KONYA`LI İŞADAMI NİYAZ ILDIRAR(NİYAZ USTA ) VEFAT ETTİ

Konyalı İşadamı ,Konyalıların çok sevdiği Hayırsever Niyaz Ustası Niyaz ILDIRAR vefat etti.

Gündem 25.06.2013 10:36:42 0
KONYA`LI İŞADAMI NİYAZ ILDIRAR(NİYAZ USTA ) VEFAT ETTİ

Konyalı İşadamı ,Konyalıların çok sevdiği Hayırsever Niyaz Ustası Niyaz ILDIRAR   vefat etti

Cenazesi 25 Haziran 2013 Salı Günü(Bugün  İkindi namazını müteakip Konya  Üçler Mezarlığı yanında bulunan Hacı Veis Camii’nde kılınacak namazın ardından Üçler Mezarlığı’na defnedilecek.

Yaptığı hayırlar ve Bağışları ile Konyalıların gönlünü fetheden Konyalı işadamı,Konya`da çok seviliyordu.% 100 Eğitime Destek Kampanyası çerçevesinde Meram Niyaz Usta İlkokulu’nun yapımını üstlenen işadamı okulun tüm masraflarını karşılayarak Eğitime önemli katkı sağlamıştı.

ÖZGEÇMİŞİ: 01 / 05 / 1938 Konya doğumlu olan Niyaz Usta (Ildırar)  babasının ölümüyle 3 yaşında öksüz kalınca annesinin himayesi altında yaşantısını sürdürmüştür.

EĞİTİMİ: 1945 yılında HAKİMİYET  okuluna giden, okul çağlarında küçük bir tahta çantası olan, 5 kuruşa on yapraklı defter alıp sayfaların ön ve arka kısımlarım son sayfasına  kadar dolduran,silgisini kayıp etmemek için  boğazına bir iple asan , kalemi küçülene kadar kullanan, kalanı ise bir kamışa takıp sonuna kadar bitiren,okuldan verilen bir kundurayı aldığı gün bir gece koynunda uyuyan, ertesi gün temiz bir yere basmak için arayışta bulunan, toprak damlar altında ,rutubetli duvarlar arasında, tezek kokan sobaların sıcağında ,kırık şişeli gaz lambasının ışığı altında , akşamları çantasının üzerinde derslerine çalışan , okul tatillerinde kırlarda tezek toplayan , buğday ve arpa başakları toplayıp un yapılarak ekmeğini yiyen, yerine göre hor görülen Niyaz Usta ( Ildırar ) , 1950 yılında ilkokulu bitirip , öğretmeninin teşviki ile sanat okuluna devam etmiştir.Yırtık bir meşin çanta kenarları elle iplikle dikilmiş ,üzerinde ceketi yok, bir gömlek, yamalı bir kazak ile kış günlerinde okula böyle devam ederken, annesine daha fazla yük olmamak için hayata atılmaya karar verir.

           

İŞ HAYATI: 1953 yılında okulu bırakarak çalışmaya başlar.1958 yılında evlenir.1959 yılına kadar çıraklık, kalfalık süreci devam eder.Daha sonra askere giden Niyaz Usta ( Ildırar) 1961 yılında teskere alır.Askerden geldikten sonra, işyeri açmaya karar verir.Evdeki halılarını satar, hasır üzerinde oturur.Sattığı halılar 1000 lira yapar.500 lirada çok zor şartlar altında bulur ve zor şartlar altında temin ettiği bu paralarla bir kaynak makinesi alarak, evlerinin altında ahırdan bozma, mahalle arasında ufak çaplı bir demirci dükkanı açar.İş olsun olmasın, gün doğmadan işyerine iner, çalışmaya başlar.Allah tan iş ister Yaratan gönderir.İşe sevgi katar, yüreğini katar.Vatandaş işleri görünce,bu işi Niyaz Usta`nın yaptığı kanaatine varır.Bu tempo ile çalışırken 24 saatin 20 saatini çalışmaya verir. Bu çalışma neticesinde yokluk günlerinde hayal ettiği ev ve işyerlerine kavuşur. 1985 yılına kadar demir işleriyle uğraşmaya devam eder.Daha sonra sanat birikimini park-bahçe aydınlatma armatürlerine yansıtarak,metal boru plastik kaplama aydınlatma armatür imalatına geçer.Niyaz Usta`nın yapmış olduğu bu aydınlatma armatürü imalatı Türkiye’ de olmadığı gibi dünyada da bunun benzeri bulunmamaktadır.Niyaz Usta yapmış olduğu metal boru üzeri plastik kaplamalı aydınlatma armatürleri imalat ile Teknoloji Geliştirme Ödülüne layık görülmüştür.

 

İLKLERİ:1979 yılında Meram Eski Yol üzerine Selçuklu ve Osmanlı mimarisinden etkilenerek yapmış olduğu köşk te Dünyanın her ülkesinden misafirleri ni ağırlamıştır.Bunların arasında  Rahmetli Cumhurbakanı Turgut Özal , iş adamlarımızdan Vehbi Koç , Nejat Eczacıbaşı gibi isimlerin yanı sıra ,Bakanlar, Bürokratlar  defalarca Niyaz Usta tarafından misafir edilmişlerdir. Niyaz Usta ( Ildırar )`nın misafirleri arasında  Sadi Hoşses , Nevzat Atlı, Dr. Aladdin Yavaşça , Ahmet Özhan vb... sanat erbabı şahsiyetlerle hasbihal edilmiştir.Yine misafirleri arasında bulunan 1. Uluslararası  yemek kongresine katılan 54 ülkenin temsilcileri, Niyaz Usta tarafından bu evde ağırlanmışlardır.Bu misafirperverliği sebebiyle Konya`nın mahalli yemeklerinin bir bölümü batılıların yayınlarında yer almıştır.Avrupa mecmualarında da bu eve geniş bir şekilde yer verilmiştir.Bunların en önemlisi STERN dergisidir.

         

TAVSİYELERİ: İşin özü şu yavrular; helal ve harama dikkat edilerek dürüst çalışma ile bu cennet vatana hizmet edin. Yerine göre mideleri aç olarak şehadet şerbetini içen aziz şehitlerimizin ruhları şad olsun..Onlar bu cennet vatanı bize emanet etmişlerdir.Bizde onların  bu hatırasına küçük bir eser yaptık.Siz geleceğin teminatı olan yavrularımıza bu okulu armağan ediyorum. Allah`ını peygamberini bilen anne ,babasına itaat eden ,vatanını ,milletini,bayrağını canından çok seven siz yavrularımın gözlerinden öperim   .

 

ABDULLAH ORTAÇ(AHA)KONYA


21.8° / 10.9°
  • BIST 100

    10276,9%0,67
  • DOLAR

    32,28% -0,12
  • EURO

    34,76% -0,06
  • GRAM ALTIN

    2404,25% 0,46
  • Ç. ALTIN

    3887,04% 0,00