KIZILTEPE İLÇESİNDE ÇİFTÇİ VE STK'LARDAN HÜKÜMETE ACİL ELEKTİRİK DESTEK ÇAĞRISI

Mısır Üretimi İçin Bir araya Gelen Muhtarlar, Çiftçi Ve STK Temsilcilerinden Hükümete Acil Elektrik destek Çağrısı.

Mardin 13.05.2024 17:11:00 0
KIZILTEPE İLÇESİNDE ÇİFTÇİ VE STK

Mardin Kızıltepe’de Muhtarlar Derneği toplantı salonunda bir araya gelen kırsal mahalle muhtarları, Kızıltepe Ziraat odası başkanı Bedirhan Dinler, Kızıltepe Muhtarlar derneği başkanı Hatip Şeran, Kızıltepe Zahireciler Derneği ve Mardin Toplumsal Dayanışma Federasyonu başkanı Mehmet şerif Öter, Akdoğan yolu Buğday pazarı başkanı Ahmet Kılıç ve bazı kitle örgüt temsilcilerinin ortak talebi; Tarımda kullanılan yüksek elektrik maliyetleri nedeniyle ikinci ürün mısır üretimi yapılamaz duruma geldiğini üretimde kullanılan elektrik için hükümete acil destek çağrısında bulundular. 

 

Alınan ortak kararı yazılı bir açıklamayla basınla paylaşan Zahireciler Derneği ve Mardin Toplumsal Dayanışma Federasyonu Başkanı Mehmet Şerif Öter “Yıllardır Mardin’de tarımsal alanda yaşanan elektrik sıkıntısının tek sebebi 49 yıldır bitirilemeyen GAP sulama kanallarıdır. Çiftçilerimiz zor şartlarda, borçlanarak kendi imkânlarıyla açtıkları, derinliği 400-500 metreleri bulan artezyen kuyulardan elektrik gücüyle çekilen suyla mısır üretimi yapmak zorunda kalıyor. Geçen yıllarda Hükümetimiz Çiftçilerimize elektrik desteği sağlıyordu, bundan sonra bu desteğin verilmeyeceği kararı mısır üreticisi çiftçilerimizi üretim yapamaz duruma getirmiştir. Mardin’in 4 ilçesi Kızıltepe, Artuklu, Derik ve Nusaybin’de yapılan ikinci ürün mısır üretim miktarı iki milyon ton civarıdır, Bu rakam ülkemizin ikinci ürün mısırın toplam üretiminin 3/1’dır. Elektrik maliyeti nedeniyle Mısır üretimi yapılmazsa milli servet kaybı olur. Bu nedenle hükümetimize acil çağrıda bulunuyoruz; 

1-GAP kapsamında bulunan Ana gölettin ve dağıtım kanallarının ivedilikle bitirilmesi.

2-GAP sulama kanalları tamamlanıncaya  kadar Tarımda kullanılan elektrik fiyatları cazibe sulamanın yapıldığı Çukurova, Kahramanmaraş vb. Yerlerde dönüm başı ödenen sulama ücret tarifesinin Mardin için de uygulanması. Çukurova çiftçilerimiz Seyhan Barajından mısır, pamuk, buğday için dönüm başı 100-150 TL öderken. Mardin Çiftçimize dönüm başı ortalama 3000-4000 TL. Elektrik faturaları çıkıyor. Çukurova çiftçisinin 40 katı. Çiftçilerimiz çoğunluk itibariyle bu miktarları ödeyemiyor. Çünkü ürünün tamamını satsa elektrik bedeline yetmiyor. Bu durumda Özel olan Elektrik dağıtım şirketi de çiftçiler de zor durumda kalıyor. 

3-Tarımda kullanılan elektrik, mazot, gübre, tohum ve diğer girdi kalemlerinden vergilerin alınmaması, tıpkı denizlerdeki Yat, sürat teknelerinden mazotta vergi alınmadığı gibi..

Sonuç olarak, sivil toplum örgütleri ve muhtarlar olarak hükümetimize çağrıda bulunuyoruz. Milli üretimimizi ilgilendiren bu sorunun çözümü için gerekli kararların acil bir şekilde alınmasını talep ediyoruz, zira İkinci ürün mısır ekim zamanı daralıyor. Şayet yakın zamanda olumlu bir gelişme olmazsa bir heyetle Başkentimize, Ankara’ya vekillerimize, Hükümet yetkililerimize gideceğiz. “Dediler

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN/KIZILTEPE


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor