Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İSU Genel Müdürlüğü, güneş enerjisinden elektrik üretmek için Kandıra Namazgah Barajı havzasında 3.456 kW kurulu gücü ile yılda 2,15 milyon lira gelir elde edecek Güneş Enerji Santrali (GES) inşa ediyor.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İSU Genel Müdürlüğü, güneş enerjisinden elektrik üretmek için Kandıra Namazgah Barajı havzasında 3.456 kW kurulu gücü ile yılda 2,15 milyon lira gelir elde edecek Güneş Enerji Santrali (GES) inşa ediyor.
Güneşten gelen sonsuz enerjiden yararlanmak istediklerini ifade eden İSU Genel Müdürü Ali Sağlık, “Kurum olarak, Kandıra Namazgah Barajı havzası ile Kullar Atıksu Arıtma Tesisi üzerinde çalışmalarını sürdürdüğümüz GES tesisleri ile yıllık 3 milyon lira değerinde enerji elde edeceğiz.” dedi
. NAMAZGAH BARAJI GES TESİSLERİ
Güneş enerjisi, iklim şartlarının elverişli ve sürdürülebilir özellikte olmasından dolayı ülkemizde hızla yaygınlaşıyor. İSU Genel Müdürlüğü de, işlettiği tesislerin enerji maliyetlerini azaltmak için baraj ve isale hatları üzerinde HES Tesisleri, güneş enerjisinden yararlanmak için de GES Tesisi yatırımlarını sürdürüyor. Kurum bu kapsamda Kandıra Namazgah Barajı havzasında 60 bin m2 alan üzerinde GES tesisi kuruyor. İnşaat çalışmaları süren ve panellerin yerleştirilme aşamasına gelen tesis 3.456 kW kurulu güçte inşa ediliyor.12 bin civarında panelin konulacağı Kandıra Namazgah Barajı GES projesi önümüzdeki ay işletmeye alınacak. Tamamlanması ile birlikte yıllık 4,67 GWh enerji üretilecek ve yıllık 2 milyon 150 bin lira gelir elde edilecek.
SAĞLIK,”GES, KURULUMU KOLAY, DÜŞÜK MALİYETLİ VE ÇEVRECİ TESİSLER”
Kandıra Namazgah GES yatırımının 17 milyon liraya mal olacağını ifade eden İSU Genel Müdürü Ali Sağlık, bu tesisin, işletilmesi ile birlikte, birkaç yılda yatırım bedelini karşılayacağını söyledi. Enerji yatırımına önem verdiklerini ifade eden Genel Müdür Ali Sağlık, şunları kaydetti, ““GES, kolay kurulum avantajı yanı sıra, uzun ömürlü, çevreci ve düşük işletme maliyeti avantajları ile kullanım kolaylığı sağlıyor. Enerji maliyetlerimizi azaltmak için Kandıra Namazgah Barajı havzası ile Başiskele Kullar Atıksu Arıtma Tesisi üzerinde GES yatırımlarını sürdürüyoruz. Bu iki tesisin işletilmesi ile birlikte yıllık 3 milyon lira gelir elde edeceğiz. Çamur yakmak suretiyle Biyokütle Enerjisi ile HES ve GES yatırımlarımızın önümüzdeki yıl içerisinde tamamlanması ile birlikte yıllık 43 GWh elektrik enerjisi üreteceğiz. Böylelikle Kurumumuzun elektrik enerjisi tüketiminin yüzde 44’ünü karşılamış olacağız.” dedi.
KULLAR ATIKSU ARITMA ÜZERİNDE GES
Azot fosfor giderimi yapacak şekilde dönüşümü sağlanan Başiskele Kullar Atıksu Arıtma Tesisi üzerinde de GES kurulacak. İnşaatı devam eden arıtma tesisinin üzerinde yaklaşık 19 bin m2 alan üzerinde kurulacak GES, 1 kW kurulu gücü bulunacak. Yıllık 1,35 GWh enerji üretimi sağlayacak tesis ile yıllık 650 bin lira gelir elde edilecek.
ARTUKLU HABER AJANSI-KOCAELİ