Lokman Hekim Hastaneleri Diyetisyeni Hazel Doğan, Kurban Bayramı öncesinde beslenmede dikkat edilmesi gereken hususları 10 başlıkta topladı.
Lokman Hekim Hastaneleri Diyetisyeni Hazel Doğan, Kurban Bayramı öncesinde beslenmede dikkat edilmesi gereken hususları 10 başlıkta topladı.
Bayramı sağlıklı geçirmek için bilinçli beslenmenin önemine dikkat çeken Doğan, etin içerisindeki yağların yeterli olduğuna işaret ederek, “Et pişirirken ekstra yağ koymaya gerek yok” dedi. Lokman Hekim diyetisyeni Hazel Doğan, Kurban Bayramı için şu uyarılarda bulunda:
1- Öncelik kurbanlık seçiminde olmalı. Kurbanlıklar veteriner kontrolünden geçmeli, hijyen şartlarına uygun ortamlarda kesim yapılmalı. Aksi takdirde sağlığı tehdit edenmikroorganizmalar için üreme ve insana geçme tehlikesi vardır.
2- Kurbanınızı kestikten sonra hemen tüketmeyin. Ölüm katılığı dediğimiz katılığın geçmesi için en az 24 saat buzdolabında dinledirmenizde fayda var. Böylece hem etiniz daha yumuşak olacak hem de pişirilmesi ve sindirimi daha kolay olacaktır.
3- Et ve et ürünleri sıcağa karşı dayanıksızdır, çabuk bozulurlar.Bu yüzden saklanma koşulları son derece önemlidir. Etlerinizi derin dondurucuda saklamak istiyorsanız buzdolabı kağıdı veya yağlı kağıtlara sarıp 2-3 ay saklayabilirsiniz.
4- Dondurulmuş olan etlerinizi ya akan soğuk suyun altında tutup çözdürün ya da geceden çıkarıp buzdolabı kısmına koyarak çözdürün. Etlerinizi sıcak suda vaya kalorifer gibi sıcaklıkla temas ettirerek çözdürmeyin. Bu durum mikroorganizma oluşmasına ve besin zehirlenmesine yol açabilmektedir. Çözdürdüğünüz etlerinizi tekrar dondurucuya atmayın.
5- Etleriniz kızartma veya kavurma olarak tüketmemeye çalışın. Asıl tercihiniz ızgara, haşlama veya fırında olmalıdır. Etinizi pişirirken ekstra yağ eklemenize gerek yoktur etin içindeki yağ yeterli olacaktır.
6- Bir porsiyonda 100 gram etin üzerine çıkmamaya çalışın. Et yemeğinizin yanında bol salata ve yoğurt-ayran grubunuz olsun mutlaka.
7- Bayram boyunca başlangıç yemeklerinde hafif salata ve zeytinyağlılar olmasına özen gösterin.
8- Aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine; sütlü tatlılar, meyve salatalarını veya dondurmaları tercih edin.
9- Bayram için hazırlanan değişik yiyecekleri tüketirken karıştırmamaya özen gösterin. Bu durum hem tad algınızı bozacak hem de tükettiğiniz yemeğin kalorisini arttıracaktır.
10-Çay, kahve, gazlı içecekleri fazla miktarda tüketmeyin. Gün içerisinde 2 fincan kahve, 3-4 fincan çay tüketiminin üzerine çıkmamaya çalışın.
9209,58%1,97
34,54% 0,24
36,46% 0,34
2961,34% 0,90
4965,45% 0,74