KurdîLit Web Sitesi Açıldı

Diyarbakır Sanat Merkezi, Lîs Yayınları ve Literature Across Frontiers ortaklığıyla hayata geçirilen KurdîLit: Türkiye`de Kürtçe Edebiyat ve Yayıncılık Ağı web sitesi 17 Ağustos 2016 itibarıyla erişime açıldı.

17.08.2016 19:28:19 0
KurdîLit Web Sitesi Açıldı

Diyarbakır Sanat Merkezi, Lîs Yayınları ve Literature Across Frontiers ortaklığıyla hayata geçirilen KurdîLit: Türkiye'de Kürtçe Edebiyat ve Yayıncılık Ağı web sitesi 17 Ağustos 2016 itibarıyla erişime açıldı. Kürtçe edebiyatın Türkiye’de ve dünyada görünürlüğünün sağlanması amacıyla tasarlanan çalışmaların ilk adımı olarak hayata geçen web sitesi, Türkiye’de Kürtçe edebiyat üretiminde bulunan kurum ve kişilerin dökümünü içeren bir arşiv ve iletişim platformu olmayı hedefliyor. Türkiye’de Kürtçe edebiyat ve yayıncılık alanında faaliyet yürüten aktörleri yazarlar, çevirmenler, yayınevleri ve dergiler olmak üzere dört kategoride ele alan sitede, ayrıca edebiyat üreticileriyle görüşmeler sonucu hazırlanmış 2016 Kürtçe Edebiyat Raporu ve bu alandaki etkinlik ve gelişmelerin paylaşılacağı bir ajanda bölümü de yer alıyor. 
KurdîLit web sitesinin hazırlanma süreci Şubat 2016’da Diyarbakır, İstanbul, Batman, Mardin ve Van’da gerçekleştirilen ağ oluşturma toplantılarıyla başladı. Bu toplantılar sırasında ve sonrasında Kürtçe edebiyat alanında üretimde bulunan kurum ve kişilerin kapsamlı bir listesi hazırlanarak çeşitli dil ve edebiyat kurumlarının yanı sıra 120 yazar ve çevirmen, 22 yayınevi ve 14 süreli yayın temsilcisi ve editörü ile iletişime geçildi ve çalışmaya dair bilgi aktarıldı. Bu çağrıya karşılık veren ve bilgilerini gönderen yazar, çevirmen, yayınevi ve dergilerin profilleri derlendi ve çevirileri yapılarak üç dilde web sitesine girişleri gerçekleştirildi. Şu an 60’a yakın yazar, çevirmen, yayınevi ve derginin profil bilgilerini içeren web sitesinin bu platformda bilgileriyle yer almak isteyen diğer kişi ve kurumların katkılarla önümüzdeki süreçte daha da zenginleşmesi hedefleniyor. 
KurdîLit web sitesinin ilk tanıtım Toplantısı 29 Haziran 2016 Çarşamba günü Diyarbakır Sümerpark Resepsiyon Salonu'nda gerçekleştirildi. Yurt içinden ve yurt dışından edebiyatçıların ve edebiyatseverlerin katıldığı toplantıda Lîs Yayınlarından Lal Laleş ve Diyarbakır Sanat Merkezinden Mukadder Ezel Yılmaz tarafından KurdîLit projesinin nasıl doğduğu, nasıl bir çalışma süreci izlediği ve geleceğe dönük planları aktarıldı. Projenin tanıtımının ardından Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Fırat Anlı ve Kürt Yazarlar Derneği Başkanı Yıldız Çakar, KurdîLit ile ilgili görüş ve önerilerini katılımcılar ile paylaştılar. Diğer katılımcıların da geleceğe yönelik fikirlerini dile getirdikleri toplantı, Diyarbakır Sanat Merkezinden Övgü Gökçe’nin konuşması ile sona erdi. Toplantıda, ayrıca proje süresince edebiyatçılar ile gerçekleştirilen görüşmelerden ve gözlemlerden yola çıkarak kaleme alınan sonuç raporu dağıtıldı. 
26 Ağustos 2016 Cuma akşamı saat 19:00’da, Malta Akdeniz Edebiyat Festivali etkinlikleri kapsamında tanıtılacak olan web sitesi, Eylül ayında İstanbul’da Türkçe ve Kürtçe edebiyat aktörleri ve diğer ilgili kültür sanat kurumlarına sunulacak. KurdîLit web sitesi çalışmaları kapsamında, Kürtçe edebiyatın görünürlüğünün arttırılmasına yönelik olarak Türkiye ve Avrupa’dan edebiyat kurumları ve edebiyatseverlerle gerçekleşecek buluşmalara önümüzdeki dönemde devam edilmesi planlanıyor.
Facebook / Twitter
www.kurdilit.net

 

ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA

 


28.6° / 18°
  • BIST 100

    10792,50%-0,98
  • DOLAR

    32,19% 0,04
  • EURO

    34,85% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2416,25% -1,83
  • Ç. ALTIN

    3940,55% -1,46