KIZILTEPE İLÇESİNDE TARIM MİTİNGİ DÜZENLENDİ

Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Devrim Demir, DEM Parti tarafından Kızıltepe ilçesinde düzenlenen Tarım Mitingine katıldı.

20.07.2024 09:43:00 0
KIZILTEPE İLÇESİNDE TARIM MİTİNGİ DÜZENLENDİ

Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Devrim Demir, DEM Parti tarafından Kızıltepe ilçesinde düzenlenen Tarım Mitingine katıldı.

Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Devrim Demir, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nin "Ekmek ve Adalet" kampanyası kapsamında Otogar Miting Alanın düzenlemiş olduğu Tarım Mitingine katıldı.

Alanı dolduran vatandaşlar açtıkları dövizlerle,  "Sermayedarı değil, çiftçiyi koru", "Savaşa değil tarıma kaynak”,  "Tarımda gelişim üreten çiftçiyle mümkündür" mesajı verdiler. Miting Kürtçe şarkılar eşliğinde vatandaşların çektiği halaylarla devam etti.

Çiftçi kadınlar adına konuşan Şükran Aktaş, yaşadıkları sorunları aktardı. Aktaş, elektrik kesintileri nedeniyle emeklerinin heba olduğunu belirterek çiftçilerin alın terini yere bırakmayacaklarını söyledi.

Kızıltepe Çiftçiler Derneği Başkanı Mikail Erbeyi de çiftçilerin bir karış toprağı dahi boş bırakmadığını aktararak devletin çiftçi için üzerine düşeni yapmadığını ifade etti. Erbeyi, özel şirket DEDAŞ’ın çiftçiyi canından bezdirdiği ve halkın emeğini çaldığını belirtti.

Mitinge katılan vatandaşları selamlayarak konuşmasına başlayan Eş Başkan Demir, emeği yok sayan sistemden hesap sormak için bir araya geldiklerini belirtti.

Yanlış politikalarla hayvancılığın bitirildiğini şimdide tarımın bitirilmek istendiğini vurgulayan Eş Başkan Demir, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bizler bugün emeğimiz üzerindeki gaspın hesabını sormak için buradayız. Tüm yaşamımızı etkileyen, bizi nefessiz bırakmak isteyen, yoksulluğu derinleştirmek isteyen, Mezopotamya’nın verimli topraklarında açlığa sürükleyen politikalardan hesap sormak için buradayız. Hepiniz çiftçisiniz, biliyorsunuz ki bu bölgede yılda iki defa ürün ekilir ama bugün ikinci ürün yüzde yirmi oranına düşmüş. Çiftçiler artık toprağını süremez oldu. Günde 8-10 saati bulan elektrik kesintileri yaşanmakta ve bu hem rutin yaşamı ciddi olumsuz etkilemekte hem su kesintisine sebep olup çiftçinin ekinini sulamasını önlemektedir. Bu bir zulüm politikasıdır. Coğrafyamız üzerinde yürütülen yüz yıllık politikaların devamıdır. İkinci bir ekonomik göçe yol açma politikasıdır. Ama sözümüz olsun ki demokratik yerel yönetimler anlayışımızla bu açlık ve yoksulluk politikalarına karşı hep beraber direneceğiz. Çiftçiyi, üreticiyi destekleyen projeler geliştireceğiz. Hepinizi bir kez daha emeğin kutsallığıyla selamlıyorum.”

DEM Parti Eş Genel Başkan Tuncay Bakırhan, Çukurova’dan daha bereketli Mezopotamya Ovasında yaşayan Kızıltepeli halkın bu topraklardan geçimini yapamadığına dikkat çekerek şunları söyledi: “Diyoruz ki bu bereketli topraklarda yaşayan çiftçiler, tarımla uğraşanlar geçimini topraktan kazananlar eğer ekemiyorsa, ektiğini biçip yaptığı masrafın maliyetini çıkaramıyorlarsa siz bu ülkeyi yönetmiyorsunuz. Siz üreticinin, çiftçinin iktidarı değilsiniz. Siz bu ülkenin kaynaklarını bir avuç sermayedara peşkeş çeken bir iktidarsınız.”

Enflasyonun yüzde 75 olduğu bir ülkede buğdayın alım fiyatının sadece yüzde 10 arttırıldığına dikkat çeken Bakırhan, “Peki ne yapılıyor, gübreye yüzde 100 zam, yeme yüzde 100 zam. Ey Kızıltepe halkı bu adaletsizliğe sessiz kalacak mıyız?  Siz daha iyi biliyorsunuz. Buğdayın bir kilosunun maliyeti ne kadardır? Bir kilo buğdayın maliyeti neredeyse 10 liradır. Buğdayı kaç liradan alıyorlar 9 liradan. Allah aşkına hangi vicdan bunu kabul edebilir.” dedi

Bir an önce GAP projesinin Mardin bölümünün bitirilmesini halkın DEDAŞ teröründen kurtulması için mücadele edilmesi gerektiğini söyleyen Bakırhan, “Şimdi elektriği keserek diyaliz makinasına bağlı insanların canını alıyor. DEDAŞ elektriği keserek siz değerli halkımızın buğday mısır tütün ekmesini engelliyor.” dedi.

Konuşmaların ardından Tarım Mitingi sona erdi.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN/KIZILTEPE


16.5° / 7.8°
  • BIST 100

    9549,89%1,94
  • DOLAR

    34,54% 0,18
  • EURO

    36,00% -0,62
  • GRAM ALTIN

    3005,99% 1,50
  • Ç. ALTIN

    5006,70% 1,01