KUMDAN HEYKELLER MERSİN`E RENK KATTI

Meraklılar, alış-veris Merkezi Form önünde yapılan kum heykelleri görmek için akın akın geliyorlar.

22.06.2017 10:24:19 0
KUMDAN HEYKELLER MERSİN`E RENK KATTI

MERSİN,- Mersin’de bu yıl ilk kez düzenlenen "Kum Festivali"nde ortaya çıkan eserler görenleri büyülüyor. Kentin simgeleri ve Ramazan’a özgü figürler kumdan dev heykellere dönüşürken, görenler şaşkınlarını gizleyemiyor.


Forum Mersin Alışveriş Merkezi'nde gerçekleştirilen "Kum Festivali" kapsamında sanatın en doğal ve eğlenceli halini yansıtan, Mersin'in simgelerini ve Ramazan'a özel figürleri kumdan heykellere dönüştüren bir görsel şölen sunuluyor. Ramazan'a özel hazırlanan festival kapsamında 4 heykeltıraş, kumdan heykeller yapıyor. 'Kleopatra', 'Adam Kayalar', 'Ramazan Davulcusu', 'Hacivat-Karagöz', 'Nasrettin Hoca', 'Kızkalesi' ve 'Şahmeran' gibi Mersin'e özgü ve Ramazan'a özel yapılan dev eserler, görenleri büyülüyor. eBu güzel eserler 31 Ağustos'a kadar sergilenecek.


Festivalle ilgili açıklama yapan Forum Mersin Alışveriş Merkezi Pazarlama Müdürü Laden Çelikcan, açıldıkları günden beri sanata her zaman önem verdiklerini belirterek, "Ramazan ayında çok farklı bir sergi yapmak istedik. Yaptığımız çalışmalar sonucunda kum heykellerini buruda yapabiliriz dedik. Türkiye'de çeşitli yerlerde ve AVM'lerde yapılıyor ama ülkemizde bir AVM'de ilk kez bu kadar büyük dev heykeller yapıldı. Burada Mersin'in ören yerlerini işledik ve Ramazan konseptinde mitolojik kahramanların heykellerini burada canlandırdık. Bugün heykellerin hepsinin yapımı bitecek ve yarından itibaren sergimiz açılacak. 31 Ağustos'a kadar devam edecek sergimize bütün Mersinlileri bekliyoruz" dedi.

 

“HEYKELLERİ SADECE KUM VE SU İLE YAPIYORUZ”


10 yıldır bu işle uğraşan heykeltıraş Süleyman Can da Mersin'de kum heykelinin ilk defa yapıldığını söyledi. Kum heykeli için bir hazırlık süreci olduğunu kaydeden Can, "Kum heykeli için öncelikle kumu alana getirmek gerekiyor. Kumu buraya getirip, hazırlıyoruz daha sonra heykeltıraşlar olarak buraya gelip, şekillendiriyoruz. Tabi en çok sorulan soru içinde bunun ne var. Bunun içinde sadece kum ve su var, başka hiçbir şey yok. Şekillendirmemizi sadece kum ve su ile yapıyoruz. Tabi her kumdan aslında heykel yapılabilir ama daha detaylı işler çıkarmak istiyorsanız nehir kumu ile yapılmalıdır" diye konuştu.

 
 Türkiye genelinde sanata büyük bir ilginin olduğunun altını çizen Can, "Mersin'de gerçekten düşündüğümün çok üstünde kum heykele insanların ilgisi oldu. İnsanlarımız gerçekten çok meraklılar. Burada sürekli insanlara sürekli bilgiler veriyoruz. Tabi kum heykelini herkes yapabilir. Zaten çocukluğumuzda hepimiz kumda oynamışızdır. Biz bunu biraz daha ilerlettik, çocukluğumuzu devam ettiriyoruz. Bu sanatı yapmaya herkese önerebiliriz. Kumdan her figürü çıkarmak mümkün. Aslında kum sizi yönlendirir. Bazı işleri kumla yapmak mümkün değildir. Mesela elini kaldırmış bir işi yapamayız. Bir heykeli 2 gün ile bir hafta arasında yapıyoruz. Bu heykeller eğer iyi korunursa 1 aydan fazla sürede kalabilir. Burada yaptığımız heykellerin tamamı eğer insan faktörü olmasa ve aşırı şiddetli yağmur olmasa yaklaşık 6-7 ay rahat kalabilir" ifadelerini kullandı.


“BU BÜYÜKLÜKTE KUMDAN HEYKELİ GÖREN İNSANLAR ÇOK ŞAŞIRIYOR”


11 yıldır kum sanatıyla ilgilenen heykeltıraş Aslı İrhan ise Türkiye'de birçok AVM'de kum heykelinin yapıldığını ancak bu büyüklükte ve festival kapsamında ilk kez yaptıklarını söyledi. İlk günden beri güzel çalışmalar yaptıklarını dile getiren İrhan, "Burada ben de 'Şahmeran'ı çalıştım. Kum heykel çok keyifli, geçici bir çalışmadır. Biz bu heykelleri hızlıca uygularız, bir süre insanların seyrine sunarız ve daha sonra yıkarız. Bu birçok insan için üzücü ama bizim için aslında keyifli. Kum heykeli yapmak çok zor değil. Kadın ve erkeğin farklı olduğuna inanmıyorum. Vücudunu doğru kullanmayı başarabiliyorsan her türlü işi yapabilirsin. Tabi bu sanat çok bilinen ve uygulanan bir sanat değil. Fakat insanlar bu heykellerden çok etkileniyor. Çünkü çok enteresan bir iş. Çünkü hepimiz sahillerde kumlardan bir şey yapmaya çalışmışızdır. Ancak bu büyüklükte kumdan heykeli görmek insanlar çok şaşırtıyor. İnsanlar 'bu mümkün mü, içinde başka bir şey var, bu nasıl yıkılmadan durur' gibi birçok soru soruyorlar. Biz bu yüzden bu sanatın gelişmesini daha fazla istiyoruz. Bu sanatın ülkemizin her yerinde yapılmasını istiyoruz. Bu konuda Mersinlilerin şanslı olduğunu düşünüyorum. Çünkü İstanbul ve Antalya'dan sonra 3. olarak Mersin'de kum heykeli sanatı ile karşılaşıyorum. Birçok kentin bu sanattan haberi yok, insanlar böyle bir sanatla hiç karşılaşmadılar. Bu yüzden yayılmasını çok istiyoruz" dedi. 


 “TÜM TÜRKİYE'YE BU SANATI YAYMAK İSTİYORUZ”


Organizatör Emrah Tok da Mersin'de kum sanatı organizasyonunu ilk kez yaptıklarını ifade etti. Bu sanatın Türkiye'nin çeşitli alışveriş merkezlerinde yapıldığını dile getiren Tok, "Ancak Türkiye'deki en büyük kum festivali burada yapıldı. Bu sanat sadece Antalya ve İstanbul'da bazı alışveriş merkezlerinde yapılıyordu. Antalya'da sahilde yapılıyor. Mersin'de biz şehrin ortasında bunu yaptık. Biz de sahillerde olmak istiyoruz ama bu zamanla oluşabilecek bir şey. Şu an biz Mersin'e kum sanatı tanıtıyoruz. İnsanların ilgisi büyük, meraklılar. Bu Mersin'de baya ilgi geçecek ve ilerleyecek bir iş gibi görünüyor. Tabi bu sanat her yerde yapılabilir. Kumun olduğu her yerde bu heykelleri yapabiliriz. Zaten bu sanatı Türkiye'ye yaymayı düşünüyoruz. Burada 4 heykeltıraşımız 2 asistanımız çalıştı. Burada 10 tane eser yaptık. 3 mimari, 4 figürümüz, 3 de rölyefimiz var" diye konuştu.

 

Bu benzersiz sanat, sadece kurumsal, sosyal sorumluluk örneği özel bir sanat projesi olmakla kalmayıp, bunun yanı sıra, kuruluşlara imajları açısından etkili ve anlamlı bir iletişim olanağı da sunmaktadır. Kum heykeller, nasıl bir ortamda ve tarzda sergilenirlerse sergilensinler, çağrıştırdığı imajlar ve ilettiği mesajlarla hemen her zaman şenlikli bir festival atmosferi yaratarak insanların son derece özel ve keyifli zaman geçirmesini sağlarlar. Bu ise kuruluşlara, marka değerini yaratıcılık ve yenilikçiliğe önem veren bir kuruluş olarak pozitif bir imajla algılanmasını mümkün kılar ve kendisini insanlara ve medyaya ifade etme açısından etkili ve anlamlı bir tanıtım olanağına sahip olmasını sağlar. Sanatı, kültürü, tarihi, eğlenceyi iç içe geçiren ve çok farklı ilgi ve ihtiyaçlara seslenen bu benzersiz etkinliği hayata geçirerek, ilgili kuruluşa hem bir sosyal sorumluluk örneği sergileme olanağı hem de tanıtım ve kendi imajı açısından etkili ve anlamlı bir iletişim gerçekleştirebilme olanağı sunmayı hedefliyoruz.

 

Kum Heykel Etkinliklerinin Avantajları 


 • Yapım aşaması da büyük ilgi uyandıran ve sergilendiği her ortamda kısa sürede insanların ve medyanın ilgisini çeken bir etkinlik olması;
• Destek veren kuruluşa tanıtım ve pazarlama stratejisi açısından özel bir iletişim imkanı sunması;
• Destek veren kuruluşun sanata ve sosyal sorumluluğa önem veren imajını pekiştirmesi;
• Marka değerlerinin benzersiz bir sanatsal etkinlikle öne çıkarılmasını ve destek veren kuruluşun kitleler tarafından çok renkli ve pozitif bir imajla algılanmasını mümkün kılması;
• Kumun sıcak bir malzeme olması ve pozitif bir etki uyandırması;
• Dağılan bir malzeme olan kuma böylesine katı, dayanıklı, üç boyutlu, görkemli bir sanat eserine dönüştürebilmesi;
• Canlı bir performans olarak da algılanabilmesi;
• Örneklerine çok sık rastlanmayan benzersiz ve sıra dışı bir etkinlik olması;
• Sanatın eğlence ile iç içe geçtiği şenlikli bir atmosfer yaratıyor olası;
• Yenilikçi ve özgün bir sanat olması;
• Görsel bir şölen sunması;
• Sergilendiği mekanı çok renkli ve eğlenceli bir ortama dönüştürmesi.
Nerelerde Yapılır?
Kamuya açık veya özel etkinlikler olarak düşünebileceğimiz kum heykel sanatı etkinlikleri iki farklı başlık altında toplanabilir:


İÇ MEKAN KUM HEYKEL ETKİNLİKLERİ


Fuarlar, özel açılış ve kutlamalar, büyük alışveriş merkezleri gibi kapalı mekanlar da düzenlenen küçük ölçekli sergiler veya münferit performanslar olarak da uygulamaları yapılabilir. Kum heykeller sanılanın aksine iç mekan uygulamalarında gürültüsüz ve uygulanan ortamı kirletmeyen teknikler ile gerçekleştirilebilir.

 

DIŞ MEKAN KUM HEYKEL ETKİNLİKLERİ


Açık hava uygulamalarında kumun kolay işlenebilir bir malzeme olmasından kaynaklı devasa boyutlarda kum heykel çalışmaları kısa sürelerde gerçekleştirilebilir. ( 10 – 15 metre ) Sergilendiklerin de akşamları özel aydınlatma teknikleri ile ışıklandırılırlar. Kum heykellerin ışıklandırılması, geceleri büyülü ve mistik bir atmosfer yaratır.
• Uluslar arası kum heykel sanatı festivalleri
• Kum heykel sanatı sergileri
• Temalı kum heykel parkları
• Kum heykel sanatı yarışmaları
• Bireysel performanslar
• Promosyon amaçlı kum heykel performansları
• Ürün tanıtım etkinlikleri…
• Listeyi çeşitlendirmek mümkündür.
Nasıl Yapılır?
Kum Heykel, ana malzeme olarak inşaatlarda kullanılan özel nehir kumu ve su kullanılarak heykeller yapmaya dayanan bir sanat dalıdır. Malzemesinin kum olması nedeni ile geçici bir sanattır. Boyut, tema ve kompozisyon değişiklik ve çeşitlilik gösterebilir. İster büyük ister küçük olsun sonuç değişmez. Her zaman çarpıcı ve etkileyici olma özelliği barındırır. Bu özel sanatın uygulayıcıları, profesyonel kum heykeltıraşlarıdır. Heykeltıraşlar bir ekip olarak çalışmakla birlikte, kompozisyonun yapısına göre bağımsız da çalışabilirler.
Kum Heykel kendine özgü özel bir uygulama tekniği gerektirdiğinden, sanatçının daha önce kum ile çalışmış, bu konuda deneyimli bir heykeltıraş olması gerekmektedir. Kumun heykeltıraş açısından en önemli avantajı kolay işlenebilen bir malzeme olmasıdır. Kuma istediği en ince detayı verebilir.

 

Kolay işlenebilen bir malzeme olduğu için çok kısa bir sürede çok büyük boyutlu ve karmaşık kompozisyonlu bir heykeli tamamlayabilir. Bu sayede, istenilen herhangi bir kompozisyonu, figürün veya nesnenin kum heykelini yapabilmek mümkündür.


Kum heykel, açık havada iklim ve hava koşullarına 4-5 ay kadar bozulmadan kalabilmektedir. İklim koşullarının uygun olduğu ortamlarda bu süre 1 yıl, hatta daha uzun olabilmektedir. Kapalı mekan uygulamalarında bu sürenin biraz daha uzun olabileceği düşünülse de, kumun aldığı bu formu koruyabilmesinin nem, sıcaklık vb. hava koşullarına bağlı olduğu unutulmamaktadır. Yine de, dış koşullarla doğrudan temasın kesildiği veya belli ölçüde engellendiği kapalı ortamlarda nispeten uzun kalıcılıktan söz edilebilir.

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MERSİN

HABER;İLHAN KARAÇAY

 
 

28.6° / 15.4°
  • BIST 100

    10643,58%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04