Kurban satış yerlerinde maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyulmalı
Yaklaşan Kurban Bayramı, bu yıl da pandemi gölgesinde geçecek. Uzmanlar, kurban satış yerlerinde ve kesim sırasında önlemlere uyulmasının önemine işaret ediyor. Pandemiyle mücadelede en sık vurgulanan kurallardan biri olan fiziki mesafe uyarısını hatırlatan uzmanlar, kurban kesiminde de en az 1,5 metrelik fiziksel mesafenin korunması ve maske takılması gerektiğini vurguluyor. Uzmanlar, kurban kesiminin mutlaka uzman kasaplar tarafından uygun aletlerle yapılması gerektiğini de hatırlatıyor.
Üsküdar Üniversitesi İş Güvenliği, İş Sağlığı ve Çevre Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Rüştü Uçan, Covid-19 pandemisi gölgesinde geçecek Kurban Bayramına ilişkin tavsiyelerde bulundu.
Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan “Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi” adlı kılavuzda Kurban Bayramı ve öncesinde hayvan satış yerlerine yönelik alınması gereken önlemlerin belirtildiğini kaydeden Dr. Öğretim Üyesi Rüştü Uçan, bu önlemlere uyulmasının önemli olduğunu kaydetti.
Rüştü Uçan, “Buna göre, hayvan kesim yerlerinde görev yapacaklara, kasaplara, temizlik görevlilerine ve yöneticilere Covid-19 salgını ile ilgili eğitim verilmesi, buralarda kalabalık oluşumunu önlemek için kesimlerin randevu ile yapılması, güvenlik mesafesine uyulması ve maske takılması gerekmektedir.” dedi.
Maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyulmalı!
Rüştü Uçan, söz konusu kılavuzda, hayvan satış ve kesim alanlarının girişinde Koronavirüsle mücadele konusunda gerekli uyarıların bulunduğu tabelaların asılmasının istendiğini belirterek “Bu tabelalarda güvenlik mesafesine uyulması, maske takılması ve temizlik hijyenine dikkat edilmesi gibi bilgilerin bulunması istenmiştir.” dedi.
8 metrekarede 1 kişi bulunmalı
Dr. Öğretim Üyesi Rüştü Uçan, Sağlık Bakanlığınca, kurban satış alanlarına ilişkin önlemlerin şöyle sıralandığını kaydetti:
Kesimi uzman kasaplar yapmalı
Her Kurban Bayramı’nda gündeme gelen acemi kasaplara da dikkat çeken Rüştü Uçan, kurban kesiminin mutlaka uzman kasaplar tarafından uygun aletlerle yapılması gerektiğini vurguladı. Rüştü Uçan, “İş güvenliğinin en önemli unsurlarından biri işi, işinde uzman olan kişiye yaptırmaktır. Özellikle büyükbaş hayvan kesimini kasaplara yaptırmak kaza sayısını önemli oranda azaltacaktır. Aletler keskin ve temiz olmalı! Kesim sırasında kullanacağınız kesici aletler tam olmalıdır. Bunları her sene bilemelisiniz. Ayrıca olası el kesilmelerine karşı, çelik örgülü ve bilekten kemerli kasap eldivenlerinin kullanılması gerekir.” uyarısında bulundu.
Kesim yerlerinde uyulması gereken kurallara dikkat!
Üsküdar Üniversitesi İş Güvenliği Öğretim Görevlisi İş Hijyenisti Mustafa Cüneyt Gezen ise yine Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan “Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi” isimli kılavuzda hayvan kesim yerleri/kesimhanelerde alınması gereken önlemlerin ise şu şekilde sıralandığını söyledi:
Kesilen kurban eti hemen poşete konulmamalı!
Mustafa Cüneyt Gezen, kesilen kurban etinin yanmaması ve üzerinde bakteri ürememesi amacıyla poşetlere konulmamasını, bunun için kesili parçaların büyük yağlı kâğıt ya da fırın pişirme kâğıtlarına sarılarak buzdolabında +4 oC’ de en az 1 gün muhafaza edilip dinlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Gezen, etin daha sonra mümkünse profesyonel kasaplara parçalara ayırtılmasının, etin ziyan edilmesini önleyeceğini kaydetti.
Kurban derisine zarar verilmemeli
İş Hijyenisti Mustafa Cüneyt Gezen, kurban derisinin sağlıklı bir şekilde muhafazası için, kesim sırasında yaralamadan tulum çıkartılarak, tersinden kaya tuzu ile düzgün bir şekilde ovalayarak sarılıp iple bağlanarak bağış yerlerine teslim edilmesi gerektiğini de ifade etti.
ARTUKLU HABER AJANSI
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55