Ürün numunesinin alıcı beklediğini ifade eden Başkan Mehmet Şerif Öter bundan birkaç gün önce Tonu 11 Bin liradan alıcı bulan Ürün'ün Makarnalık Buğday alıcıları tarafından fiyat düşürülerek 9 Bin civarında fiyat verildiğini buna rağmen de alıcı bulunmadığını ifade etti. Çiftçilerin tüccarların insafına bırakılmaması gerektiğini bu nedenle de  Toprak Mahsulleri Ofisi'nin fiyat açıklamasının çok önemli olduğunu belirterek, acilen TMO tarafından fiyatın açıklanması talebinde bulundu.

TMO’nun fiyat açıklamaması nedeniyle sorunlar yaşayan çiftçi buğdayı değerinin altında piyasaya satmak istemiyor. Hububat Merkezi’ne buğdayın numunesini götüren çiftçiler, alıcı arayarak, en iyi fiyattan buğday satışını yapmak istiyor.

Tarlada Ürün hasadının halen devam ettiğini, âmâ alıcının iştahsız olduğunu ve Kızıltepe Ticaret merkezi olarak Başta Gıda Tarım ve Orman Bakanlığı  ile  Toprak Mahsulleri Ofisinin görevleri gereği acilen fiyat açıklaması yaparak zor durumda olan çiftçilerimizin mağduriyetinin önlenmesi gerektiğini söyledi.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN/KIZILTEPE


39.1° / 25.3°
  • BIST 100

    10471,32%0,76
  • DOLAR

    32,64% -0,45
  • EURO

    34,97% -0,74
  • GRAM ALTIN

    2422,86% -0,90
  • Ç. ALTIN

    3891,52% 0,00