KIZILTEPE`DE``SOMA``YA KINAMA YÜRÜYÜŞÜ

Manisa Soma İlçesinde 282 kişinin ölümü ile sonuçlanan maden faciasına dikkat çekmek amacıyla Mardin Kızıltepe ilçesinde DİSK, KESK, TMMOB ve Eğitim-Sen, Kızıltepe temsilciliği tarafından yapılan basın açıklaması ile kınandı.

Mardin 15.05.2014 14:04:33 0
KIZILTEPE`DE``SOMA``YA KINAMA YÜRÜYÜŞÜ
Manisa Soma İlçesinde 282 kişinin ölümü ile sonuçlanan maden faciasına dikkat çekmek amacıyla Mardin Kızıltepe ilçesinde DİSK, KESK, TMMOB ve Eğitim-Sen, Kızıltepe temsilciliği tarafından yapılan basın açıklaması ile kınandı.
Manisa Soma İlçesinde 282 kişinin ölümü ile sonuçlanan maden faciasına dikkat çekmek amacıyla Kızıltepe İlçesinde DİSK, KESK,TMMOB ve Eğitim Sen Sen Kızıltepe temsilciliği tarafından yapılan basın açıklaması ile kınandı. Özgürlük meydanında bir araya gelen açıklamaya DİSK, KESK, TMMOB ve Eğitim Sen Sen Kızıltepe temsilciliği üyelerinin yanı sıra Kızıltepe Belediyesi eş başkanları İsmail Ası ve Leyla Salman, BDP, HDP Mardin il ve Kızıltepe ilçe örgütleri, MEYA-DER, TUHAD-DER, Kızıltepe Belediyesi Nuda Kadın Dayanışma Merkezi çalışanları ve çok sayıda kişi katıldı.
Açıklama öncesi Özgürlük Meydanında bir araya gelen grup ellerinde maden işçilerine ait fotoğraflar ve üzerinde “Roboskiden Somaya katliamın hesabını soracağız” yazılı pankart eşliğinde yağan yağmura rağmen özgürlük meydanının içinde yürüyüş gerçekleştirildi.
 Yürüyüşün ardında yaşanan patlamada yaşamını yitiren kişiler adına bir dakikalık saygı duruşunun ardında grup adına DİSK Kızıltepe Baş temsilcisi Şakir Şahin basın açıklamasını yaptı. Şahin, açıklamada Türkiye `de, 1941 yılından bu yana maden ocağı kazalarında 3 bini aşkın kişi hayatını kaybettiğini belirterek en fazla kaybın yaşandığı patlamada 1992`de 263 kişinin öldüğü Zonguldak`ın Kozlu ilçesindeki grizu faciası olduğunu söyledi.  
Geçen yıl iş kazalarının yüzde 10,4`ünün madencilik ve taş ocağı sektöründe görüldüğü tespit edildiğini vurgulayan Şahin, “Bu katliamın faili özelleştirme ve taşeronlaşma politikalarını hayata geçirenlerdir. Yıllarca kamu eliyle üretimin yapıldığı bu sahalar özel sektöre devredildikten sonra iş kazalarında patlama yaşanmıştır. 2002 yılından 2011 yılına kadar kömür madenlerindeki iş cinayetleri % 40 artış göstermenin nedeni özelleştirme ve taşeronlaştırmadır. Katliamın faili kuralsız çalıştırma nedeni ile madende çalışan işçi sayısını bile tespit edemeyenlerdir” dedi. Katliamın faillerinden birinin de 15 yaşındaki çocuğun ölüm haberini alan ve “Mevzuata aykırı durum olmadığını” açıklayan çalışma bakanının olduğunu belirten Şahin, AKP hükümetinin işçi ve emek sınıfına karşı daha duyarlı olmaları konusunda çağrıda bulunarak bu tür ihmalkâr yaklaşımların artık son bulması gerektiğini söyledi.
Yapılan açıklamanın ardında Şahin, patlamaya dikkat çekmek amacıyla yarın iş durdurma kararı aldıklarını aynı şekilde bütün KESK bileşenleri olarak Eğitim Sen Kızıltepe Şubesinde oturma eylemi yapacaklarını söyleyerek bu konuda duyarlılık çağrısında bulundu.
Aynı zaman da Kızıltepe Belediyesi ise yarın Soma faciasına dikkat çekmek amacıyla kendilerinin de iş bırakma eylemine destek verecekleri konusunda çağrıda bulundu.


ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN/KIZILTEPE


38.6° / 25.9°
  • BIST 100

    10767,8%-0,03
  • DOLAR

    32,93% 0,11
  • EURO

    35,38% 0,11
  • GRAM ALTIN

    2462,73% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3985,74% 0,00