Küçük Yaşta Evlilik Büyük Geliyor?

Her Çocuğun Oyun Oynama Hakkı Vardır, Ancak Bu Oyun, Gerçek Evcilik Olmamalıdır?

17.09.2015 14:02:48 0
Küçük Yaşta Evlilik Büyük Geliyor?

Tüm dünyanın kanayan yarası olan küçük yaştaki çocukların evlendirilmesi yani başka bir deyişle çocuk gelinler, Mersin Rotary Kulübü’nün “Çocuk Gelinler Olmasın” projesiyle bir kez daha gündeme taşındı. Akdeniz Belediyesi işbirliğiyle düzenlenen, Aile ve Evlilik Terapisti Dr. Obengül Ejder’in konuşmacı olarak katıldığı proje tanıtım toplantısı Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.

Dr. Ejder konuşmasına, Türkiye’nin de imzaladığı İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ve Çocuk Hakları Sözleşmesi gibi uluslararası nitelikteki anlaşmalarda bireylerin evlilik yaşlarının 18 olarak kabul edildiğini hatırlatarak başladı. Dr. Ejder, buna karşın Türkiye’de erken evlilikleri düzenleyici Türk Medeni Kanunu, Türk Ceza Kanunu ve Çocuk Koruma Kanunu gibi kanunlarda bireyin çocuk sayılmasına dair, erken evliliklerin önüne geçilmesini engelleyici bir takım uyuşmazlıklar görüldüğünü hatırlattı.

“Türkiye'deki Her 4 Evlilikten Biri Küçük Yaşta Yapılıyor.”

Tüm çabalara rağmen, UNICEF’ in verilerine göre halen dünya çapında her iki çocuktan birinin hakları ihlal edildiğini bildiren Dr. Obengül Ejder, “Türkiye'de yapılan her 4 evlilikten biri küçük yaşta yapılıyor ve artık normalleşen, meşrulaştırılan bu olgunun derhal ortadan kalkması gerekiyor. Dünyada her yıl on sekiz yaşının altında 10 milyon kız çocuğu evlenmektedir. Bu da ayda 833,  haftada 192, günde 27, dakikada 19, her 3 saniyede 1 kız çocuğunu ifade etmektedir. Yani dünyada 3 saniyede bir çocuk evlendiriliyor. Ülkemizde batıda yapılan evliliklerin dörtte biri, doğuda yalpan evliliklerin ise üçte biri çocuk yaşta yapılıyor. Ülkemizde evlenme yaşı 12’e kadar inmiş durumda. Çocuk gelin oranı %30 civarında.” hatırlatmasında bulundu. 

Küçük Yaşta Yapılan Evlilikler Aile Yapısını Tehdit Ediyor…”

Erken yaşta evliliklerin kesinlikle ağır travmalara ve kalıcı psikolojik rahatsızlıklara neden olduğunu belirten Aile ve Evlilik Terapisti Dr. Ejder, erken yaşta yapılan evliliklerin toplumun kanayan yarası olduğunu söyleyerek, “Ancak, toplum tarafından önemli bir sorun olarak görülmeyen erken yaşta evlilikler, hem çiftleri hem ailelerini hem de toplumu, hem kısa vadede hem de uzun vadede büyük sorunlarla karşı karşıya bırakabiliyor ve aile yapımızı tehdit ediyor.” dedi. Dr. Ejder konuşmasını şöyle sürdürdü;

“Toplumun Erken Yaştaki Evlilikler İçin Nedeni veya Mazereti Her Zaman Var.”

“Erken yaşta yapılan evlilikler özellikle kız çocuklarının toplumdaki eşitsiz konumunu pekiştiriyor ve hayat tercihlerini azaltıyor. Ruhsal ve bedensel gelişimini henüz tamamlamamış, kendi yaşamının iplerini eline alamamış, haklarını bilmeyen yüzlerce genç kız, ya kendi istekleri ile ya da ailelerinin zorlaması ile evlenmek zorunda kalıyor. Toplumun erken yaştaki evlilikler için nedenleri veya mazeretleri her zaman mevcut… Bazen yoksulluktan kurtulma isteği, bazen yalnızca bir aidiyet arayışı, bazen mevcut durumda kurtulup daha iyi görülene koşma, bazen köle gibi satılma, bazen ‘Evde kalırsın, yaşın geçerse kimse seni almaz!’ gibi yüz yıl öncesinden getirilip halen terk edilemeyen baskılar, bazen bir aşk, bazen de kendini ifade etme isteği, küçük yaşta evliliklerin nedenleri arasında yer alıyor!”

 

“Erken Yaşta Evlilikler Geleceğimizi Tehdit Ediyor.”

“Çocuk yaşta yapılan evlilikler toplum için tehdit oluşturuyor. Toplum olarak ilerlemiş bir ülke, iyi koşullarda yaşamını sürdüren insanlar ve mutlu çocuklar beklentimiz var. Ancak, erken yaşta yaşanan evlilikler bizi bu beklentilerden uzaklaştırıyor. Bu noktada hem devletimize hem medyamıza hem ruh sağlığı profesyonellere hem de ailelere çok fazla iş düşüyor. Evliliğin nasıl bir düzen olduğuna, aile ortamının ne tür şartlara sahip olması gerektiğine ve diğer benzer durumlara açıklık getirilmesi gerekiyor. Çünkü erken yaşta evlilikler geleceğimizi tehdit ediyor!”

“18 Yaş Altı Evlilik Yasaklanmalı, Kadınların Ekonomik Özgürlüğü Sağlanmalı.””

“18 yaş altı evliliklerin yasaklanması gerekiyor. Toplumun çeşitli eğitimlerle, görsel ve işitsel medya kullanılarak, erken yaşta evlilik, kadın hakları, çocuk hakları, aile içi şiddet gibi önemli konularda bilinçlendirilmesi gerekiyor. 18 yaş altındaki evliliklerin yasalarla kesin bir şekilde engellenmesi, özellikle kız çocuklarının eğitime dâhil edilmesi, kadınların ekonomik anlamda özgürlüğünün sağlanması, kadınların iş kurma ve meslek edinmelerinin sağlanması, cinsel istismar, cinsiyet ayrımcılığı ve toplumsal halk sağlığı konularında toplumun bilinçlendirilmesi, ekonomik koşulların iyileştirilmesi gerekiyor.”

 

Dr. Ejder’e Teşekkür Belgesi Takdim Edildi

2430. Bölge Guarnörü Prof. Dr. Canan Ersöz, Mersin Rotary Başkanı Dr. Serhan Antalyalı, Akdeniz Belediye Başkanı M. Fazlı Türk, Akdeniz Belediye Eş Başkanı Yüksel Mutlu ve çok sayıda dinleyicinin katıldığı konferans, Dr. Obengül Ejder’e teşekkür belgesi takdimiyle sona erdi.

 
ARTUKLU HABER AJANSI

23.6° / 12.3°
  • BIST 100

    10219,59%0,01
  • DOLAR

    32,21% 0,01
  • EURO

    34,77% -0,24
  • GRAM ALTIN

    2427,07% -0,70
  • Ç. ALTIN

    3925,56% -0,46