LEİDEN FAHRİ KONSOLOSLUĞUMUZ KAPANIYOR

Bir Türkiye sevdalısı olan Joost Peters?in yeri doldurulamadı.

Türk Dünyasından Haberler 26.05.2020 12:29:01 0
LEİDEN FAHRİ KONSOLOSLUĞUMUZ KAPANIYOR

İlhan KARAÇAY yazdı:

Hollanda’nın dev kuruluşu Achmea’nın Yönetim Kurulu’na Başdanışmanlık görevini sürdürürken, Türkiye’nin Leiden Fahri Başkonsolosu olan Joost Peters’in, 2019’un mart ayında vefatından sonra boşalan koltuğu doldurulamadı.

Achmea Grubu adına Başkonsolosluk Müdürü Roos Ouwehand’ın yaptığı açıklamaya göre, Joost Peters’in yerini dolduracak birini bulamadıkları için, Lahey Büyükelçiliğimiz ile yapılan son görüşmeden sonra, Leiden şehrindeki Fahri Başkonsolosluğun 1 ağustos 2020 itibarıyla kapatılmasına karar verildi.

Yapılan açıklamada, Joost Peters yönetimindeki Başkonsolosluğun, Türkiye ile Hollanda arasında ticaret, kültür, sanat ve yüksek öğretim konularında çok iyi çalışmalar yapıldığı belirtilirken, konsolosluğun kapanma kararından üzüntü duydukları ifade edildi.

PETERS’İN YERİ DOLDURULAMAZDI

Türkiye’nin Hollanda’daki Leiden şehri Fahri Başkonsolosu Joost Peters’i 2019 mart ayı içinde yitirmiştik.
Tam bir Türkiye sevdalısı olan Joost Peters ile tanışıklığımız, Fahri Başkonsolosluk görevini üstlenmesinden öncesine dayanıyor.
Joost Paters, Sigorta şirketlerini ve bankaları nezdinde barındıran dünyaca ünlü ve güçlü Achmea Holding’in en önemli yetkililerinden biriydi.

AGİS

Joost Peters’in etkili ve yetkili olduğu şirketlerden biri AGİS adlı hastalık sigortasıydı. AGİS’in Türk müşterisi 5 bin kadardı. AGİS’te göreve başlayan Savaş Avcı, Türk müşteri sayısını artırabilmek için bir kadro oluşturmuştu. Bu kadronun içinde şahsım da, Halkla İlişkiler konusunda görev almıştım.

C:UsersIlhanDesktopHaberleragishaber3.jpg C:UsersIlhanDesktopHaberleragishaber4.jpg C:UsersIlhanDesktopHaberleragishaber5.jpg C:UsersIlhanDesktopHaberleragishaber36.jpg

Türkiye’ye tatile giden Türkler ve Hollandalılar, orada hastalandıkları zaman, başvurdukları doktorlar ve hastaneler tarafından suistimale uğruyorlardı. Hasta olanlara yüksek faturalar kesiliyor ve bu faturaların bedelleri de Hollanda’da ödenmiyordu.
Savaş Avcı bu gidişe bir son verme yoluyla, AGİS’e daha çok müşteri toplama başarısını gösterdi.

Türkiye’de 200’ü aşkın hastane ile yapılan sözleşmeler sonrasında, Türkiye’de hastalanan Türkler ve Hollandalılar, İstanbul’daki AGİS Merkezi’ne bir telefonla istedikleri hastanelere gidiyorlar ve hesap ödemiyorlardı.
Bu yöntemin halka iyi bir şekilde duyurulmasından sonra, AGİS’in Türk mişteri sayısı 5 binden 150 bine çıkmıştı. Tabii ki, Türkiye’ye her yıl tatile giden milyonlarca Hollandalı’dan 300 bini de AGİS müşterisi olmuştu.

C:UsersIlhanDesktopHaberlerAchmea-De Witte Vis 2008.jpg C:UsersIlhanDesktopHaberlerAchmea Zeil 26 juni 2008 (5).jpg

Achmea Holding’e bağlı olan AGİS’te yapılmak istenenlerin çoğu Joost Peters tarafından onaylanıyor ve destekleniyordu.

Joost Peters, AGİS’in Türkler tarafaından daha çok ilgi görmesi için çeşitli etkinlikler düzenliyordu.
Bu etkinliklerden biri de bir yat gezintisiydi.
Avrupa Futbol Şampiyonası’nda Almanya ile oynayacağımız çeyrek final maç gününde düzenlenen bu yat gezisine, Hollanda’daki Türk dünyasının etkin isimleri davet edilmişti.
Akşam oynanacak olan maç öncesinde, özel olarak yaptırmış olduğu Türk milli takımı formalarını bize dağıtan Peters, sırtımıza geçirdiğimiz formalar ile fotoğraf çektirdikten sonra, akşam da maçı formalarımızla izlememizi sağladı.
Böylesine Türk hayranı olan Joost Peters’e, Türkiye’nin fahri başkonsolosu olma tavsiyesini yaptım. Bu uyarımı kabul eden Joost Peters’in başvurusu olumlu bulundu.
C:UsersIlhanDesktopHaberlerAchmea. Turkiye-Almanya maci 26 juni 2998 (8).jpg C:UsersIlhanDesktopHaberlerAchmea. Turkiye-Almanya maci 26 juni 2998 (5).jpg

Joost Peters’in Fahri Başkonsolosluk başvurusu, Ankara tarafından kabul edilirken, görevin Utrecht bölgesinde yapılması şart koşulmuştu. Peters’in çalışma alanı ise Leiden ve çevresiydi. Ankara, Utrecht’te diretirse, Fahri Başkonsolosluk işi suya düşecekti. Bu nedenle Lahey Büyükelçiliğimize bir mektup gönderdim ve isteğin Leiden olarak kabul edilmesini tavsiye ettim. O mektuptan sonra Peters’in Leiden isteği de kabul edildi.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-HOLLANDA

HABER;İLHAN KARAÇAY


21.8° / 10.9°
  • BIST 100

    10276,9%0,67
  • DOLAR

    32,28% -0,12
  • EURO

    34,76% -0,06
  • GRAM ALTIN

    2404,25% 0,46
  • Ç. ALTIN

    3887,04% 0,00