Komşunuza iyi gelen antibiyotik sizi de iyi gelmez!

Özel Mersin Ortadoğu Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Bahri Temüray, Bağışıklık sisteminin daha hassas olduğu kış aylarında nezle, grip gibi solunum yolu hastalıklarının peşimizi bırakmadığını belirterek, ?Ateşiniz çıktığında, öksürdüğünüzde, hapşı

Sağlık 11.12.2016 09:50:39 0
Komşunuza iyi gelen antibiyotik sizi de iyi gelmez!

Özel Mersin Ortadoğu Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Bahri Temüray, Bağışıklık sisteminin daha hassas olduğu kış aylarında nezle, grip gibi solunum yolu hastalıklarının peşimizi bırakmadığını belirterek, “Ateşiniz çıktığında, öksürdüğünüzde, hapşırdığınızda hemen antibiyotik kullanmayın. Antibiyotikleri mutlaka doktor kontrolünde kullanın” dedi.

Özel Mersin Ortadoğu Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Bahri Temüray, üst solunum yolu enfeksiyonlarını ve korunma yöntemlerini anlattı.

Havaların soğuması ile kapalı mekanlarda geçirilen zamanın arttığına işaret eden Dr. Temüray, bu durumunun kışın en sık görülen üst solunum yolu enfeksiyonlarından olan nezle ve gribin yayılmasında etkili olduğunu ifade etti.

Bağışıklık sisteminin daha hassas olduğu kış aylarında peşimizi bırakmayan çoğu bulaşıcı hastalıklardan basit önlemlerle korunmanın mümkün olduğuna dikkat çeken Dr. Temüray, şu bilgileri paylaştı:

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİZİ GÜÇLENDİRİN

“Kış aylarında hastalıkların çabuk yayılmasının en önemli nedenlerinden biri, kapalı ortamlarda geçirilen zamanın daha uzun olması. Üst solunum yolu enfeksiyonlarının tedavisi, altta yatan hastalığa göre değişmektedir. Kış aylarında enfeksiyonların görülmesinin nedeni, teneffüs yoluyla ve hapşırıkla havada asılı kalan taneciklerdeki mikroplardır. Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için sağlıklı ve dengeli beslenme şart. Kalabalık yerlerde kendinizi korumaya çalışın. Bulunduğunuz mekanı havalandırın. Solunum yolu hastalıklarının süresini kısaltan herhangi bir ilaç ve bitkisel tedavi bulunmamaktadır. Tedavinin amacı bağışıklık sistemi, enfeksiyonu temizleyene kadar şikayetleri rahatlatmaktır. Vücudun susuz kalmasını engellemek için bol sıvı alınmalıdır. Dinlenme vücudun toparlamasına yardım eder.”

ATEŞİNİZ ÇIKTIĞINDA ANTİBİYOTİĞE SARILMAYIN!

Yanlış kullanılan antibiyotiklerin yarardan çok zarar sağlayacağını anımsatan Dr. Temüray, “Her ateşiniz çıktığında, öksürdüğünüzde, hapşırdığınızda hemen antibiyotik kullanmayın. Antibiyotiklerin bakterilere karşı etkisini azaltıyor; direnç gelişimini artırıyor. Bu yüzden antibiyotikler mutlaka doktor kontrolünde kullanılmalıdır” tavsiyelerinde bulundu.

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MERSİN


24.4° / 13.2°
  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,50% 0,08
  • EURO

    34,60% -0,12
  • GRAM ALTIN

    2496,16% 0,48
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22